Van olyan amerikai jegybankár, aki már újra kamatemelésről beszél

Portfolio
Michelle Bowman amerikai jegybankár szerint az infláció megfékezése érdekében szükség lehet a kamatszint további emelésére, ellentétben a piaci várakozásokkal és kollégái előrejelzéseivel - jelentette a CNBC
Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

Michelle Bowman arról beszélt, hogy az infláció megfékezése érdekében szükség lehet a kamatszint további emelésére. Bowman hangsúlyozta, hogy bár a kamatcsökkentés a legvalószínűbb forgatókönyv, jelenleg még nem állnak készen erre a lépésre.

Az inflációs kockázatokra utalva óvatosságra intett, és kiemelte, hogy az irányadó kamatláb túl gyors vagy korai csökkentése újra lendületet adhat az inflációnak

A piacok és más Fed tisztviselők is óvatosságot sugallnak a kamatcsökkentés ütemezését illetően. Jerome Powell elnök és Raphael Bostic, az atlantai Fed elnöke egyaránt jelezte, hogy idén csak korlátozott mértékű kamatcsökkentést látnak reálisnak. Neel Kashkari, a Minneapolis Fed elnöke szerint pedig amennyiben az infláció nem lassul tovább, akkor nem kerülhet sor kamatcsökkentésre.

A határidős piacokon három kamatcsökkentést áraznak be idénre, de ezek ütemezése bizonytalan.

Bowman az inflációs kockázatok között említette a kínálati oldalt, a geopolitikai tényezőket, a fiskális ösztönzőket, valamint az ingatlanpiaci árak magas szintjét és a munkaerőpiac feszességét. A következő fontos adatként a munkaügyi minisztérium márciusi fogyasztói árindex jelentését emelte ki.

Címlapkép forrása: Shutterstock 

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF