Mintha csak Putyin győzelmére vártak volna: újabb területet készülhetnek annektálni az oroszok

Portfolio
Úgy tűnik, hogy nem hagyja abba Oroszország a területeinek növelését, most viszont nyugat helyett dél felé bővülnének – írja a Reuters.

A Georgia nemzetközileg elismert területét képező Dél-Oszétia vezető tisztségviselői felvették a kapcsolatot Moszkvával, hogy egy esetleges oroszországi csatlakozásról tárgyaljanak.

Mindezeket a kérdéseket Oroszországgal szorosan egyeztetve vitatjuk meg, figyelembe véve kétoldalú kapcsolatainkat és szerződéseinket

– idézte az orosz állami RIA Novoszti Alan Alborovot, a dél-oszétiai parlament elnökét. A téma akkor merült fel, amikor azt firtatták egy kérdésben, hogy lesz-e népszavazás a terület csatlakozásáról Oroszországhoz. Hozzátette, hogy akkor kerülhet sor ilyenre, amikor mindkét fél egyetért a referendum szükségességéről. Alan Gaglojev, Dél-Oszétia vezetője már tavaly is kifejtette reményét, hogy a terület csatlakozhat majd a jövőben Moszkva teljes ellenőrzése alá.

Az erősen függő viszony miatt elképzelhetetlen, hogy ezek a felvetések ne a Kremlből érkezzenek meg a helyi politikusokhoz.

Dél-Oszétia 1992-ben egy véres polgárháborúban lett kvázi független állam, amikor a térség oroszbarát fegyveresei összecsaptak a kaukázusi országgal, Georgiával. Később 2008-ban a harcok kiújultak, aminek következtében Moszkva elismerte a szakadár területet függetlenként. Ezzel együtt a még a Szovjetunió szétesését követő konfliktusok egyikeként lényegében függetlenedő Abháziát is hasonlóan értékelte az orosz vezetés. Dél-Oszétia már korábban is tulajdonképpen teljesen levált a kaukázusi országról, az ötnapos háború éppen azért robbant ki, mert Tbiszili véget szeretett volna vetni ennek a helyzetnek, ezért katonai akciót indított.

Oroszországon kívül Venezuela, Nicaragua, Nauru és Szíria is elismerte őket függetlennek.

A két terület lényegében a kvázi leválásától kezdve egyértelműen Moszkva a legnagyobb támogatójuk. A Nyugat rendszeresen azzal vádolja a Kremlt, hogy már mostanra is lényegében Oroszországhoz csatolták ezeket a területeket. Georgia egyik legfontosabb célja, hogy a kiszakított részek felett újra felügyeletet tudjon nyerni.

Jelenleg Abházia „hivatalos” csatlakozásáról nincs szó, ám nem kizárható, hogy hamarosan a Fekete-tenger partján fekvő terület Oroszországhoz csatolása is a közbeszéd részét fogja jelenteni.

Címlapkép forrása: Uriel Sinai/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF