Előfizetői tartalom

Súlyos ellentét bukott ki az izraeli válság miatt: Amerika két fontos szövetségese eshet egymásnak

A török külpolitikai törekvésekkel foglalkozó cikksorozatunk negyedik részében elhagyjuk a „kis” országokat, és belekezdünk a regionális nagyhatalmak bemutatásába. Aktuális az, hogy az egyébként is meglehetősen komplex izraeli-török kapcsolatok kerüljenek terítékre, hiszen a Hamász október eleji támadása ismét előtérbe helyezte a két állam közötti fő konfliktusforrást, a palesztinok kérdését.

Cikksorozatunk korábbi részei itt érhetőek el:

Kényszerű szövetség?

Valószínűleg kevés olyan ország van a világon, amely annyira ellenséges környezetben fekszik, mint Izrael. A zsidó állam számára saját területének védelme a szó szoros értelmében élet és halál kérdése lehet. Izrael számára a jelenleg is zajló gázai harcok mellett a szíriai konfliktus jelenti az egyik legkomolyabb fenyegetést: a szír kormányerők, az Irán által támogatott Hezbollah, és a különböző síita fegyveres csoportok térnyerésével, valamint az Egyesült Államok térségben mutatott növekvő passzivitásával Izraelt lassan veszélyes közelségben fogják bekeríteni ellenségei.

Törökország és Izrael kapcsolatát alapvetően kooperatívnak nevezhetjük. Bár a két állam között fennálló diplomáciai viszony az idők során gyakran volt ellenséges, Izrael biztonsági percepciói a szíriai konfliktus kapcsán meglehetősen sok hasonlóságot mutattak Törökországgal. Minkét állam közvetlenül határos Szíriával, és a konfliktus okozta veszély kezelésére kidolgozott stratégiájuk is több ponton egyezik. Izrael számára a konfliktus során mind az iráni térnyerés, mind pedig a különböző félkatonai szervezetek túlzott megerősödése veszélyt jelent, és Törökországhoz hasonlóan egy deeszkalációs zóna létrehozásával kíván gátat szabni annak, hogy a háborús anarchiában a biztonságára veszélyt jelentő csoportok megszállják a hozzá közel eső területeket.

Cikkünkben az alábbi témákat járjuk körbe:

  • Mely állam tekinthető Izrael és Törökország közös ellenségének?
  • Hogyan vélekedik Jeruzsálem a kurd autonómia kérdéséről?
  • Milyen összetűzéseket okozhat a palesztin kérdés Jeruzsálem és Ankara kapcsolatában?
  • Milyen hatással van a szíriai polgárháború az izraeli-török viszonyokra?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés