Két napra leáll egy ország
Globál

Két napra leáll egy ország

Portfolio
Daniel Noboa ecuadori elnök csütörtökön és pénteken elrendelte a vállalkozások és a kormányhivatalok bezárását a vasárnapra tervezett kulcsfontosságú népszavazás előtt, mivel nagy a hiány az elektromos áramból az országban – írja a Bloomberg.

Noboa a példátlan intézkedést az aszályra, illetve szabotázsra is fogta, de konkrét bizonyítékokkal nem szolgált. Ecuadorra mostanság rájár a rúd, az energiaválság egy biztonsági és költségvetési válságot követ, amely miatt az ország a Nemzetközi Valutaalap segítségét kérte.

Daniel Noboa arra kéri a választókat, hogy a vasárnapi népszavazáson hagyják jóvá a hadsereg erőteljesebb bevetésének lehetőségét, valamint az ecuadori állampolgárok kiadatását a bűnözés elleni küzdelem érdekében, és hogy helyezzék hatályon kívül a munkaerő-kölcsönzésre és a nemzetközi választottbíráskodásra vonatkozó alkotmányos tilalmakat.

Az aszály a régió más részeit is sújtja, ahol számos ország, mint például Ecuador, nagymértékben függ a vízenergiától. A szomszédos Kolumbia fővárosában, Bogotában a vizet adagolják, és az ország az áramkimaradások elkerülése érdekében leállította az áram exportját Ecuadorba.

Ecuadornak 22-27 gigawattóra energiaellátási hiánnyal kell szembenéznie ettől a hónaptól kezdve - közölte az elnökség. Az aszály miatt az erőművek, köztük a Mazar és a Paute nagy víztározói szinte teljesen kiszáradtak, míg a legnagyobb erőmű, a Coca-Codo Sinclair vízhozama 40%-kal az átlag alatt van.

A kormány ugyanakkor a válságért Andrea Arrobo korábbi energia- és bányaügyi minisztert - akit Noboa Roberto Luque közmunkaügyi miniszterrel váltott fel - és 21 másik tisztségviselőt is felelőssé tett. A kormány ígéretet tett arra, hogy a fogyasztók áramszámláinak felét ebben a hónapban kifizeti.

A válság Noboa hitelességét csorbítja, miután a nemzetgyűlés januárban elfogadta a "nincs több áramkimaradás" törvénynek nevezett gyorsított eljárásban elfogadott törvényjavaslatot, amely a hőerőművi termelőkapacitás fenntartására szolgáló alapot is tartalmazott.

Még Rafael Correa elnök idején Ecuador nagy összegű kölcsönt vett fel Kínától, hogy finanszírozza a vízerőművek építését, azt ígérve, hogy az Andok lábánál lévő meredek lejtőket és a heves esőzéseket tiszta energia előállítására használja fel.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
ukrám harckocsi Ocseretine