Prémium

A kötelező létesítő okirat-módosítások határideje március 15. (x)

Portfolio
Az új Polgári Törvénykönyv lassan két éve hatályos. A cégek, civil szervezetek létesítő okiratának módosítására nyitva álló átmeneti időszak március 15-én lejár.


A kötelező létesítő okirat-módosítások határideje március 15.
A változás a vállalkozások számára jelentősebb, ugyanis a korábbi törvények helyett a Ptk. a társasági és szövetkezeti jog teljes anyagi jogi szabályrendszerét megjeleníti, amely együtt jár azzal, hogy a külön törvények szabályainak alkalmazása 2016. március 15. napjával, az átmeneti idő leteltével bezárul. Emiatt kiemelten fontos, hogy azok a vállalkozások, amelyek tovább akarnak működni, jogi képviselőhöz forduljanak.

Ma Magyarországon a korlátolt felelősségű társaságok jelentős része 500.000 Ft-os törzstőkével működik. A Ptk. kötelező rendelkezése a korlátolt felelősségű társaságok (ideértve a végrehajtói irodákat és a közjegyzői irodákat is) minimum törzstőkéjét hárommillió forintban határozza meg.

Emiatt a korlátolt felelősségű társaságok esetében elkerülhetetlen, hogy 2016. március 15-ig döntsenek: a törzstőkéjüket megemelik a törvény által meghatározott minimum összegre, alkalmazzák az ún. feltöltéses szabályt (az átmeneti időt meghaladó időtartam alatt biztosítják a tőkét, illetve a társaság működése során maga termeli azt meg az osztalék terhére), vagy, ha ezt nem tudják megtenni, döntést hozzanak átalakulásukról, egyesülésükről, szétválásukról, illetve végső esetben a végelszámolásuk megindításáról.

A piaci szereplőknek lényegesen kisebb szegmensét érintő másik jelentős változás, hogy csak annak a részvénytársaságnak lehet a működési formája továbbra is nyilvános, amelynek részvényei a tőzsdére be vannak vezetve.

Azoknak a nyilvánosan működő részvénytársaságoknak, amelyek részvényeiket 2016. március 15. napjáig nem vezetik be a tőzsdére, szintén dönteniük kell: működési formájukat megváltoztatva zártkörűen működő részvénytársaságként folytatják tovább tevékenységüket, más jogi személlyel egyesülnek, vagy döntenek végelszámolásuk megindításáról.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a Ptk. hatályba lépéséről szóló jogszabály, létesítő okirat módosítására vonatkozó rendelkezései nemcsak a gazdasági élet résztvevőit érinti, hanem a civil szervezeteket is. A már bejegyzett egyesület és alapítvány köteles a létesítő okiratának mindazon rendelkezését felülvizsgálni és szükség szerint módosítani, amelyek nem felelnek meg a Ptk. szabályainak. Egyesület esetében nem kell módosítani az alapszabályt abból az okból, hogy az tartalmazza az egyesület alapító tagjainak nevét, és azok lakóhelyét vagy székhelyét. Az egyesület és az alapítvány a létesítő okiratát a Ptk.-val összefüggésben nem köteles módosítani, ha az csak azért volna szükséges, mert olyan hivatkozások, utalások és elnevezések szerepelnek benne, amelyek a Ptk. és a létesítő okirat tartalmát érintő más törvény rendelkezéseinek már nem felelnek meg.

A Ptk. rendelkezéseinek megfelelő létesítő okiratot változásbejegyzési kérelemként kell benyújtani az illetékes bírósághoz.

Jó hír azonban, hogy amennyiben a változásbejegyzési eljárás kizárólag a létesítő okiratnak a Ptk. rendelkezéseihez történő igazítása miatt szükséges, akkor a változásbejegyzési kérelem illeték- és közzétételi költségtérítés-mentes, azaz a bírósági eljárás mindenkinek ingyenes.

A cikk szerzője: Dr. Asbóth-Hermányi Lőrinc


A kötelező létesítő okirat-módosítások határideje március 15.



(x)
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13