Megadeal készülődik a bányászati szektorban: a világ legnagyobb réztermelője jöhet létre
Üzlet

Megadeal készülődik a bányászati szektorban: a világ legnagyobb réztermelője jöhet létre

Portfolio
Óriási akvizíció készülődik a bányászati szektorban, a BHP Group bejelentette, hogy 31,1 milliárd fontos ajánlatot tett szektortársa, az Anglo American felvásárlására, amivel a világ legnagyobb réztermelője jönne létre - írta meg a Cnbc.
Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

A BHP Group, amely a legnagyobb tőzsdén jegyzett bányavállalat, bejelentette, hogy ajánlatot tett az Anglo American részvényei 100 százalékának felvásárlására. A BHP javaslata, hogy az Anglo American részvényesei minden egyes részvényük után 0,7097 darab BHP-részvényt kapjanak. Az ajánlat összértéke így 31,1 milliárd font (38,9 milliárd dollár), ami több mint 10 százalékkal van a részvények tegnapi záróárával számolt piaci kapitalizációja felett. Az Anglo American részvényei ennek hatására jelentős, 12 százalékos emelkedést mutattak Londonban a piacnyitást követően.

Az Anglo American megerősítette, hogy egy "kéretlen, nem kötelező érvényű és erősen feltételes" ajánlatot kapott a BHP-tól. A vállalat tanácsadóival együttműködve vizsgálja az ajánlatot.

Az ügylet révén létrejöhetne a rézbányászat területén egy óriásvállalat, amely a világ legnagyobb szereplője lenne ebben az iparágban.

Elemzések szerint az egyesült vállalat biztosítaná a globális rézkibocsátás 10%-át.

Az Anglo American jelentős célokat tűzött ki Dél-Amerikában 2024-re, a BHP is hasonlóan ambiciózus célokat tűzött ki a szektorban. A bányavállalatok igyekeznek megerősíteni rézkészleteiket a várható hiány és az energetikai átmenet miatt, a réz ugyanis kulcsfontosságú szerepet tölt be az elektromos járművekben és más zöld technológiákban. Az elmúlt négy év folyamán növekedett a fúziós és felvásárlási aktivitás ebben az iparágban.

A BHP hangsúlyozta, hogy az egyesülés előnyös lenne mindkét vállalat számára: ötvözné erősségeiket és eszközeiket, jelentős növekedési potenciálhoz segítve a vállalatot. Az Anglo American a hosszú távú növekedési lehetőségekben erős, míg a BHP magasabb árrésű eszközeit, pénztermelő projektjeit és erős mérlegét kínálna fel a tranzakcióban.

angloamerican0425

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
gazprom oroszország