Brutálisan jó évet zárt a PannErgy - Ezt bizony ki lehet rakni az ablakba
Befektetés

Brutálisan jó évet zárt a PannErgy - Ezt bizony ki lehet rakni az ablakba

Elsősorban a jelentősen megnövekedett villamosenergia költségeknek köszönhetően megugrott a PannErgy hőértékesítésből származó árbevétele 2023-ban, ezzel a tavalyi rekordévre is rákontrázva új bevételi csúcsot ért el a társaság. A negyedik negyedév a meleg időjárás miatt már kedvezőtlenül alakult a társaság számára (és a Miskolci Projekt késlekedése is rontja a kilátásokat), ám ezzel együtt is soha nem látott profitot tudott elérni a lezárt évben a társaság - derül ki az éves jelentésből.

Betett a meleg időjárás

A PannErgy januárban már közzétette a 2023 negyedik negyedéves termelési jelentését, ez alapján elmondható, hogy főleg az októberi időszakban tapasztalt enyhébb időjárás jelentős hatással volt a vállalat hőértékesítési teljesítményére. A társaság a negyedik negyedévben az előző évek átlagától és a bázisidőszaktól is elmaradó eredményeket ért el ebben a tekintetben, az előzetes tervekhez képest 11,8 százalékkal, míg az előző év azonos időszakához képest 9,8 százalékkal volt alacsonyabb.

A kedvezőtlen időjárási feltételek mellett a Miskolci Projekt harmadik termelő kutjának bővítése is befolyásolta az eredményeket, amelynek befejezése 2024-re tolódott ki.

A fentiek következtében a vállalat 2023-ra vonatkozó, konszolidált 3 950 – 4 150 millió forintos EBITDA tervét tekintve úgy számolt előzetesen, hogy csak a korábban meghatározott tartomány alsó határértékéhez közeli gazdasági eredmény várható. A frissen közzétett jelentésből kiderül: a kedvezőtlen időjárási és beruházás előrehaladási körülmények ellenére is megközelítette a társaság a tárgyidőszakra megfogalmazott, részvényesi értékteremtéssel összhangban lévő céljait, amely a tárgyidőszakban is a konszolidált hőértékesítési mennyiség és EBITDA tervek elérését jelentette.

A kedvezőtlen időjárási és kapacitási feltételrendszerhez optimalizált működésnek köszönhetően aPannErgy csoport 2023. éves működésében elért konszolidált hőértékesítés 1705 TJ, amely mennyiség csupán 4%-kal múlja alul a bázisidőszak 1785 TJ teljesítményét és 5%-kal marad el a tárgyidőszakra megfogalmazott 1.790 TJ tervtől.

hőért
Forrás: PannErgy

Rekord árbevétel és profit

A társaság konszolidált árbevétele a mérsékeltebb negyedik negyedéves hőértékesítési adatok ellenére 9668 millió forintra növekedett a 2023-as évben, elsősorban a megemelkedett termelői hőáraknak volt köszönhető a kiemelkedő teljesítmény - ez 35 százalékkal haladja meg a tavalyi eredményt és egyben új rekordnak is számít.

Az árbevétel tevékenységek, szolgáltatások szerinti részletezése alapján megállapítható, hogy ahőértékesítésből származó árbevétel 48%-kal emelkedett az előző évhez képest, ez 2992 millió forint árbevétel növekményt jelent. Ennek oka elsősorban a bázisidőszakhoz és a tárgyidőszak egyes időszakaihoz köthető – jelentősen megnövekedett – villamosenergia költségek, mint távhőtermeléshez kapcsolódó indokolt költségek hatósági árazáson keresztüli elismerése.

pann árbev

Az igazgatási és általános költségek, valamint az egyéb eredmény együttes hatásaként 965 millió forint ráfordítás keletkezett, szemben a bázisidőszak 202 millió forintos értékével. A két időszak közötti változás elsősorban a bázisidőszakban felmerült egyszeri bevételek, illetve a tárgyévi céltartalékképzés eredménye.

