Előfizetői tartalom

Ide vezetett a csapások sorozata: fekete év a magyar biztosítási piacon

Mindössze 21 milliárd forint nyereséggel zárta a tavalyi évet a túladóztatott magyar biztosítási szektor, ami 11 éves mélypontot jelent. A díjbevételek csak 5,7%-kal növekedtek, reálértéken a korrigált díjbevételek 4,5%-kal visszaestek. A vagyon- és felelősségbiztosítási károk 27 milliárd forinttal nagyobb mértékben rontották az eredményt (főleg a gépjárműkárok miatt), mint az aszályokkal sújtott előző évben. Az MNB szerdán közzétett friss éves adatait elemezzük.

Rengeteg kihívással küzd a magyar biztosítási szektor, ahogy az a Portfolio múlt heti Biztosítás 2024 konferenciáján is kiderült - tudósításunk itt olvasható. Épp egy intenzív lakásbiztosítási kampány dúl a szektorban, az életbiztosítási üzletág pedig az MNB etikus 2.0 koncepciója alapján a szabályok szigorítására készül. Ebben a piaci környezetben érkeztek meg szerdán a felügyelet 2024-es statisztikái, amelyek a MABISZ két hete ismertetett számaival ellentétben fióktelepi adatokat nem tartalmaznak. Az MNB számai alapján

2023-ban 5,7%-kal 1509 milliárd forintra növekedett a magyar biztosítási piac díjbevétele az életbiztosítások 6,3%-os csökkenése és a nem-életbiztosítások 14,5%-os emelkedése mellett.

A rendszeres díjas életbiztosítások díjbevétele 10,2%-kal nőtt. A teljes életbiztosítási piac ennek ellenére bekövetkezett visszaesése az egyszeri díjas termékek és az eseti befizetések csökkenésével magyarázható. Előbbiek profittartalmát javarészt eltüntette a 2022 közepén bevezetett, majd ugyanazon év végén megemelt biztosítási pótadó, más néven extraprofitató, utóbbiak pedig a Covid alatti magas bázisról ereszkedtek lejjebb. 

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés