Forradalmat akar a NATO: nem mindenki lelkesedik az ötletért

Portfolio
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára arról beszélt, hogy forradalmasítaná a védelmi szervezet katonai segítségnyújtását Ukrajnának, de az elképzelés nem aratott elsöprő sikert – számolt be a Politico.

A szervezet első embere korábban úgy fogalmazott, hogy a háború sújtotta kelet-európai ország számára biztosítani kellene mintegy 100 milliárd eurós alapot a következő öt évre, amely mentesülne a politikától és az emiatt kialakuló bizonytalanságoktól.

Megbízható és kiszámítható biztonsági támogatást kell biztosítanunk Ukrajnának hosszú távon

– mondta Stoltenberg a szerdai tagországi külügyminiszteri találkozó előtt. A főtitkár ezzel a lépéssel szerelné le az amerikai döntésképtelenséget, ami már hónapok óta zajlik egy 60 milliárdos ukrajnai csomag körül. Kifejtette, hogy a késlekedésnek köszönhetően az oroszok immár képesek „túlfegyverkezni” az ukránokon.

Az elképzelés túllép a NATO eddigi szerepén, mivel korábban nem halálos eszközökkel támogatták Kijevet. A felvázolt tervek viszont már a direkt fegyverszállításról szólnak. A javaslat az volt, hogy a NATO-tagországok a méretük szerint járuljanak hozzá az összeghez. Ezzel levennék a terhet az Egyesült Államokról, valamint az amerikai republikánusok érveit is nagyban aláásná, hogy az európaiak nem járulnak hozzá kellően Kijev felfegyverzéséhez.

Az elképzelést szerdán vitatták meg a külügyminiszterek, körükben vegyes fogadtatásra talált a terv.

Számos ország támogatását fejezte ki, viszont többen kétségeiknek adtak hangot. Az egyik legnagyobb megrökönyödést a 100 milliárdos szám okozta, többen szerették volna, ha ezt valamilyen tényekkel is alátámasztják. Attól félnek, hogy a nagy ígéretek ellenére a NATO nem lesz képes tartani a szavát. Az is kérdésként merült fel, hogy a meglévő támogatási rendszereket terelnék egy helyre, vagy teljesen új finanszírozási csomagban gondolkodik Stoltenberg.

Különösen Magyarország zárkózik el a tervektől, mivel Szijjártó Péter külügyminiszter szerint ez azt jelentené, hogy a szervezet teljesen átalakul. A magyar tárcavezető úgy fogalmazott, hogy a NATO egy védelmi szervezet, nem pedig egy támadó.

Címlapkép forrása: Omar Havana/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF