Uniós források

1,5 milliárdos EU-pénzből vizsgálják felül Magyarország vízgyűjtő-gazdálkodási terveit

Portfolio
Egy uniós irányelv rögzíti azt, hogy a tagállamoknak 6 évente felül kell vizsgálnia a vízgyűjtő-gazdálkodási terveiket és az Országos Vízügyi Főigazgatóság most olyan projekt közleményt juttatott el szerkesztőségünknek, amely azt tartalmazza, hogy ezt a feladatot is látják, amelyre 1,5 milliárd forintnyi uniós támogatást használnak fel. A továbbiakban is várjuk a hasonló és a projekt záró közleményeket az uniosprojekt@portfolio.hu címre, amelyeket térítésmentesen közzéteszünk a Portfolio Uniós Források rovatában.

A közlemény összefoglalója szerint „A vízvédelmi politika terén a közösségi fellépés kereteinek meghatározásáról szóló 2000/60/EK irányelv (Víz Keretirányelv/VKI) rögzíti, hogy a Közösség tagállamainak hatévente felül kell vizsgálniuk vízgyűjtő-gazdálkodási terveiket (VGT). Projektünk elsődleges célja a Magyar Kormány által 2016. március 9-én elfogadott terv második felülvizsgálata és korszerűsítése, azaz a VGT-3 elkészítése. A fejlesztést teljes egészében EU pályázati forrás biztosítja, másfél milliárd forint értékben”.

A Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervek második felülvizsgálata és korszerűsítése című projektet a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Programon belül az 1. prioritási tengely (A klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás) keretében valósítjuk meg az Európai Unió Kohéziós Alapjának társfinanszírozásával – emeli ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság.  

A projekt legfőbb célja, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, valamint a természeti katasztrófák megelőzését szolgáló adat- és tudásbázis megteremtése.

A Projekt a VKI monitoring projekt eredményeire épül. A két projekt eredményei, és a Víz Keretirányelv előírásainak megfelelő módszerek alkalmazása által pontosabbá válik a felszíni és felszín alatti víztestek állapotértékelése, javul az értékelések megbízhatósága, ezáltal csökken a „szürke” vagy adathiányos víztestek száma.

A klímaváltozással kapcsolatos szemléletformálást célzó KEHOP projektek eredményeit a Projekt multiplikálja, ezáltal bővülnek a lakosság, a helyi köz- és gazdasági szereplők klímaváltozással összefüggő ismeretei, aminek következtében javulhat a VGT-ben szereplő klímaadaptációs intézkedések végrehajtásának hatékonysága.

A Projekt eredményeképpen egy integrált, az egész országot lefedő, tudásbázis jön majd létre a vizek védelme és hasznosítása területén.

A Projekt főbb adatai:

  • Kedvezményezett neve: Országos Vízügyi Főigazgatóság
  • A Projekt összköltsége/megítélt támogatás: 1.500.000.000,- Ft
  • A Projekt tervezett befejezése: 2022. március 31.
  • Projekt azonosító száma: KEHOP-1.1.0-15-2016-00008
  • AZ EU támogatás mértéke (%-ban): 100%
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
közút baleset rendőr mentő
shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Renault
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Sipos-Tompa Levente HiVentures MFB konferencia