Itt az indoklás! Ezért vágott ma az MNB
Gazdaság

Itt az indoklás! Ezért vágott ma az MNB

Portfolio
A mai 50 bázispontos kamatvágás bejelentése után kiadta az indoklást is a Magyar Nemzeti Bank. A közlemény szövege három ponton is jelentősen változott az egy hónappal ezelőttihez képest, mert egyrészt azt hangsúlyozza a Monetáris Tanács két helyen is, hogy "óvatos és türelmes" monetáris politikára van szükség, másrészt az erőteljes és általános dezinflációra utalás kikerült a szövegből, harmadrészt viszont bekerült a szövegbe az, hogy áprilistól új szakasz kezdődött a monetáris politikában. Mindez arra utal, hogy a mai 50 bázispontos vágás után "óvatos és türelmes" stratégia mentén halad tovább a jegybank a beszűkült további kamatcsökkentési lehetőségek mellett.

Íme a három változás

A mai kamatdöntéshez kapcsolt indoklás szövege többek között azt tartalmazza: "A Monetáris Tanács megítélése szerint az inflációs kilátások az alapkamat-csökkentés korábbinál lassabb ütemű folytatását indokolják. A változékony kockázati környezet továbbra is óvatos és türelmes megközelítést tesz szükségessé."  Mindez érdemi változásnak tekinthető az egy hónappal előtti szöveghez képest, ami úgy hangzott: "A Monetáris Tanács megítélése szerint a továbbra is erőteljes és általános dezinfláció lehetővé teszi az alapkamat csökkentésének folytatását, ugyanakkor a növekvő pénzpiaci kockázatkerülés a februári mértéknél lassabb ütemet indokol." 

Ezután a friss szöveg úgy fogalmaz: "A globális dezinflációt övező kockázatok, a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága és a hazai dezinfláció fenntartható folytatása a következő hónapokban óvatos és türelmes monetáris politikát indokol". Egy hónappal ezelőtt a mondat második fele még úgy szólt: "a hazai infláció év közepén várt átmeneti emelkedése a következő hónapokban óvatos monetáris politikát indokol".

A friss indoklás legutolsó, hangsúlyos mondatába bekerült egy lényeges kifejezés, miszerint "az áprilisban megkezdett új szakaszban a Monetáris Tanács a korábbinál lassabb ütemben haladva, adatvezérelten dönt az alapkamat további mérsékléséről". Egy hónapja az utolsó mondat még így szólt: "A következő hónapokban ezen információk alapján adatvezérelten dönt az alapkamat további csökkentéséről és annak optimális üteméről." 

 A mai kamatdöntésről, és a sajtótájékoztató főbb üzeneteiről, illetve a forintpiaci reakciókról az alábbi cikkekben írtunk:

Íme a teljes indoklás

Az alábbiakban szó szerint bemutatjuk a mai kamatdöntési indoklást.

"Az Egyesült Államok gazdasága változatlanul stabil növekedést mutat. A kínai gazdaság a várakozásokat meghaladó mértékben bővült 2024 első negyedévében, elsősorban a gazdaságpolitika keresletösztönző intézkedéseinek hatására. Az eurozóna gazdasága továbbra is visszafogottan teljesít. A bizalmi indikátorok javultak 2024 első negyedévében, de a rövid távú európai kilátásokat főként lefelé mutató kockázatok övezik.

Az eurozóna inflációja tovább mérséklődött. Az Egyesült Államokban az infláció márciusban ismét az előző havi adat és a várakozások felett alakult. A világgazdasági kereslet gyengülése és a nyersanyagárak korábbi éveknél alacsonyabb szintje előretekintve mérsékelt inflációs ráták irányába mutat. A közel-keleti konfliktus eszkalálódása az olaj- és gázárak növekedését okozta, továbbá fennakadásokhoz vezethet a globális értékláncokban, amely újból megemelheti a szállítmányozási költségeket. A világgazdaságban általánosan megfigyelhető a szolgáltatások tartósan magas inflációja, ami fékezi a dezinflációt.

A nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság romlott a márciusi kamatdöntés óta. A globális pénzpiaci hangulatra elsősorban a meghatározó jegybankok kamatpolitikájával kapcsolatos várakozások, a beérkező makrogazdasági adatok, valamint a közel-keleti konfliktusokkal kapcsolatos fejlemények hatottak negatívan. A Federal Reserve esetében a piaci árazások alapján várt kamatpálya márciushoz képest még feljebb tolódott, míg az EKB esetében a piaci várakozások nem változtak érdemben. A hosszú hozamok a fejlett piacokon, különösen az Egyesült Államokban, illetve a feltörekvő piacokon is tovább emelkedtek 2024 első negyedévében. A régióban a lengyel és a román jegybank nem változtatott a monetáris kondíciókon áprilisban.

