Bank

Titokzatos szárnyalás a bankszektorban

Szabics András Zsolt
Utoljára a válság kirobbanása előtt láthattunk akkora növekedést a hazai privátbanki szektorban, mint 2013-ban, a kezelt vagyon az új szolgáltatók bevonásával együtt 17%-kal tudott emelkedni. Számos tényező segítette a vagyon bővülését, például az adóamnesztia áthúzódó hatása, a jegybanki kamatcsökkentés, a portfólió-tisztítás, a tőkebeáramlás és a kedvező hozamok. Az egyes privátbankok szintjén nagyon eltérő számokat láthattunk, igazi nyertesek a kisebb, alternatív szolgáltatók voltak. A privátbanki üzletágak szerint a kilátások is kedvezőek, többek között a Stabilitási Megtakarítási Számla bevezetése miatt könnyedén elérhető lehet szektorszinten a 4-8% közötti növekedés. Kockázatok ennek ellenére vannak, a leginkább a privátbankok a szabályozói környezettől és a magyar gazdaságpolitikától tartanak - derül ki a Portfolio.hu Privátbanki Felmérésből.

1 2

Neves külföldi szakértők is elmondják véleményüket a befektetési lehetőségekről a Portfolio.hu vagyonkezelési konferenciáján. Regisztráljon Ön is!

A féléves gyakoriságú Portfolio.hu Privátbanki Felmérést 2006 vége óta rendszeresen elkészítjük. A február-márciusi felmérésünkben 17 különböző privátbanki szolgáltató vett részt, a szektor legnagyobb szereplőit sikerült elérnünk. A válaszadók által nyilvántartott vagyon 2013 decemberében 2796 milliárd forint volt, ami gyakorlatilag teljes piaci lefedettséget jelentett.
Felrobbant a privátbanki piac - Óriási vagyonnövekedés.
A magyar privátbanki piacról legutóbb szeptemberben adtunk helyzetjelentést, akkor a 2013 első félévi adatokról hullt le a lepel. A 2013-as év első fele nagyon jól sikerült, a kezelt vagyon fél év leforgása alatt 7,7%-kal tudott emelkedni a szolgáltatók adatszolgáltatás alapján, miközben ennél kicsivel nagyobb bővülésre 2012-ben egy egész évre szükség volt. Már szeptemberben sejteni lehetett, hogy különleges időszak következik, a február-március során elkészített felmérésünk ezeket az előfeltevéseket meg is erősítette. 2013-ban a szektorban kezelt vagyon 2391 milliárd forintról 2796 milliárd forintra emelkedett, amely 17%-os emelkedésnek felelt meg.

Már rögtön az elején fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy részben technikai tényezőnek volt köszönhető az emelkedés, mert a felmérés elkészítésekor több olyan szolgáltatótól (Concorde Értékpapír, Generali, Quantis Alpha) is sikerült adatot szereznünk, akik nem vettek részt a 2012 végi felmérésünknél. Azonban még ha ezt a tényezőt nem is vesszük figyelembe, akkor is 13,4%-kal bővült a kezelt vagyon, amihez hasonló százalékos növekedésre csak 2007-ben volt példa. Mindez azt jelenti, hogy egy kivételesen jó évet tudhat maga mögött a szegmens, a csökkenő alapkamat-környezetre rugalmasan tudott reagálni a szektor.

Titokzatos szárnyalás a bankszektorban
A magyar piacon a legnagyobb privátbanki szolgáltatóknak a kereskedelmi bankok számítanak, viszont számukra is új helyzetet teremtett, hogy a jegybanki alapkamat egyetlen év leforgása alatt 5,75%-ról 3%-ra esett le. A meglévő ügyfeleket a széles termékpaletta és a proaktív tanácsadói munka eredményeként döntő többségében meg lehetett tartani házon belül, sőt tere volt a növekedésének is. A szolgáltatókat segítette, hogy az alacsony betéti kamatok miatt új ügyfeleket lehetett megszólítani a privátbanki szolgáltatással, ráadásul az ügyfelek kockázatviselési hajlandósága nem emelkedett meg nagyon, azokat a termékeket keresték leginkább, amelyek visszafogott kockázat mellett adnak a lekötött betéteknél magasabb hozamot (például állampapírok, kötvényalapok).

Privátbankoktól származó információk szerint a szolgáltatók 2013-ban is folytatták a portfólió-tisztítást a szegmenseknél, ez akár nagyobb mértékű mozgást is előidézhetett a prémium- és privátbanki üzletágak között. A belépési limitek tudomásunk szerint nem változtak, azt viszont fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy az OTP Bank hosszú idő után először, 2014 elejétől megemelte a limitjét a privát- és kiemelt privát kategóriánál 20/70 millió forintról 30/80 millió forintra. A többi esetben viszont nem volt nagyobb változás a megszokott kondíciókhoz képest. Ma már egyre inkább általánosnak számít, hogy a privátbanki limitek 50 millió forint fölé emelkednek, bár az is igaz, hogy ezek a limitek rugalmasan kezelhetők a nemzetközi sztenderdekkel összhangban.

