Uniós források

Teljesen átalakította a kormány az úttörő fejlesztési alapot

Portfolio
A három év alatt 25 milliárd forintosra megnövelt Kecskemét Fejlődéséért Alapnál 10 milliárd forintos tőkeleszállítást rendelt el a magyar kormány egy friss kormányhatározat szerint és ezzel együtt jóváhagyta, hogy ezt a felszabaduló pénzt áttegyék az újonnan létrehozott Kecskemét Városfejlesztési Alapba. Teljesen átalakult tehát a visszatérítendő uniós forrásokból táplálkozó, az egész országban, sőt a kelet-közép-európai régióban úttörő projektnek számító konstrukció működése, amelynek kereteiről egy júniusi interjú segítégével már beszámolt a Portfolio.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg az 1531/2019. (IX. 17.) kormányhatározat, amely a Kecskemét Fejlődéséért Alap átalakításáról szól és az alábbi a lényege:

  • A 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklus visszatérítendő forrásainak egy részéből létrehozott, 3 év alatt összesen 25 milliárd forintos (visszatérítendő) forrással létrehozott alap esetén a kormány egyetért azzal, hogy a Kecskemét Fejlődéséért Alap Kecskemét Vállalkozásfejlesztési Alapként működjön tovább.
  • Ezzel párhuzamosan a kormány egyetért azzal is, hogy Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata létrehozza a városfejlesztési célokat szolgáló Kecskemét Városfejlesztési Alapot. Ennek kapcsán arról is határozott, hogy a 2019-es költségvetésből az alap céljaira 5 milliárd forint összegben visszatérítendő támogatást ad október végéig.
  • A fentiek után azzal is egyetért a kormány, hogy 10 milliárd forinttal leszállítsák a  Kecskemét Fejlődéséért Alap tőkéjét, és közben ugyanilyen összeggel október végéig megemeljék az újonnan létrehozott alap tőkéjét. Így tehát a vállalkozásfejlesztési és a városfejlesztési alap is 15-15 milliárdos forrással gazdálkodhat mostantól.
  • Lényeges rugalmasságot is jelent Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata számára a kormányhatározat hatodik pontja. Eszerint a kormány egyetért azzal, hogy az önkormányzat a működési tapasztalatok alapján a térségi gazdaságfejlesztési és városfejlesztési célok megtartása mellett, az állami támogatási szabályokkal összhangban a kétféle alap között a befektetési időszak alatt – a pénzügyminiszterrel kötött támogatási szerződéssel vagy támogatási szerződés módosításával – további átcsoportosítást hajtson végre, vagy a rendelkezésére álló forrás terhére új alapot hozzon létre, és arra a befektetési időszak alatt – a pénzügyminiszterrel kötött támogatási szerződéssel vagy támogatási szerződés módosításával – további átcsoportosítást hajtson végre.

Összességében tehát arról van szó, hogy míg eddig a városfejlesztési alap 25 milliárd forintos forrással gazdálkodott, mostantól a kétfelé bontott alap együttes forráslehetősége 15-15 milliárd forint. A határozat megadja azt a rugalmasságot is, hogy a következő időszak működési tapasztalatai alapján forrásátrendezést tudjon végrehajtani az önkormányzat a két alap között, vagy akár új alapot is létrehozzon.

Az alap addigi működéséről, felépítéséről és a célrendszeréről nagyinterjút közöltünk júniusban Badics Lászlóval, az MKB Consulting divízióvezetőjével, aki többek között azt hangsúlyozta: egész Kelet-Közép-Európában példátlan az a tőkebefektetési konstrukció, amely kecskeméti vállalatok, illetve önkormányzati megtérülő projektek finanszírozását biztosítja. Badics meglátása szerint a kipróbált, hatékony üzleti konstrukció példa lehet más vidéki nagyvárosok számára is. Kiemelte akkor azt is, hogy az új konstrukció segítheti a felkészülést a 2021-2027-es uniós ciklusra is, amelyben jelentősen növekszik az olyan források volumene, amelyeket az önkormányzatok kizárólag megtérülő projektekre fordíthatnak.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Zsidai Roy
pf_hinta-20201125
bicoin2
koronavirus
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130