900 milliós EU-pályázatból újult meg a nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu
Uniós források

900 milliós EU-pályázatból újult meg a nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu

Portfolio
|
MTI
Új látogatóközpont épült és műtárgyépületek rekonstrukciója is megvalósult a nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu csaknem 900 millió forint értékű, uniós pályázati hátterű felújításakor.

Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere a projekt pénteki sajtóbejárásán elmondta, hogy a Sóstógyógyfürdőn lévő, 1979-ben megnyitott szabadtéri néprajzi múzeuma még soha gazdálkodhatott ekkora fejlesztési forrásból. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből nyerték el az uniós forrást.

Szükség volt ezekre a beruházásokra, szerettük volna kihasználni az alkalmat arra, hogy az alapvető hagyományőrző funkció mellett nagyobb gasztronómiai-kulturális programoknak, modern rendezvényeknek is helyet biztosítson a múzeumfalu

- fogalmazott a városvezető. Kovács Ferenc hozzátette, hogy a rekonstrukcióval megfelelő környezetet tudnak biztosítani ezeknek a rendezvényeknek, például a jövő hét végén megrendezendő kétnapos böllérversenynek és disznótoros fesztiválnak.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy az elmúlt tíz évben nagyon jelentős fejlődésen ment keresztül Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, jelentősen bővült a közeli állatpark és a fürdő, két új hotelt építettek és a környező infrastruktúra is teljesen megújult.

Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója elmondta, hogy a meglévő épület átalakításával egy új látogatóközpontot hoztak létre, amelyben helyet kapott az új kiállítóterem és a múzeumshop. A műtárgyak megfelelő tárolása és restaurálása érdekében egy többszintes épületet alakítottak ki, ebben a múzeumfalu kiszolgáló irodahelyiségeit, a könyvtárat és a tárgyalóhelyiséget helyezték el.

A múzeumfaluban lévő szabadtéri színpad ülősorokat kapott, a közönségnek illemhelyek épültek, kiépült a színpad mobil rendszereihez szükséges infrastruktúra - sorolta a beruházás elemeit az igazgató. Szabó Sarolta az érdekesebb fejlesztések között a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye öt kisebb tájegységéről a múzeumfaluba telepített épületek rekonstrukcióját említette meg, ezeknél a házaknál kicserélték a tetőfedést, megerősítették szerkezetüket és felújították homlokzatukat.

Az elnyert forrás segítségével különböző műtárgymásolatokat és viseletrekonstrukciókat vásárolnak, valamint kisfilm készül a múzeumfalu portáiról. Megújultak a sétányok és a parkolók, térvilágítást építettek ki, rendezték a közműhálózatokat, informatikai eszközöket és bútorokat vásároltak.

A Sóstói Múzeumfalu a Szatmár, a Bereg, a Rétköz, a Nyírség és a nyíri Mezőség 19. század végi szegény- és középparaszti, valamint kisnemesi életformáját mutatja be a lakóházak, gazdasági épületek, jellegzetes lakberendezési hagyományok, használati és dísztárgyak segítségével. A régi faluképet idézik fel a múzeum központjában látható közösségi épületek, például az iskola, a református templom, a harangtorony, a paplak, a tűzoltószertár, a szatócsbolt és kocsma.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
integritás hatóság