A hazai gazdaságban a 2023. évi visszaesést követően 2024 elején lassú fellendülés kezdődött, a növekedés az év második felében dinamizálódhat. 2024 februárjában az ipari és az építőipari termelés, valamint a kiskereskedelmi forgalom is kismértékű bővülést mutatott. A lakossági fogyasztást meghatározó fontosabb tényezők közül a reálbérek tavaly szeptember óta újra emelkednek. A lakossági bizalmi indikátor lassú javulása az óvatossági motívum fokozatos oldódására utal. A munkaerőpiac feszessége az elmúlt hónapokban enyhült. A foglalkoztatás magas szintje mellett a munkanélküliségi ráta enyhén, 4,6 százalékra emelkedett februárban.

2024-ben – az infláció tartós mérséklődésével, a reálbérek folytatódó emelkedésével és a bizalom erősödésével – főként a belső keresleti tételek támogatják a hazai GDP fokozatos bővülését. Az exportteljesítményt az elhúzódóan gyenge európai konjunktúra visszafogja, míg a jelentős kapacitásbővítő külföldi közvetlentőke-beruházások fokozatosan élénkítik. 2024-ben a jegybanki előrejelzés alapján a GDP 2,0–3,0 százalékkal bővülhet. 2025-től kiegyensúlyozott szerkezetű hazai növekedés várható, és az exportpiaci részesedésünk is emelkedik.

A magyar gazdaságban erős és általános dezinfláció érvényesül. Márciusban a fogyasztói árak 3,6 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, ezzel az infláció az év eleje óta a jegybanki toleranciasávon belül alakul. A fogyasztóiár-index 0,1 százalékponttal mérséklődött az előző hónaphoz képest, míg az éves bázisú maginfláció 0,7 százalékponttal, 4,4 százalékra mérséklődött. Az infláció és a maginfláció is a márciusi Inflációs jelentés előrejelzésével összhangban alakult. A lakossági inflációs várakozások az elmúlt hónapokban csökkentek.

Az áremelkedés üteme az idei év közepén a piaci szolgáltatások visszatekintő árazása és bázishatások miatt átmenetileg emelkedik. Az alapfolyamatokat megragadó maginfláció csökkenése a második negyedévben megáll és az év hátralévő részében 4,5–5,0 százalék között alakulhat. Az inflációs várakozások horgonyzottsága, a pénzpiaci stabilitás fenntartása és a fegyelmezett monetáris politika elengedhetetlen ahhoz, hogy a fogyasztóiár-index a jövő évtől tartósan visszatérjen a jegybanki toleranciasávba.

Februárban a folyó fizetési mérleg többlete historikus csúcsot ért el. Idén az export és az import volumene közel azonos mértékben bővül, így elsősorban az alacsonyabb energiaárak mellett tovább javuló cserearány javítja a külkereskedelmi egyenleget. Összességében a folyó fizetési mérleg GDP-arányos egyenlege 2024-ben várhatóan enyhén, majd a következő években – az exportpiaci részesedés növekedésével párhuzamosan – nagyobb mértékben javul.

A jegybank előrejelzése szerint a költségvetés hiánya 2024-ben mérséklődik, az elsődleges egyenleg öt év után újra egyensúly közelébe javul. A bruttó államadósság a GDP 73,5 százalékára csökkent 2023 végére.Anchor

Az adósságráta 2024. évi folytatódó mérséklődéséhez és a hazai kockázati megítélés javulásához a kitűzött hiánycélok hiteles elérése is szükséges.

A magyar gazdaságban folytatódott a dezinfláció, miközben mind a külső, mind a belső keresleti nyomás tartósan alacsony. A historikusan magas devizatartalék és a folyó fizetési mérleg tartós javulása az ország kockázati megítélésének erősítése irányába hatott, ugyanakkor a romló nemzetközi hangulatban a magyar eszközök kockázati felára is emelkedett az elmúlt időszakban. A Monetáris Tanács megítélése szerint az inflációs kilátások az alapkamat-csökkentés korábbinál lassabb ütemű folytatását indokolják. A változékony kockázati környezet továbbra is óvatos és türelmes megközelítést tesz szükségessé. Ezzel összhangban a Tanács a mai ülésén az alapkamatot 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette. Ennek megfelelően a kamatfolyosó alsó széle, az O/N betéti kamat 6,75 százalékra, míg felső széle, az O/N hitel kamata 8,75 százalékra mérséklődik. A monetáris politika továbbra is a pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzpiaci stabilitás fenntartásához, a dezinfláció folytatódásához és az inflációs cél eléréséhez.

A globális dezinflációt övező kockázatok, a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága és a hazai dezinfláció fenntartható folytatása a következő hónapokban óvatos és türelmes monetáris politikát indokol. A Tanács folyamatosan értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását. Az áprilisban megkezdett új szakaszban a Monetáris Tanács a korábbinál lassabb ütemben haladva, adatvezérelten dönt az alapkamat további mérsékléséről."

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
FMI_5239