európai bizottság_getty_stock
Uniós források

Napokon belül jönnek a brüsszeli tervek a koronavírus hatásai ellen

Portfolio
A jövő héten kerülhetnek az eurózóna pénzügyminiszterei elé azok a tervek, melyek a koronavírus gazdasági és piaci hatásait küszöbölnék ki – mondta szombaton Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke. A politikus azt is elárulta, hogy már a testület is komoly gazdasági visszaeséssel számol a valutaövezetben.

Jelenleg egy olyan megoldáson dolgozunk, mely alapján az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretei között a bajba jutott tagállamok állampapírjait vásárolhatnánk meg, ezzel ki lehetne küszöbölni azt, hogy az EKB esetleg eléri korlátját – mondta Dombrovskis a Reutersnek. Hozzátette: a konkrét javaslatot hétfőn mutathatják be az eurózóna pénzügyminisztereinek.

A Bizottság alelnöke szerint az új eszköz akár az ESM jelenlegi forrásaira is támaszkodhat, de új, kimondottan a koronavírus miatti eszköz is szóba jöhet. Utóbbi neve akár „koronakötvény” is lehet. Dombrovskis kiemelte, hogy egyelőre nem sürgős a megállapodás az eszközökről, mivel mindegyik tagállam hozzáfér a piaci finanszírozáshoz, az EKB pedig most jelentette be új kötvényvásárlását. Az ESM-nek jelenleg 410 milliárd eurónyi nem használt forrása van, első lépésben ezeket használhatnák.

A piaci eszközök mellett a politikus azt is elmondta, hogy hamarosan egy rendkívüli európai munkanélküli biztosítási javaslatot is bemutatnak, melynek forrását hitelek jelentenék.

A testület alelnöke arról is beszélt az interjúban, hogy a Bizottság a korábbi 1,4%-os növekedéssel szemben 1-2,5%-os gazdasági visszaeséssel számol az EU országaiban a koronavírus miatt.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
francia_korona
villamosvezetek
maszk koronavírus
covid-vilag-koronavirus-406846
vakcina
vakcinaoltas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Online előadás
Piaci aktualitások, grafikonelemzéssel vegyítve.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Peter Jahr europai parlament kap reform 210121