Uniós források

Vállalkozások, figyelem: újabb nagy EU-s gyakornoki pályázat jön!

Portfolio
Idén október 15-én nyílhat meg az a 10 milliárd forintos keretösszegű uniós pályázat, amely új gyakornokok és kapcsolattartóik, illetve megváltozott munkaképességű gyakornok foglalkoztatása esetén a munkavégzés segítésével foglalkozó személy foglalkozatására ad bér- és járuléktámogatást hat hónapra és várhatóan 450-2400 cég nyer majd el forrásokat. A pályázat társadalmi egyeztetése még egy hétig tart, igaz tíz nap alatt még senki nem szólt hozzá a nyilvánosan elérhető tervezethez. Egy másik, a mezőgazdasági termelők EU-s és nemzeti minőségrendszerhez történő csatlakozásának támogatására szolgáló pályázat is várható ősztől.
Még egy hétig tart annak az újabb nagy EU-s pályázatnak ("Új gyakornoki program", GINOP-5.2-4-19) a társadalmi egyeztetése, amely gyakornokok felvételéhez nyújt majd támogatást és azt ígéri, hogy beépíti a korábbi uniós gyakornoki pályázat tapasztalatait. Ezek bőségesek lehetnek, hiszen a GINOP-5.2.4-16 Gyakornoki program pályakezdők támogatására című elődkonstrukcióban összesen 2719 darab támogatói okiratot bocsátottak ki 20 milliárd forint értékben.

Az új felhívás a korábbi konstrukció tapasztalataira épülve,

a támogatás felhasználásával összefüggő adminisztratív terhek csökkentését célozva biztosítja a jövőben a szakképzésből kilépő fiatalok munkatapasztalathoz jutását és a támogatás aktív és hatékony felhasználását

- áll a felhívás tervezetében. "Az intézkedés kiemelt célja, hogy javuljon a fiatalok gyakornoki képzésben való részvétele, képzettsége, szakmai gyakorlati ismeretei, munkatapasztalata, ezáltal munkaerő-piaci kilátásaik és foglalkoztatásuk" - rögzíti a felhívás.

A felvezető szerint "a GINOP-5.2-4-19 Új gyakornoki program a vállalkozás statisztikai létszámának növelésével együtt járó, azaz új státusz betöltését eredményező foglalkoztatás esetén bér- és járuléktámogatást nyújt a vállalkozások számára a gyakornok (legfeljebb 6 fő) foglalkoztatásához valamint a vállalati gyakornoki kapcsolattartói (két fő gyakornokonként maximum 1 fő) tevékenység ellátásához kapcsolódóan hat hónapon keresztül. Lehetőséget teremt továbbá megváltozott munkaképességű gyakornok foglalkoztatása esetén a munkavégzés segítésével foglalkozó személy (1 fő) foglalkozatására. A felhívás biztosítja a gyakornoki munkavégzéshez szükséges feltételek kialakítását is, melynek költségei egyszerűsített költségelszámolás keretében a gyakornok és a vállalati gyakornoki kapcsolattartó személyi jellegű ráfordításainak 40%-os mértékéig kerülnek elszámolásra."

További fontos részletek a felhívás tervezetének jelenlegi állapota alapján:
  • Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 4 millió 32 ezer forint, maximum 22 millió 176 ezer forint lehet, és a támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 100%-a lehet.
  • A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 10 milliárd forint. Jelen felhívás forrását az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A támogatott támogatási kérelmek várható száma: 450- 2400 db.
  • Fontos tudni, hogy az új gyakornoki program is az Ifjúsági Garancia rendszer részeként valósul meg, ezért a gyakornokként foglalkoztatott fiatalokat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat területi kirendeltségein (Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya) regisztrálni kell az Ifjúsági Garancia alanyaként, még a munkaviszony létrejöttét megelőzően.
  • Amennyiben a vállalkozás a támogatási kérelem benyújtása előtt nem talál jelen felhívás célcsoportjának és feltételeinek megfelelő gyakornokot, a kirendeltségek segítséget nyújtanak a fiatalok vállalkozásokhoz történő kiközvetítésében. A vállalkozások és a fiatalok közvetítését támogatják továbbá a vállalkozás székhelyéhez vagy telephelyéhez legközelebbi, kijelölt szakképzési centrumok is.
  • A kijelölt szakképzési centrumok közreműködése a támogató, gyakornokokat közvetítő funkció mellett a szakképzésben megszerzett tudás és készségek gyakorlati hasznosításával kapcsolatos közvetlen foglakoztatói és gyakornoki visszajelzéseket biztosít a szakképzés további rendszerszerű tartalmi fejlesztéseinek előkészítéséhez.


