10 év helyett 2 óra: hamarabb lehet hatalmas fákkal teli a kert, mint gondolnánk (x)

Portfolio
2019. április 8. 11:00    
nyomtatás
 
Ha valaki hatalmas, zöld fákkal teli kertre vágyik, a facsemete elültetése után éveket kell várnia, hogy ez megvalósuljon. Ráadásul garancia sincs rá, hogy a kis csemeték túlélik. Eközben rengeteg olyan kifejlett fa van, amely kivágásra vár, mert például rossz helyen van. Az Odisys Bt. a keresletet és a kínálatot hozza össze: a túl nagyra nőtt, a forgalmat akadályozó, az építkezés útjában álló fákat ültetik át olyan helyre, ahol szép, fejlett fákra lenne szükség.


Előfordul, hogy olyan okok miatt ítélnek kivágásra egy fát, mert az rossz helyen van: akadályozza a forgalmat, az építkezést, vagy épp a közművek okoznak gondot. Ha például a közmű meghibásodik, bontani kell a burkolatot, amely során megsérülnek a fák a gyökerei is, így idővel tönkre is mennek. Csakhogy nem feltétlenül kellene ennek így lennie.

Az Odisys Bt.-nek ugyanis van megoldása arra, hogyan lehetne megmenteni a kivágásra ítélt fákat: inkább átültetik őket olyan helyre, ahol szükség van rájuk. Hogy ez hogyan is működik, azt jól mutatja a visontai óvoda példája.

10 év helyett 2 óra: hamarabb lehet hatalmas fákkal teli a kert, mint gondolnánk

A visontai óvoda udvara

Visonta község megvásárolta az óvoda melletti telket, így az udvart kibővítették. Új játszótéri játékok és egy műfüves focipálya is helyet kapott az új területen, de hiányoztak az árnyékot adó fák.
A korábban elültetett facsemeték nem élték túl a nyári melegeket. A költségvetést újra számolva számomra kézenfekvő megoldás volt a NAGYFÁTAKAROK projekt
- mondta Szarvas László, a község polgármestere, hozzátéve, minden feltétel adott volt: az áramszolgáltató 10 fát akart a villanyvezetékek alatti területekről kivágni, amelyek tökéletesek voltak az óvoda udvarára.

Az átültetést egy Big John 90D nevű eszközzel végzik, amely egy MAN kamion alvázára van rászerelve. Ezzel a szerkezettel, valamivel több, mint 30 cm-es törzsátmérőig tudják vállalni az idős fák átültetését.Ha valaki parkosítást végez, és nem szeretné megvárni, míg a facsemeték megnőnek, ha valaki árnyékos ligetet vagy fasort szeretne, lehetőleg minél előbb, azok számára jó megoldás lehet az Odisys Bt. választása. A honlapjukon meg lehet nézni, épp milyen eladó fáik vannak, de ha valaki éppen eladná, vagy elajándékozná, azt is megteheti és nincs jutalék, nincsnek rejtett költségek. Ha itt nem találja azt a fát, amit a kertjében szeretne látni, érdemes felvenni a céggel a kapcsolatot, és személyre szabott megoldást találnak.

10 év helyett 2 óra


Ha megvan a tökéletes fa, a terület jól megközelíthető és a célhely is alkalmas a fogadásra, csupán néhány óra alatt át tudják ültetni egyik helyről a másikra.

Az átültetett fák többsége viszont stressz okozta problémákkal küzd, hiszen gyökérzetük nagy részét elvesztették. Ebben az állapotban különösen ki vannak téve a betegségeknek, rovaroknak, időjárásnak, különösen igaz ez az aszályos időszakban.

10 év helyett 2 óra: hamarabb lehet hatalmas fákkal teli a kert, mint gondolnánk

Munkában a Big John

A transzplantációs sokk addig áll fenn, amíg a gyökérzet megfelelően kialakul az új helyen, és az első levélhullások után új lombkorona keletkezik, és a természetes egyensúly vissza nem áll.

Drasztikusan javítható a túlélési esély, ha olyan tápanyagot kap a fa, amivel stimulálhatjuk a gyökérzet újbóli kialakulását. Vagyis nagyon fontos a megfelelő utógondozás, és nem ajánlott a fa metszése az átültetés utáni első évben. Hagyni kell, hogy a sokkos állapotot kiheverve, eredeti formáját visszanyerve újbóli növekedésnek induljon.

(x)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium