Üzlet

Külföldön fizetsz a kártyáddal? - Íme a legfontosabb tudnivalók

Portfolio
Minden második magyar, aki külföldre utazik, magával viszi bankkártyáját és használja is azt - derül ki a Mastercard megbízásából elvégzett kutatásból. Összeszedtük, mi mindenre érdemes odafigyelni, ha külföldön használjuk a plasztikunkat.
Külföldi utazásainkon a valutaváltás, vagyis a készpénz egyetlen széles körben elfogadott alternatíváját a bankkártya jelenti, és egy kutatás szerint a magyarok is egyre többen használják a plasztikot a készpénz helyett. A bankkártyával ugyanis folyamatosan nálunk van gyakorlatilag a teljes bankszámlánk, nem kell vastag bukszákban rejtegetett készpénzzel bajlódni.

A Mastercard megbízásából a Free Association Research végzett városi szinten reprezentatív kutatást, mely során többek között a külföldi kártyahasználatról kérdezték meg a magyarokat. Ebből kiderült, hogy a leggyakrabban a bolti vásárlások során fizetünk külföldön kártyával, de az éttermekben is sokszor választjuk a készpénzmentes megoldásokat. A megkérdezettek 28 százaléka ugyan nem használja külföldi utazásai során a bankkártyát, de biztos ami biztos, magával viszi. Így összességében elmondható, hogy a külföldre utazók több mint háromnegyedének zsebében külföldön is ott van a plasztik.

Külföldön fizetsz a kártyáddal? - Íme a legfontosabb tudnivalók
A bankkártyával utazók 65 százaléka szerint fizetéskor és ATM-es pénzfelvétel során egyaránt hasznos lehet a plasztik. Sőt, 46 százalék a készpénz helyett már inkább a bankkártyát viszi magával, hiszen ha kártyával nem is tud fizetni valahol, inkább ATM-ből vesz fel pénzt, mint hogy valutaváltással bajlódjon. A megkérdezettek egyharmada tudta, hogy a POS terminálok használatának többnyire külföldön sincs díja, így nyugodtan fizethetünk bárhol bankkártyával a pihenés során is. A díjmentes belföldi kártyahasználatról ennél jóval többen tudnak, a válaszadók 2/3-a itt már tisztában van ezzel.

Hasznos tanácsok

  • Mielőtt külföldre utazunk, érdemes ellenőrizni a bankkártya lejárati dátumát, nehogy kint derüljön ki, hogy már nem lehet használni a plasztikot.
  • A limitek beállítását szintén érdemes ellenőrizni, mivel előfordulhat, hogy külföldön többet költünk az itthon megszokottnál.
  • A bankunk külföldről hívható ügyfélszolgálati számát is érdemes lehet elmenteni a mobilunkban, hogy könnyen segítséget tudjunk kérni probléma esetén.

Külföldi zárolások

Idén január 13-án lépett életbe az új európai uniós pénzforgalmi irányelv (PSD2), ami több újdonságot is hozott. A külföldi hotelekben, autókölcsönzőknél bevett gyakorat, hogy biztonsági okokból egy előre meghatározott nagyobb összeget zárolnak egy bankkártyán, majd amikor az ügyfél távozik, rendezi a szolgáltató felé fennálló tartozását, ezt követően pedig feloldják a korábban zárolt összeget.

A szabályozás megjelenése előtt előfordult, hogy a szolgáltatók akár hetekkel később oldották fel a zárolt összegeket, pedig az ügyfél távozáskor már rendezte a számláját. A bankok ma már csak akkora összeget zárolhatnak a kártyákon, amekkorát az ügyfél jóváhagyott, majd amikor megérkezik a bankhoz a pontos, ténylegesen fizetendő összegről szóló fizetési kérelem, akkor az el nem költött részre haladéktalanul fel kell oldani a zárolást.

Biztonság

A valutaváltás komoly biztonsági kockázatot jelent, hiszen ha egy bankkártyát veszítünk el, attól még a pénzünk biztonságban marad, míg az eltűnt, ellopott készpénzt jó eséllyel sosem látjuk viszont. Érdemes SMS-értesítést igényelni a kibocsátó banktól minden tranzakcióra, mert így azonnal értesülhet a jogosulatlan használatról. Összességében veszélyeket hordozhat, ha a pihenésre szánt teljes összeget magunknál tartjuk készpénzben, e helyett inkább kártyával fizessünk, ahol lehetséges és csak minimális valutát vigyünk magunkkal.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A megjelenés támogatója a Mastercard.

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó