Újabb nagy adag pénzt adott az EU a törökországi menekülteknek

MTI
2019. augusztus 6. 14:17    
nyomtatás
 
Az Európai Bizottság 127 millió euró (mintegy 40,6 milliárd forint) támogatást hagyott jóvá annak biztosítására, hogy a Törökországban tartózkodó menekültek továbbra is részt vehessenek az Európai Unió humanitárius, szociális, biztonsági és integrációt segítő programjaiban - közölte az uniós végrehajtó testület kedden.


Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos úgy nyilatkozott: a finanszírozás lehetővé teszi, hogy a szíriai háború elől elmenekült több mint 1,6 millió ember olyan folytatódó uniós programokban részesüljön a jövőben is, amelyek a méltóságteljes élet, a biztonságos jövő építésének lehetőségét teremtik meg számukra Törökországban.

Mint a brüsszeli testület közölte, az unió pénztámogatást nyújtó szociális segélyezési programján, az úgynevezett Sürgősségi Szociális Biztonsági Hálózaton (ESSN) keresztül kapható segély bankkártyákon érhető el a menekültek számára. Leszögezte, a kártyákat csak Törökországban lehet használni, amit szigorúan ellenőriznek. A bankkártyás rendszer által a kedvezményezettek emberhez méltóbb életet élhetnek, megvásárolhatják maguknak a szükséges termékeket, és nem kell órákig várakozniuk az élelmiszerosztásokra. Elősegíti beilleszkedésüket a helyi gazdaságba és a társadalomba - közölte.

Az EU a menekültek beilleszkedését és ellátását támogató mintegy 80 törökországi programja számára 6 milliárd eurót különített el, amelyből eddig mintegy 2,4 milliárd eurót folyósított
- tette hozzá az uniós biztos.

A Törökországban tartózkodó, főként szíriai menekültcsaládok jelenleg családtagonként havonta 120 török lírát (mintegy 6000 forint), valamint negyedéves kiegészítéseket kapnak az alapvető szükségleteik kielégítésére az Európai Unió (EU) által is támogatott pénzbeli - köztük bankkártyaalapú - segélyprogramok, köztük az ESSN keretében. Az unió eddig nagyjából 1,125 milliárd eurót (mintegy 360 milliárd forintot) különített el a programra.

Az ESSN rendszer bankkártyákon keresztül pénzsegélyt biztosít a leginkább veszélyeztetett menekültek számára. A kártyákra minden hónapban ugyanolyan összegű támogatás érkezik az alapvető szükségletek fedezésére. A menekültek ebből fizethetik lakhatásukat, és vásárolhatnak élelmiszert, gyógyszereket - bármit, amire családjuknak leginkább szüksége van.

Az uniós bizottság szerint a bankkártyás segélyezési rendszer a természetbeni támogatásnál hatékonyabb és olcsóbb, valamint megkönnyíti a helyi társadalomba való beilleszkedést. A törökországi programban - ahogy például a mintegy 100 ezer embert segítő görögországiban is - a kártyákat csak az adott állam területén lehet használni, a kedvezményezettek személyazonosságát pedig havonta ellenőrzik.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium