Külföldön fizetsz a kártyáddal? - Íme a legfontosabb tudnivalók

2018. április 11. 08:25    
nyomtatás
 
Minden második magyar, aki külföldre utazik, magával viszi bankkártyáját és használja is azt - derül ki a Mastercard megbízásából elvégzett kutatásból. Összeszedtük, mi mindenre érdemes odafigyelni, ha külföldön használjuk a plasztikunkat.Külföldi utazásainkon a valutaváltás, vagyis a készpénz egyetlen széles körben elfogadott alternatíváját a bankkártya jelenti, és egy kutatás szerint a magyarok is egyre többen használják a plasztikot a készpénz helyett. A bankkártyával ugyanis folyamatosan nálunk van gyakorlatilag a teljes bankszámlánk, nem kell vastag bukszákban rejtegetett készpénzzel bajlódni.

A Mastercard megbízásából a Free Association Research végzett városi szinten reprezentatív kutatást, mely során többek között a külföldi kártyahasználatról kérdezték meg a magyarokat. Ebből kiderült, hogy a leggyakrabban a bolti vásárlások során fizetünk külföldön kártyával, de az éttermekben is sokszor választjuk a készpénzmentes megoldásokat. A megkérdezettek 28 százaléka ugyan nem használja külföldi utazásai során a bankkártyát, de biztos ami biztos, magával viszi. Így összességében elmondható, hogy a külföldre utazók több mint háromnegyedének zsebében külföldön is ott van a plasztik.

Külföldön fizetsz a kártyáddal? - Íme a legfontosabb tudnivalók


A bankkártyával utazók 65 százaléka szerint fizetéskor és ATM-es pénzfelvétel során egyaránt hasznos lehet a plasztik. Sőt, 46 százalék a készpénz helyett már inkább a bankkártyát viszi magával, hiszen ha kártyával nem is tud fizetni valahol, inkább ATM-ből vesz fel pénzt, mint hogy valutaváltással bajlódjon. A megkérdezettek egyharmada tudta, hogy a POS terminálok használatának többnyire külföldön sincs díja, így nyugodtan fizethetünk bárhol bankkártyával a pihenés során is. A díjmentes belföldi kártyahasználatról ennél jóval többen tudnak, a válaszadók 2/3-a itt már tisztában van ezzel.

Hasznos tanácsok


  • Mielőtt külföldre utazunk, érdemes ellenőrizni a bankkártya lejárati dátumát, nehogy kint derüljön ki, hogy már nem lehet használni a plasztikot.
  • A limitek beállítását szintén érdemes ellenőrizni, mivel előfordulhat, hogy külföldön többet költünk az itthon megszokottnál.
  • A bankunk külföldről hívható ügyfélszolgálati számát is érdemes lehet elmenteni a mobilunkban, hogy könnyen segítséget tudjunk kérni probléma esetén.


Külföldi zárolások


Idén január 13-án lépett életbe az új európai uniós pénzforgalmi irányelv (PSD2), ami több újdonságot is hozott. A külföldi hotelekben, autókölcsönzőknél bevett gyakorat, hogy biztonsági okokból egy előre meghatározott nagyobb összeget zárolnak egy bankkártyán, majd amikor az ügyfél távozik, rendezi a szolgáltató felé fennálló tartozását, ezt követően pedig feloldják a korábban zárolt összeget.

A szabályozás megjelenése előtt előfordult, hogy a szolgáltatók akár hetekkel később oldották fel a zárolt összegeket, pedig az ügyfél távozáskor már rendezte a számláját. A bankok ma már csak akkora összeget zárolhatnak a kártyákon, amekkorát az ügyfél jóváhagyott, majd amikor megérkezik a bankhoz a pontos, ténylegesen fizetendő összegről szóló fizetési kérelem, akkor az el nem költött részre haladéktalanul fel kell oldani a zárolást.

Biztonság


A valutaváltás komoly biztonsági kockázatot jelent, hiszen ha egy bankkártyát veszítünk el, attól még a pénzünk biztonságban marad, míg az eltűnt, ellopott készpénzt jó eséllyel sosem látjuk viszont. Érdemes SMS-értesítést igényelni a kibocsátó banktól minden tranzakcióra, mert így azonnal értesülhet a jogosulatlan használatról. Összességében veszélyeket hordozhat, ha a pihenésre szánt teljes összeget magunknál tartjuk készpénzben, e helyett inkább kártyával fizessünk, ahol lehetséges és csak minimális valutát vigyünk magunkkal.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A megjelenés támogatója a Mastercard.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium