Több EU-s országban már a TB is támogatja a magyar online bőrklinikát
Üzlet

Több EU-s országban már a TB is támogatja a magyar online bőrklinikát

Portfolio
A mesterséges intelligencia-kutatás jelentősen fejlődött az elmúlt időszakban: néhány év alatt természetessé vált, hogy a Chat GPT koherens, összefüggő szövegeket alkot, nem sokkal később pedig megjelent a Midjourney, amely egyes esetekben a kritikusokat is megtévesztően jó képeket alkot. A technológia bizonyos formái az egészségügyben is hasznosíthatók: erre épül többek között a magyar fejlesztésű AIP Derm, amely AI-algoritmus segítségével, fénykép alapján képes bőrbetegségeket diagnosztizálni szakorvosi felügyelet mellett. A vállalat két társalapítója, Kovács Máté és Fazekas István a Portfolio-nak elmondták: céljuk az Európai Unió összes tagállamában elérhetővé tenni a szolgáltatást. Ezen kívül fejlesztés alatt állnak új szakágak is, így hamarosan már nem csak a bőrbetegségek kezelésére lesz lehetőség a platformon, hanem más panaszokat is képes lesz ellátni az AI-alapú online kórház.

A cikk megjelenését az AIP Derm támogatta.

Bár rendkívül fontos lenne, mégis sokaknak okoz problémát beilleszteni a naptárába az egészségügyi rutinvizsgálatokat, például az éves bőrgyógyászati szűrést. 2020-ban az EU digitális egészségügyi piacának mérete meghaladta az 48 milliárd eurót, a Graphical Research Europe Digital Health Market Trends című tanulmánya szerint pedig ez az érték évi 17,1%-os növekedéssel idén akár 64 milliárd euró is lehet. Az adatvezérelt egészségügy áttörést jelent a korai, minél pontosabb diagnózis felállításában, a páciensek adatait elemző applikációktól az orvosi távkonzultációig terjedő technológiák pedig forradalmasították az egészségügyi ellátást.

Napjainkban már az európai digitális egészségügyi piac több, mint felét a távgyógyászati szegmens adta,

amelyet egyszerre indokol az idősödő európai népesség, a krónikus betegségek növekvő gyakorisága, illetve az orvostársadalom elöregedése következtében egyre súlyosbodó orvoshiány.

Ezen a piacon egyre erősebb szereplő a magyar fejlesztésű AIP Derm. A digitális bőrgyógyászati klinika a sebészeti beavatkozásokon kívül teljeskörű ellátást biztosít betegeinek az online térben a diagnosztizálástól a kezelési terv megalkotásáig.

Az online kórház AI-alapú algoritmusa 97%-os pontossággal ismeri fel a bőrbetegségeket,

így a szakorvosoknak csak ellenőrizni kell az előzetes diagnózist, így azonos idő alatt sokkal több beteg ellátását teszi lehetővé a szolgáltatás.

Európa piacvezető online klinikája lehet a magyar fejlesztés

Kovács Máté és Fazekas István alapítók a Portfolio-nak elmondták, hogy bár a piacon elérhető több különböző bőrállapot-ellenőrző applikáció is, például a SkinScanner vagy a Skinvision, ezek csak kockázatértékelést adnak, és receptfelírásra sincs jogosultsága a rendszereknek. Egy német cég az AIP Dermhez hasonló szolgáltatást kínál, azonban online klinikájuk csak belföldön elérhető.

A magyar vállalat AI-alapú rendszerével gyors vizsgálatot és 24 órán belül elérhető pontos diagnózist ígér,

ezzel a versenyelőnye is növekszik, tehát jó eséllyel a hazai online klinika lehet az első komoly európai szintű szereplő a digitális orvoslásban.

online bőrgyógyászat
Fotó: AIP Derm

Az AIP Derm AI-modulja közel 2,5 millió képpel tanult be, így több mint 700 bőrbetegséget képes felismerni és diagnosztizálni. Ennek köszönhetően

a bőrgyógyászati problémák 72%-a teljeskörűen gyógyítható a digitális bőrklinikán a rendelkezésre álló adatok szerint.

Ennek ellenére Kovács Máté úgy látja, hogy a valódi innováció nem is az AI-modulban, hanem az aköré felépített digitális infrastruktúrában rejlik: az ellátásban dolgozó orvosok hatékonysága megtízszereződik, akik így óránként nagyjából 40 esetet képesek ellátni. A vállalat alapítói úgy gondolják, hogy hosszú távon a globális orvoshiányra is megoldást kínálhat az általuk kifejlesztett rendszer. Egyelőre még csak bőrgyógyászati ellátás elérhető a honlapon, de szeretnék a jövőben tovább bővíteni a kínálatot.

Nyitás az EU-s tagállamok felé

Az Európai Unió jogharmonizációjának és a tagállamok közötti szabad szolgáltatásáramlásnak köszönhetően az AIP Derm rendelkezik receptfelírási jogosultsággal az összes EU-s országban, így lehetőség van az online klinikát minden uniós polgár számára elérhetővé tenni. A magyar szolgáltatás már külföldről is igénybe vehető, nemrég például Szlovákiában bekerült egy magánegészségügyi biztosító tételei közé, így ott már 1,6 millió ember számára díjmentesen elérhető a magyar fejlesztésű mesterséges intelligencia által működtetett bőrgyógyászati ellátás. Természetesen a vizsgálat nem csak szlovák, hanem magyar nyelven is indítható, így a határon túli magyarok az anyanyelvükön is használhatják.

Az AIP Derm rendszerének segítségével eddig több mint 1000 rákos megbetegedést diagnosztizáltak a szlovák egészségügyben.

Ezzel mind a betegek, mind az orvosok számára körülbelül 50 ezer órát spóroltak meg.

A vállalat jelenlenlegi célja lefedni a teljes európai régiót: a honlapon minden beteg kiválaszthatja az anyanyelvét, hogy valóban hatékony és pontos ellátásban részesüljön. A vállalat célja, hogy olyan helyekre is eljuttassa a minőségi magánegészségügyi szolgáltatást, ahol a valós időben zajló bőrgyógyászati kezelés kapacitáshiánnyal küzd.

A szolgáltatás Magyarországon, illetve Erdélyben és más európai nagyvárosokban élő magyarok számára is elérhető, bár itthon még nem került be az egészségügyi biztosítók kínálatába.

A cikk megjelenését az AIP Derm támogatta.

Címlapkép forrása: AIP Derm

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
dubaj