A PannErgy csoport konszolidált EBITDA-ja 3930 millió forintot ért el, összhangban a januárban közzétett negyedik negyedévi termelési jelentésben szereplő 2023-as EBITDA tartomány várakozással, amely 3950 – 4150 millió forintos EBITDA terv tartományának alsó határértéke közeli gazdasági eredményt vetített előre. Ez a tárgyévi konszolidált EBITDA érték 9% javulást mutat az előző évhez képest, 318 millió forinttal meghaladva a bázis év 3612 millió forintos EBITDA eredményét. A tárgyidőszaki EBITDA teljesítményt 41%-os EBITDA hányad mellett sikerült elérni. 

A társaság 241 millió forint pénzügyi veszteséget szenvedett el a tárgyidőszakban, ami 239 millió forint javulást jelent a bázisidőszaki 480 millió forint pénzügyi veszteséghez képest. A javulást elsősorban a tárgyidőszaki deviza árfolyamváltozások átértékelésre gyakorolt hatása, valamint a csoportszintű cashflow folyamatokkal összhangban történt rövid távú, alacsony kockázatú befektetések árfolyam és kamat bevételei okozták.

A társaság 1 716 millió forintos, rekord konszolidált nettó nyereséget, mint adózott eredményt ért el 2023-ban, jelentősen,

31 százalékkal meghaladva a bázisidőszak 1310 millió forintos konszolidált nyereségét.

pann profit

A kilátásokról

A jövőre vonatkozóan a következő tervekezt közölte a PannErgy:

A vezetőség 2024-re vonatkozóan valamivel mérsékelt növekedést prognosztizál a 2023-as célkitűzéshez képest: egy 3 900 - 4 100 millió forintos konszolidált EBITDA tervet határozott meg a társaság, amely magában foglalja a Miskolci Projekt harmadik kútjának 2024 második félévi sikeres lemélyítését és azt követően az üzembe helyezését a 2024/2025-ös fűtési szezon megkezdéséig. A 3900 – 4100 millió forintos konszolidált EBITDA terv tartomány középértéke a 2023-as év 3930 millió forintos eredményéhez képest mérsékelt, 2%-os növekedéstképvisel.

Ami az egyes projektekkel kapcsolatos kilátásokat illeti:

  • Miskolci Geotermikus Projekt bővítése: a beruházás tervezett befejezésére a 2024/2025-ös távfűtési idény megkezdéséig kerülhet sor, a tárgyidőszakban és a beszámoló készítés időszakában engedélyezési, előkészületi munkálatok zajlottak - ezzel kapcsolatban 2023. december 31-én 382 millió forint értékű befejezetlen beruházás érték szerepel a tárgyi eszközök között. A projekt hátralévő szerződéses összköltsége a kútfúráshoz és a részben hozzá tartozó felszíni rendszer kialakításához kapcsolódóan a jelenlegi információk alapján meghaladja a 2 milliárd forintot.
  • Budapest környéki projekt: szintén a korábbi időszakhoz köthetően, a Társaság sikeres pályázatot nyújtott be egy Budapest közelében létesítendő geotermikus termelőkút lemélyítésével kapcsolatos projektre, amely részletesen fel nem tárt területen létesítendő, ezért jelentős kockázatokkal rendelkezik. Ezzel a pályázati projekttel kapcsolatban a vonatkozó támogatási szerződések még nem kerültek megkötésre és a támogatásoklehívásához szükséges feltételek sem teljesültek. A társaság 2023. október 4-én tájékoztatta a tőkepiac szereplőit, hogy az Energiaügyi Minisztérium a fenti támogatást, támogatói döntés módosítása keretében elutasította.

A PannErgy árfolyama idén eddig 11,6 százalékot emelkedett.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Portfolio

Találd meg a neked való befektetési alapot!
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó