Prémium

Ingatlanbefektetés hitelből - nem úri passzió (x)

Portfolio
Csak idő kérdése, hogy az újépítésű lakások alsó ára Budapesten is áttörje a négyzetméterenkénti ötszázezer forintos szintet - mondják az Elephant Holdingnál. Mivel jelenleg még háromszázezer forintért - vagy az építkezés kezdeti szakaszában akár ennél olcsóbban is - lehet lekötni lakást, egyre időszerűbb ingatlanbefektetésben gondolkozni, akár hitelből is. Hogy ez mennyire nem csupán egy felvetés, a zöldövezeti beruházó három nyomós érvet sorol.
Fejlődő hitelpiac

Négy évvel ezelőtt a bankok csak annak adtak jelzáloghitelt, aki 40-50% önerőt le tudott tenni az asztalra. 2005-ben már elég volt 20%, ma már több bank jelzáloghitel portfoliójában megtalálható a 0%-os konstrukció. "És ez közel sem minden" - emelte ki a Zaragoza Kert és a Vigo Ház pénzügyeit igazgató, Csikós Balázs - "még a közelmúltban megjelent legújabb finanszírozási megoldások (pl. 5 éves türelmi idő, 40 év futamidejű jelzáloghitel) is csupán előjelei a hitelpiac átalakulásának. Nemsokára akár 100 évre vehetünk fel jelzálog hitelt, de az is elképzelhető, hogy azt mondjuk a bankunknak: egyáltalán nem szeretnénk tőkét törleszteni."

Azok számára, akik a jóslatok hallatán a lakosság végleges eladósodásától tartanak, vigaszt jelenthet a hitelpiaci változások kedvező hatása a társadalomra, hiszen azok a befektetői lehetőségek mellett, vagy éppen azok által a sokszor gyengének ítélt középosztály megerősödését hozhatják.

Az említett lakáshitel típusok ugyanis az eddiginél jóval szélesebb réteg számára teszik lehetővé a saját otthon vásárlását, az ilyen jellegű befektetést.

Hozam kalkuláció

- 70 négyzetméteres lakás vételára 20.000.000 Forint
- Hitelösszeg 18.000.000 Forint
- Futamidő 35 év
- Havi törlesztő részlet 90.500 Forint *
- A lakás értéke 2017-ben 40.000 000 Forint **
- Törlesztő részletekben visszafizetett hitelösszeg 10.860.000 Forint
- Tőketartozás 2017-ben 15.070.000 Forint
- Költségek 440.000 Forint
- Realizált profit 11.630.000 Forint
- 10 éves hozam 500%

Megjegyzések:
**Az Elephant Holding Zrt. becslése
*Jelenleg érvényes kondíciók és díjak CHF alapú hitelre a Portfolio Money adatai alapján

"A sok tízéves futamidő az esetek nagy százalékában nem jelent egy életen át tartó igát - mondja Csikós Balázs, - hiszen 10-15 év múlva a megemelkedett értékű lakások eladásával, és a hitel visszafizetése után a befektetés még profitot is hozhat az adósnak."

Pálinszki Iván, a Portfolio Money hiteltanácsadó cég vezetője szerint éppen a hitelfelvétel ténye teszi az újépítésű ingatlanbefektetést vonzóvá. A banki finanszírozás nyújtotta tőkeáttéttel miatt ugyanis az elérhető hozam sokszorosa lehet az ingatlan valódi érték növekedésnek - a cég hitel kalkulátorán készített számítás szerint a befektetett összeg mintegy ötszöröse.

Elszaladó ingatlan árak

Az árak megkétszereződését körülbelül nyolc-tíz évre teszi Zelei Zoltán, az Elephant Holding értékesítési vezetője, aki szerint a drágulás mértékével ugyan lehet vitatkozni, de az árak növekedése nem lehet kérdés. Míg a kilencvenes évek végén négyzetméterenként már százhatvanezer forintért lehetett újépítésű lakást kapni a fővárosban, mára közel dupláját fizeti az első lakó.

Azoknak, akik az áremelkedés jövőbeni mértékét firtatják, az Elephant Holding azt javasolja vessenek egy pillantást a régiós piacra. A környező országok nagyvárosaiban beleértve Pozsonyt és Bukarestet is szinte mindenhol nagyobb arányú lakásépítéssel és magasabb négyzetméterárakkal találkozunk.

Prága a 4-6 ezer eurós árszintet képviseli, Bukarestben a nagy felvevő piac és az intenzív kereslet miatt jelenleg 3-4 ezer eurót is elkérnek egy újépítésű négyzetméteréért, a fővárosi árak egyedül Szlovákiában stabilizálódtak a magyarországihoz hasonló, de még így is magasabb 2000 - 2500 eurós szinten.

Zelei szerint elképzelhetetlen, hogy a hazai árak tartósan a régiós piac alatt maradjanak és hosszabb távon megvan az esély a felzárkózásra a jóval magasabb árakat diktáló Nyugat Európai szinthez.

Kedvező változások az adózásban

A befektetőknek kedvez az a jövő évben életbe lépő jogszabály változás is, melynek értelmében az ingatlan eladásából származó adóköteles jövedelmet az eddig hatályban lévő 15 év helyett már 5 év után 100 százalékkal csökkenthetjük, vagyis 5 év után már nem kell adót fizetni a lakáseladásból származtatott haszonra.
MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13