Milliárdos EU-pénzből fejlesztik a magyar börtönöket és 550 fogvatartott szerzett szakmát
Uniós források

Milliárdos EU-pénzből fejlesztik a magyar börtönöket és 550 fogvatartott szerzett szakmát

Portfolio
Egy 4,2 milliárd forintos keretösszegű uniós pályázat keretében családi látogató és fogadó helyiséget adtak át a martonvásári börtönben és az eseményen elhangzott az is, hogy az évek óta zajló programban már több mint 4100 fogvatartott és több mint 900 családtag vett részt, a képzések alkalmával pedig több mint 550 fogvatartott szerzett szakmát.

Mi a pályázat háttere?

A minap adták át a családi látogató és fogadó helyiséget a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet martonvásári börtönében, amely 164 fogvatartottnak ad helyet. Az eseményen Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára az MTI tudósítása szerint rámutatott: a Fogvatartottak reintegrációja elnevezésű uniós projekt országosan 4,2 milliárd forint uniós támogatásból valósul meg az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében.

A program egyik kiemelt eleme a családi látogató egységek kialakítása, amely a szabadulás utáni visszailleszkedést segíti, hiszen a családdal a rendszeres találkozások minőségi keretek között történhetnek

- tette hozzá.

A hivatalos uniós pályázati oldalon elérhető adatok szerint az EFOP-1.3.3-16-os kódszámú pályázatról van szó, amelyet a Belügyminisztérium nyert el 2016 októberében és a teljes projekt befejezése 2020 júniusára várható. A támogatási adatbázis szerint a 4,2 milliárd forintos keretösszegű pályázatból egyelőre 3,5 milliárd forint van kifizetve, éppen annyi, mint amekkora összeget projekt adatlapja szerint korábban terveztek a projektre.

A projekt célja röviden

A projekt célja a jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetést töltő elítéltek, az előzetes letartóztatás alatt álló személyek társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációjának erősítése és az elkövetők bűnismétlési kockázatának csökkentése érdekében reintegrációs program megvalósítása, amely egyrészt fókuszál a célcsoport fejlesztésére, másrészt a modell befogadására alkalmas környezet megteremtését, a célcsoporttal dolgozó szakemberek felkészítését célozza. A projekt a fogvatartottak hozzátartozói számára is biztosít szolgáltatásokat – olvasható az adatlap rövid összefoglalójában.

Mi a projekt lényege és eredménye?

Vitályos Eszter jelzése szerint amellett, hogy a fogvatartottak a családjukkal minőségi keretek között tudnak találkozni rendszeresen, az is fontos cél a hírügynökség beszámolója szerint, hogy a jogerősen szabadságvesztésüket töltő és letartóztatásban lévő emberek társadalmi és munkaerő-piaci visszailleszkedésének elősegítése személyre szabott képzésekkel tudjon megtörténni. Az államtitkár közölte:

a program kiemelkedő eredményeket hozott eddig, mivel több mint 4100 fogvatartott és több mint 900 családtag vett részt benne, a képzések alkalmával több mint 550 fogvatartott szerzett szakmát.

Kiszely Pál dandártábornok, a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka elmondta, hogy a 21. századi látogatóhelyiséget, ahol oktatási tevékenységeket is tudnak végezni a jövőben, 19 millió forintból alakították ki. Megjegyezte, hogy szinte minden szakipari tevékenységet a fogvatartottak végeztek el összesen 14 ezer munkaórában.

Tóth Gábor ezredes, a projekt vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az EFOP-program csak a konvergencia régiókra vonatkozik, ezért a közép-magyarországi régióban hazai forrásból valósítják meg a fejlesztéseket és a reintegrációs feladatokat. Országosan húsz objektum és két tanoda felújítása zajlott le, Közép-Magyarországon további hét objektum újult meg - fűzte hozzá.

A továbbiakban is várjuk az uniosprojekt@portfolio.hu címre a különböző, lehetőleg 300 millió forintnál nagyobb uniós hátterű fejlesztések projekt közleményeit, amelyeket térítésmentesen közzéteszünk az Uniós Forrás rovatban.

Kiket vontak be a projektbe?

A Belügyminisztérium és a BVOP 2016 októberében közösen elindított projektje a fogvatartottak bevonásán túl kiemelt elemként kezeli a hozzátartozók bevonását, részükre szolgáltatások nyújtását, hiszen a sikeres társadalmi visszailleszkedéshez elengedhetetlen, hogy a szabadult egy biztonságos és stabil környezetbe tudjon visszatérni.

A képzési programban elsősorban azok vehetnek részt, akik öt éven belül szabadulnak. A projekt teljes ideje alatt ez országosan a fogvatartottak több mint egynegyedének, azaz 4600 főnek a bevonását jelenti, akik közül 1800 fogvatartott vehet részt kompetenciafejlesztő foglalkozásokon, 1100 fő pedig piacképes szakmát tanulhat.

Ezen felül ezer hozzátartozó számára is biztosítanak humánszolgáltatásokat, elősegítve munkaerő-piaci esélyeinek javítását és a szabadult családba történő visszafogadását. Az eseményről beszámoló büntetés-végrehajtási intézmény azt írja, hogy a projekt 2020. június 30-ai befejezéséig 1000 fő hozzátartozó bevonása vállalt, melyből 2019. szeptember 30-ig 936 fővel került felvételre az Egyéni Fejlesztési Terv.

A martonvásári börtönről röviden

A martonvásári objektumot 1985 márciusában vásárolta meg a büntetés-végrehajtás, miután egy 1984-es rendelet bevezette a szigorított javító-nevelő munka intézményét. 1985-től 1994-ig ezt a célt szolgálta a létesítmény, majd a baracskai intézet telephelye lett, 2000-ben pedig - gazdasági szempontok és strukturális átalakítások miatt - bezárták, utána raktárnak használták.

A Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet martonvásári börtönét 2015 márciusában nyitották újra 330 millió forintos felújítást követően. A lakóhelyiségekben 164 fogvatartott számára van hely.

martonvasar borton felujitas1500

Címlapkép és utolsó kép forrása: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Cikkbeli képek forrása: bv.gov.hu

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
hadipar uniós fegyvergyártás védelmi ipar