Gazdaság

Csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye

MTI
Némileg gyorsult az euróövezet feldolgozóipari aktivitásának csökkenése áprilisban az S&P Global gazdaságkutató intézet HCOB beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint. A londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank AG közösen vezetett feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 45,7 pontra, négyhavi mélypontra süllyedt a csütörtökön ismertetett végleges adat szerint a márciusi 46,1 pontról.

Az április 23-án ismertetett előzetes adat minimálisan gyengébb, 45,6 pont volt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi, így az S&P Global HCOB BMI-adatai alapján az euróövezet feldolgozóipari aktivitása immár a 22. egymást követő hónapban csökkent áprilisban.

Bár az euróövezeti feldolgozóipar termelése már a 13. hónapban csökkent áprilisban, a zsugorodás üteme az utóbbi egy évben a leglassabb volt. Eközben azonban az új megrendelések visszaesése idén a legmeredekebb volt az év negyedik hónapjában, a foglalkoztatás pedig tovább csökkent, bár a zsugorodás mértéke összességében szerény, hét hónapja a legkisebb volt. A szállítási idő nyolc hónapja a legjelentősebben rövidült, ezzel párhuzamosan mind az inputköltségek, mind a kibocsátási árak gyorsuló ütemben csökkentek. Az üzleti bizalom második hónapja erősödött, és 2022 februárja óta a legmagasabb szintet érte el.

Az országok közül a legjobb teljesítményt Görögország érte el az áprilisi euróövezeti összesítésben, még úgy is, hogy BMI indexe 55,2 pontra, 3 havi mélypontra csökkent. A második legkedvezőbb eredményt mutató Spanyolország 52,2 ponttal 22 havi csúcsot ért el, míg Hollandia BMI-indexe 51,3 ponttal 20 havi csúcsra emelkedett. Ugyanakkor a zsugorodási szakaszban maradt az euróövezet öt gazdaságának feldolgozóipara: Írország (47,6 pont) 9 havi mélyponton, Olaszország (47,3 pont) 4 havi mélyponton, Franciaország a 3 havi mélypontot jelentő 45,3 ponttal szerepelt, Ausztria 43,5 pontos feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 13 havi csúcsot jelentett, míg Németország mutatója 42,5 ponton állt áprilisban.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
orbán viktor