Megkongatták a vészharangot az elemzők: ha a Nyugat hagyja veszíteni Ukrajnát, egyszerre két hatalmas ellenséget szabadít magára
Globál

Megkongatták a vészharangot az elemzők: ha a Nyugat hagyja veszíteni Ukrajnát, egyszerre két hatalmas ellenséget szabadít magára

Portfolio
„Oroszország győzelme Irán győzelme. Akik aggódnak Irán katonai erejének, ambícióinak és közel-keleti agressziójának növekedése miatt, fel kell ismerniük, hogy Irán sorsa milyen mértékben emelkedik és csökken Oroszországéval együtt” – írja az Institute for the Study of War (ISW) amerikai védelmi elemzőintézet külön elemzésében.

A „Miért nem tudsz egyszerre iráni héja és orosz galamb lenni?” című elemzés figyelmeztetés azoknak a (trumpista) republikánusoknak, akik Iránnal szemben a konfrontáció politikája mellett állnak, Ukrajna támogatását viszont ellenzik.

Moszkva és Teherán katonai blokkot alkotott azzal a céllal, hogy legyőzzék az Egyesült Államokat és szövetségeseit a Közel-Keleten, Európában és szerte a világon

– írja az ISW.

Emlékeztetnek arra, hogy a két ország együttműködése már csaknem egy évtizede elindult a szíriai polgárháborúban, ahol mindketten Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányerőit támogatták.

Oroszország fejlett légvédelmi rendszereket, illetve katonai technológiákhoz való hozzáférést adott Iránnak, míg Irán drónokat és a dróntechnológiához való hozzáférést Oroszországnak.

Bár Moszkva az ukrajnai kudarcok miatt jelenleg korlátozottan tudja csak támogatni az iszlám köztársaságot, egy győztes Oroszország fejlett katonai repülőket és rakétatechnológiát adhatna Iránnak, melyekre az már régóta vágyik.

Ha Oroszország megszerzi az ellenőrzést Ukrajna erőforrásai felett, amire törekszik, akkor képes lesz újjáépíteni saját hadseregét, és egyúttal segíteni Iránnak

– írja az ISW.

Az amerikai elemzők szerint éppen ezért tarthatatlan az az elképzelés, hogy az Egyesült Államoknak hagynia kellene, hogy Oroszország győzzön Ukrajnában, hogy jobban felléphessen Iránnal szemben a Közel-Keleten.

Az ISW szerint az amerikaiaknak el kell fogadniuk azt a kellemetlen valóságot, hogy az orosz–iráni katonai blokk valós és eleven jelenség, hogy Moszkva a lehető legjobban támogatja Teheránt a Nyugattal szemben, és hogy Oroszország győzelme Irán győzelmét jelenti.

Oroszország vesztesége viszont Irán vesztesége. Ezért azoknak, akik Iránt akarják megfékezni, támogatniuk kell Ukrajna megsegítését Oroszország ellen

– írja elemzésében az ISW.

Címlapkép: USA-ellenes plakát az Iráni Hadsereg Napja alkalmából rendezett katonai parádén 2024. április 17-én. Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
grúz parlament