Ügyes trükkel kerülné meg a NATO Donald Trumpot - Így támogatnák Ukrajnát

Portfolio
A NATO külügyminiszterei Brüsszelben gyűltek össze, hogy megvitassák az Ukrajnának szánt fegyverszállítások koordinálásának átvételét az Egyesült Államoktól és egy 100 milliárd dolláros alap létrehozását Ukrajna számára, amelyek célja a támogatás erősítése és védelme a politikai változásokkal szemben - tudósított a Politico.

A brüsszeli tárgyalások középpontjában az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítások koordinálásának átvétele áll, amit eddig az Egyesült Államok vezetett a Ramstein-formátumon keresztül. Ez a változás lehetőséget biztosít arra, hogy Kijev továbbra is jelentős mennyiségű fegyverhez jusson, még abban az esetben is, ha Donald Trump újra elnök lesz Amerikában.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára egy olyan javaslatot terjesztett elő, amely egy 100 milliárd dolláros, öt évre szóló alapot hozna létre Ukrajna számára.

Az intézkedés célja az, hogy megvédje a NATO által Kijevnek nyújtott támogatást minden politikai változástól.

A NATO-tisztviselők aggodalmukat fejezték ki afelől, hogy Trump visszatérése esetén lehetséges lenne az Ukrajnának nyújtott segítség teljes leállítása vagy Kijev területi engedményekre kényszerítése. Ezek a félelmek részben Trump korábbi nyilatkozataira épülnek, amelyek szerint képes lenne gyorsan véget vetni a konfliktusnak.

A döntés az Ukrajna-alapról várhatóan a NATO-vezetők következő washingtoni csúcstalálkozóján fog megszületni júliusban.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF