Portfolio signature

Két hét alatt 40 százalékot száguldott a Masterplast - Olcsó még a részvény?

Portfolio
Komoly emelkedésen van túl a Masterplast árfolyama a rezsicsökkentéssel kapcsolatos bejelentések óta és a napokban több jó hírrel is szolgált a vállalat. Rekordszámokat ért el a második negyedévben a cég, a menedzsment optimista nyilatkozatokat tett a kilátásokkal kapcsolatban és hőszigetelőgyártó kapacitásait is bővíti egy új üzemmel, ami az energiaválság és az emelkedő rezsiköltségek fényében jó döntésnek tűnik. Megnéztük, hogy olcsók-e még a Masterplast részvényei a rali után.

Közel 40 százalékot emelkedett a Masterplast részvényeinek árfolyama az elmúlt két hétben, amit bőven támogattak az időszakban fundamentális hírek:

  • Magyarországon a rezsicsökkentés módosítása jó lehetőséget teremt a szigetelőanyag-gyártóknak, ahogy a fogyasztók keresik a lehetőségeket a gázszámla kordában tartására. Ez pedig újabb keresletet teremthet a vállalat termékeire, amelyek már egyébként is felfutóban vannak az Európa-szerte tomboló energiaválság közepette.
  • A szektor számára kedvezően alakuló piaci viszonyok közepette a héten bejelentette a Masterplast, hogy tovább bővíti hőszigetelőanyag-gyártó kapacitásait Kálon egy új üzemmel.
  • A cég tegnap tette közzé második negyedéves gyorsjelentését, amelyben rekordbevételről számolt be és az adózott eredmény is csúcsot döntött. A menedzsment kilátásba helyezte, hogy felülteljesítheti a vállalat idén a januárban megfogalmazott adózott eredmény-várakozását, miután az év első felében a profitcél 70 százaléka teljesült.

Az árazás

Az árfolyamemelkedéssel párhuzamosan a Masterplast részvényeinek árazási szintje is emelkedik, de továbbra is egyszámjegyű 12 havi visszatekintő P/E rátán (7,6X) forognak a papírok és az ötéves átlagtól elmarad a szorzó.

A legközelebbi versenytársak átlagához viszonyítva még mindig megvan a „szokásos” diszkont, bár miután az iparágban lefelé jöttek az értékeltségi szintek, a Masterplast pedig ismét erőre kapott, így már csak 25 százalékos jelenleg az eltérés.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések