Ingatlan

A belváros mellett is találhatsz természetvédelmi területeket

Portfolio
Ha a természetvédelmi területek szóba kerülnek, általában egy csendes, nyugodt, zöld környezet jut eszünkbe, ami távol van a nagyvárosi zajtól és zsúfoltságtól. Helyi jelentőségű védett természeti területekből azonban Budapesten is meglehetősen sok van, amelyek eléréséhez sokszor nem is kell messzire menni a belvárostól. A geoportal.budapest.hu oldalán térképen is megnézhetjük, hogy melyek ezek és hol is vannak pontosan.
Helyi jelentőségű védett természeti területeknek azokat nevezzük, amiket a települési önkormányzat védetté nyilvánít. Ezek közé természetvédelmi területek és természeti emlékek tartoznak. Az első védetté nyilvánításokra 1971-ben került sor, azóta pedig az ország településein összesen 1772 ilyen terület van, 415 négyzetkilométeren.

Előkelő helyen a vidéki települések

Nem csak Budapesten, hanem a vidéki városokban is számos természetvédelmi terület található. A legtöbb Pest megyében van, ami nem csak a darabszám alapján, hanem 57,8 négyzetkilométerrel alapterület szerint is vezeti a listát. A második, Békés megyében viszont csak darabra van sok, alapterület szerint mindössze 11,1 négyzetkilométer. Sok védett terület van még Fejér és Csongrád megye településein, előbbiben 46,9, utóbbiban 38,8 négyzetkilométernyi. A másik véglet Győr-Moson-Sopron és Vas megye, ahol a települések határán belül mindössze 4,4 illetve 4,6 négyzetkilométer természetvédelmi terület található.

A belváros mellett is találhatsz természetvédelmi területeket

Mi a helyzet Budapesten?

Ami a fővárost illeti, 18 természeti emlék és 30 természetvédelmi terület található, összesen 8,44 négyzetkilométeren. Többségüket a külsőbb kerületekben kell keresni, de például a belvároshoz közelebb, a várban is van egy - a Bécsi kapu tér és a Kard utca saroktelkén lévő - szőlőtőke, amit védetté nyilvánítottak. Nagyobb összefüggő védett területért a Gellért-hegyig kell menni, ott a Villányi út melletti Budai Arborétum tartozik ebbe a kategóriába. Budapesten a legnagyobb összefüggő természetvédelmi terület a X. kerületi Felsőrákosi-rétek és a XVI. kerületi Naplás-tó. A budai oldalon pedig a XXII. kerületben a Tétényi-fennsík és a XI. kerületben a Kőérberki szikes-rét tartozik a legnagyobbak közé.

A belváros mellett is találhatsz természetvédelmi területeket
Forrás: geoportal.budapest.hu
Ha Budapesten járunk érdemes tehát jobban odafigyelni, mert lehet, hogy a mi lakásunk szomszédjában is épp egy természetvédelmi terület található, de érdemes a térképet is böngészni, hogy akár célirányosan is megnézhessük, hol is vannak Budapest védett természetvédelmi területei.

A belváros mellett is találhatsz természetvédelmi területeket
Budai Arborétum, Forrás: MTI / Róka László
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
iroda irodapiac