Navracsics: a területi egyenlőtlenségek nem csökkentek az EU-tagság 20 éve alatt
Uniós források

Navracsics: a területi egyenlőtlenségek nem csökkentek az EU-tagság 20 éve alatt

Portfolio
A Fideszben sokszor élénk viták folynak, de Orbán Viktor miniszterelnök, a kormány feje dönt végül, és ők végrehajtják a döntéseit. A magyar kormány ügyesen védi a nemzeti szuverenitást, és tudatos és jó Európa-politikát folytat. A tárcavezető jó jelöltnek tartja Szentkirályi Alexandrát a főpolgármester-választáson, továbbá bízik abban, hogy a 2021-2027-es ciklus EU-s forrásait is teljes egészében le tudják hívni – fejtette ki Navracsics Tibor, a magyar kormány területfejlesztési minisztere az Indexnek adott interjújában.

Navracsics Tibor szerint a 2021–2027-es időszakban is hasonlóan eredményesek lesznek az EU-s források felhasználásában, mint az előző hétéves ciklusban, de egyelőre még a fő cél az országnak járó keret egészének lehívása (a helyreállítási alappal együtt több mint 30 milliárd euróból egyelőre csak 12,2 milliárd szabadult fel – a szerk.). Ezután jön a miniszter szerint az, hogy az elérhető forrásokat a hatékonyság növelésére, a versenyképesség javítására fordítsuk.

A tárcavezető elmondta, hogy a tárgyalások során az Európai Bizottság soha nem kérte a kormánytól, hogy csatlakozzanak az Európai Ügyészséghez, és az uniós szervezet vezetője is elismerte, hogy a magyar ügyészségi szervekkel sokkal jobb és hatékonyabb az együttműködésük, mint több más olyan tagállammal, amelyek a részei ennek a luxemburgi székhelyű hatóságnak.

Navracsics Tibor szerint a területi egyenlőtlenségek nem csökkentek az EU-tagság 20 éve alatt, hanem tovább nőttek, és a Budapesten kívüli régiókat valóban fel kell zárkóztatni a fővároshoz és környezetéhez, amely hangsúlyos szempont az új területfejlesztési koncepcióban.

A területfejlesztési miniszter részt vesz a Portfolio szakmai konferenciáján is, ahol a területfejlesztési tervekről is beszél majd.

A miniszter szerint a magyar ügyekkel kapcsolatos uniós egyeztetések csak technikai szinten folynak, és bízik benne, hogy a politikai felelősök minél hamarabb visszatalálnak majd a tárgyalóterembe június 9-e után.

Navracsics Tibor kiemelte, hogy a magyar kormány prioritásként kezeli az európai védelmi politikát, a demográfiai kihívásokat, illetve a kohéziós politika jövőjét is, és az a cél, hogy ezeken a területeken áttörést érjenek el.

Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a 100 leggazdagabb magyar listája, mutatjuk a százmilliárdos vagyonokat
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hőszivattyű, fűtési rendszer, fűtésbekötés