Titokzatos szárnyalás a bankszektorban
A részletes adatokból kiderült, hogy volt tere 2013-ban az ügyfélszámlák növekedésének, az összesítéseink alapján egy év alatt a számlák száma 4,3%-kal 44 409-re emelkedett szektorszinten. A fentebb említett technikai tényezőt nem számítva is 3,1%-os volt a növekedés. Érdemes azt kiemelni, hogy a piacbővülést sokkal inkább a kisebb szolgáltatók idézték elő, a kezelt vagyon alapján piacvezető 6 szolgáltató közül egyedül a Citigold tudott nagyobb emelkedést felmutatni (alacsonyabb belépési limit mellett), az OTP-n kívül viszont már a többi szolgáltató stagnálást vagy csökkentést mutatott. Az MKB és a Raiffeisen esetében a nagyobb visszaesés technikai tényezőnek tudható be, mind a két szolgáltatónál családi számlák közlése van érvényben, ami az átmenet időszakában visszaesést okozhat, ráadásul a Raiffeisen esetében korábban limitemelésre is sor került.

A 2013-as év mindenképpen a vagyon alapján kisebb szolgáltatóknak kedvezett, az ügyfélszámlák nyitását illetően az alternatív szolgáltatók emelkedtek ki, így az SPB, az Equilor és a Concorde Alapkezelő. Az SPB erőteljesen kötvénypiaci fókuszú, és mivel az ügyfelek ez iránt az eszközosztály iránt voltak a leginkább nyitottak, a számlanyitások is megszaporodtak. Az viszont sokakat meglephetett, hogy egy év alatt duplázni tudták a számlákat. Az Equilor még a felfutási szakaszban jár, vélhetően az is támogatta az ügyfélszámlák nyitását, hogy csoporton belül alapkezelőt alapított a szolgáltató. A Concorde Alapkezelő esetében a diszkrecionális vagyonkezelés van a fókuszban, az abszolút hozamú stratégiák esetén megszerzett tapasztalat sok ügyfél számára lehetett vonzó.

Titokzatos szárnyalás a bankszektorban
Már önmagában azért tudott volna a tavalyi évben növekedni a kezelt vagyon a privátbanki szektorban, hogy az ügyfélszámlák bővülni tudtak, ehhez csak azt kellett volna elvárni, hogy az új ügyfélszámlákra legalább az üzletágban kezelt átlagvagyon jóváírásra kerüljön, és akkor még a befektetések átértékelődését nem is néztük. De ennél sokkal jobb volt a helyzet, azt olvashattuk ki a statisztikákból, hogy a szolgáltatók a magasabb ügyfélszámlák irányába tudtak elmozdulni, amit a portfólió-tisztítás is támogatott. Valójában a kezelt vagyon 17%-kal tudott növekedni, de a technikai tényezők levonásával is 13,4%-os volt az emelkedés.

Meglehetősen differenciált kép tárul elénk, ha az egyes szolgáltatókat megnézzük, a kimutatások alapján egyedül a Takarékbanknál volt visszaesés a vagyonban, de ez alapvetően az ügyfélszámlák csökkenésének volt betudható. A nagyobb kereskedelmi bankok közül a CIB és a K&H stagnálást mutatott, a többség viszont nagyobb emelkedéssel zárta az évet vagyon tekintetében. Több szereplőnél még a 2012 végéig élő adóamnesztiának a pozitív hatása is megmutatkozott, hiszen a tényleges vagyontranzakcióra még 2013 elejéig sor kerülhetett. A hozamok is támogatók voltak az év során, egy magyar kötvényalappal is 10% körüli hozamot lehetett elérni, nem beszélve a részvényekkel, amelyek akár 30%-os hozamot is hozhattak a befektetőknek. A sejtésünk azonban az, hogy még a potenciálisan elérhető magasabb hozamok ellenére is a tőkeáramlás volt az elsőrendű tényező a vagyonnövekedésnél.

Titokzatos szárnyalás a bankszektorban
Érdemes rápillantani a privátbanki piac szerkezetére, mert az utóbbi egy évben a kezelt vagyon alapján legnagyobb szolgáltatók piaci részesedése összességében csökkent. Miközben 2012 végén 78%-os részesedéssel álltak a szolgáltatók, addig 2013 végére ez az arány 74%-ra esett vissza. Persze ebben része volt annak is, hogy az adatszolgáltatást adó köre kibővült, viszont még enélkül is kimondható, hogy a "kisebb" szereplők tudtak piacot nyerni. Ez nem tekinthető nagyon látványosnak, viszont azért érzékelhető a verseny élénkülése, a privátbankoknak pedig egyre inkább a befektetési teljesítmények terén is versenyre kell kelniük. A betétek aranykorszakának egy időre egészen biztosan leáldozott, egy új időszakba érkeztünk, amikor már az ügyfelek is nyitottabbak az alternatívákra.

Titokzatos szárnyalás a bankszektorban
Ez a cikk folytatódik
1 2
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
deutsche bank frankfurt getty stock