Vállalkozások, figyelem: újabb nagy EU-s gyakornoki pályázat jön!
A hajdúböszörményi KOHA Steel Bt. 2009 óta végzi gépi forgácsoló tanulók gyakorlati képzését. A forgácsoló, CNC gépkezelő, hegesztő, ipari gépész szakmában évi 10-15 tanuló gyakorlati ismeretei megszerzését támogatják. A végzősök közel 15 százaléka a cégnél kap munkalehetőséget. A betéti társaság csak külföldi megrendelésre dolgozik és nagy precizitású darabokat gyárt. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Fiatalkori munkanélküliségi helyzet A 15-24 év közötti fiatalok európai uniós átlagos foglalkoztatási rátája 33%. Magyarországon a mutató az EU-átlagnál alacsonyabb volt 2015-ben, 26% - mutat rá a felhívás bevezetője. Ezzel a közepesen teljesítő országok csoportjába tartozunk, a többi V4-es országhoz (Lengyelország, Csehország, Szlovákia) hasonlóan. A fiatalok munkanélküliségi rátája a válság hatására ugrásszerűen megnőtt a legtöbb európai országban. A 15 és 24 év közötti korosztály 2015-ös munkanélküliségi rátája Magyarországon 17,3%, amivel a 20,3%-os EU-s átlagnál jobban teljesít az ország. 2015-től az álláskeresők száma a gazdagsági folyamatok és a Kormányzati intézkedések eredményeként folyamatosan csökken. A 2016. évben az előző éves adatokhoz képest az álláskeresők száma 16,9%-kal, 2017-ben újabb 6,9%-kal, majd 2018-ben 5% csökkent. Jelenleg az álláskeresők közül az iskolai végzettség tekintetében középfokú iskolai végzettséggel 121,7 ezer fő (50,3%), felsőfokú végzettséggel 14,1 ezer fő (5,9%) rendelkezik. A középfokú végzettséggel rendelkezők 50,4%-a végzett szakiskolát vagy szakmunkásképzőt, 25,2%-a szakközépiskolát, 4,2%-a technikumi, 20,2%-a gimnáziumi végzettséggel bír. (A legfeljebb általános iskolát végzettek létszáma 105,9 ezer fő, mely az álláskeresőkön belül 43,8%-ot jelent.) A 25 éven aluli korosztályba 34,2 ezer álláskereső tartozott, mely 14,1%-ot képvisel az álláskeresők között.

Egy mezőgazdasági pályázat is várható ősszel

A fenti gyakornoki programmal párhuzamosan július elején szintén kitették társadalmi egyeztetésre a Mezőgazdasági termelők EU-s és nemzeti minőségrendszerhez történő csatlakozásának támogatása című, VP3-3.1.1-19 kódszámú pályázatot is, de ahhoz a vasárnap esti záró határidőig nem érkezett egyetlen hozzászólás sem. Ez a pályázat a Felhívás feltételeinek megfelelő projekteket a projektre megítélt legfeljebb 1000 eurónak megfelelő forint összeg/termelő/év, vissza nem térítendő támogatásban részesíti a rendelkezésre álló forrás erejéig.

A pályázati "támogatásnak az a célja, hogy erősítse a termelők biztosabb integrációját az élelmiszerláncba. Az intézkedéssel kívánjuk elősegíteni, hogy az Európai Unió és Magyarország által elismert minőségrendszerek és az azok keretében előállított termékek ismertek és elismertek legyenek a piacok és a vásárlók körében. Ösztönözzük a mezőgazdasági termelők által előállított magasabb hozzáadott értékű és minőségű mezőgazdasági termékek és élelmiszerek minőségrendszerekben való részvételét. A minőségrendszerek keretében előállított termékek magasabb minőséget képviselnek, mint a jogszabályok által támasztott minimum követelményeknek megfelelő, más, hasonló termékek. Jelen felhívás keretében kizárólag olyan támogatási kérelmek támogathatóak, amelyek megfelelnek a fenti célkitűzésnek." - áll a felhívás indoklásában.

A pályázat keretösszege 2,44 milliárd forint, a támogatott támogatási kérelmek várható száma: 1500 db és a támogatási kérelmek benyújtására várhatóan 2019. október 1. napjától nyílik majd lehetőség.

Címlapkép és kép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
vonderleyen