Előfizetői tartalom

Elszabadult a bika a tőzsdéken - Jöhetnek az új történelmi csúcsok?

Portfolio
Rendhagyó napoknak lehetünk szemtanúi a tőzsdéken, miután az elmúlt hónapok esése után rég nem látott ralit hozott a november, miután a vártnál jobb amerikai inflációs adat mellett az amerikai munkaerőpiacról is kedvező számok érkeztek, olyannyira, hogy a befektetők már a kamatvágásokat árazzák. Adott lehet a kérdés, hogy a jegybankok szigorítási ciklusának végeztével, és egy új kamatcsökkentési ciklus közeledtével hogyan alakulhat a következő időszak a tőzsdéken. Valóban jöhetnek az új történelmi csúcsok?

FORINTÁRFOLYAM, KAMATOK, INFLÁCIÓ - MI VÁR RÁNK 2024-BEN? Erről a témáról is szó lesz a Portfolio következő Signature Klubján! Információ és jelentkezés

Fordult a kocka

Néhány héttel ezelőtt még mindenki egy lehetséges következő kamatemelésről beszélt Amerikában, a november azonban rég látott fordulatot hozott a tőzsdéken, miután előbb a Fed hónap eleji ülésén Jerome Powell elnök úgy fogalmazott, hogy az infláció eséséhez arra van szükség, hogy a gazdaság a potenciális szintje alatt teljesítsen, de lehet, hogy maga a potenciális növekedés is emelkedett időközben, ez pedig egészen új megvilágításba helyezte a folyamatokat, ugyanis eddig egyértelműnek tűnt, hogy az amerikai gazdaság túlfűtött, a potenciális szint felett teljesít.

Ezt követően a múlt hét kedden publikált októberi inflációs adatoknak is sikerült rátenni még egy nagyobb lapáttal a hónap elején indult tőzsdei ralira, ugyanis a szeptemberi 3,7 százalék után októberben mindössze 3,2 százalékos volt a fogyasztói árak növekedésének mértéke. Emellett a maginfláció is 4,1-ről 4 százalékra esett októberben.

Továbbá nagyon úgy tűnik, hogy a Fed a magas kamatokkal valóban elkezdhette hűteni az amerikai gazdaságot, ugyanis múlt héten már két éve nem látott, 1,87 millió fős szintre emelkedett Amerikában a tartós munkanélküliségi segélyt kérők száma.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés