Deviza- és forintalapú finanszírozás (x)

2000. június 4. 13:57    
nyomtatás
 
DEVIZA ALAPÚ FINANSZÍROZÁS
A deviza (svájci frank vagy euró) alapú finanszírozás lényege, hogy a Finanszírozó cég a finanszírozott összeget svájci frankban vagy euróban tartja nyilván, de a hitelt forintban folyósítja, illetve az Ügyfél a hitelt forintban törleszti. A havi törlesztő részlet változhat az aktuális hitel alapkamatlábának és a svájci frank vagy az euró árfolyamváltozásának függvényében. Tehát a deviza alapú finanszírozás kockázata abban áll, hogy a forint leértékelődése esetén a törlesztő részletek emelkednek. A deviza alapú finanszírozás további jellemzője, hogy a szerződés előtörlesztése esetén a szerződés lezárásakor a devizában nyilvántartott tőketartozásnak az aktuális devizaárfolyamon forintra átszámított ellenértékét kell megfizetni.

A Magyar Nemzeti Bank 2001. május 4-i döntése értelmében a forint árfolyamának intervenciós sávja ezentúl ±15%, amely azt is jelenti, hogy a forint árfolyama a jövőben jelentősen ingadozhat. Az árfolyamváltozás jelentősen befolyásolhatja a deviza árfolyamhoz kötött kölcsönök jövőbeni törlesztő részleteinek nagyságát, ezért a deviza alapú kölcsön felvétele előtt kérjük, hogy mérlegeljék annak árfolyamkockázatát.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a deviza alapú konstrukciók rövid távon kissé kockázatosabbak, mint a forint alapú társaik. 2-3 év alatt azonban a rövidtávú deviza árfolyamigadozások általában kiegyenlítődnek és így összemérhetővé válnak a forint kamatlábak változásának tendenciáival. Aki tehát több évre tervez, annak mindenképpen ajánlható a deviza alapú hitelkonstrukció, hiszen annak THM-je még a forint leértékelődésével együtt számítva is általában alacsonyabb, mint a forint alapú konstrukciók THM-je.

FORINT ALAPÚ FINANSZÍROZÁS
Ennek a konstrukciónak a jellegzetessége, hogy a havi díjak a futamidő lejártáig nem változnak, kivéve, ha a pénzpiaci hatások következtében az MNB által közzétett BUBOR (irányadó bankközi kamatláb) is megváltozik. A Finanszírozó cégek ezt általában 3, 6 vagy 12 havonta érvényesítik. A kiszámíthatóságra törekvő és alacsonyabb kockázatot kedvelő ügyfelek számára ez a konstrukció igen kedvező, bár összességében drágább a deviza alapú finanszírozásnál.
Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium