Feltárták az EU, magyarokat is érintő „nagy bummjának” hatásait
Uniós források

Feltárták az EU, magyarokat is érintő „nagy bummjának” hatásait

Portfolio
Húsz év után még mindig sikertörténetnek látszik az Európai Unió nagy, 2004-es bővítése, azonban már felszínre jöttek problémák a tagállamok felzárkózásánál. Sok ország már a magas hozzáadott értékű ipari beruházások felé fordult, de ebben Magyarország egyelőre a kivételek között szerepel. Az EU-ban már reformot sürgetnek a kohéziós politika átalakítására.

Az Európai Unió 2004. május 1-jei történelmi bővítése, amikor tíz ország csatlakozott a blokkhoz, a kontinens egyik legjelentősebb sikertörténetének bizonyult. A bővítés „nagy bummjának” nevezett országok – többnyire a volt szovjet blokk országai – gyors jövedelmi konvergenciát tapasztaltak az EU többi részéhez képest, és az egységes piac részeként a megnövekedett kereskedelem, a komoly beruházási támogatások és a forrásbőség előnyeit élvezték.

Az elmúlt két évtizedben ezekben az országokban az egy főre jutó átlagos bruttó hazai termék (GDP) az EU szintjének alig kevesebb mint feléről mára több mint háromnegyedére emelkedett - derül ki a Financial Times IMF adatain alapuló számításaiból. Ezt a növekedést a csúcstechnológiát behozó, a termelékenységet növelő multinacionális vállalatok beáramlása, valamint az új tagoknak kifizetett több százmilliárdos uniós források eredményezték.

Litvánia kiemelkedik az élvonalból, az elmúlt két évtizedben több mint háromszorosára növelte az egy főre jutó GDP-jét, míg Szlovákia a világ legnagyobb egy főre jutó autógyártójává vált. Elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ahogy ezek a gazdaságok közelednek az EU többi részéhez,

fennáll a veszélye, hogy veszítenek lendületükből, mivel a zöldmezős beruházásokból származó munkahelyteremtés lassul, a munkatermelékenység pedig stagnálni fog.

A növekedés fenntartása érdekében számos ilyen ország az olcsó gyártás helyszínéről a fejlettebb, csúcstechnológiai ágazatok fejlesztésére helyezi át a hangsúlyt. Az általuk megcélzott közvetlen külföldi befektetések a szolgáltatások, például a kutatás-fejlesztés, a szoftver, a biotechnológia és a digitális iparágak irányába mozdultak el. Itt az látszik, hogy Magyarország és Szlovákia továbbra is jellemzően az alacsony hozzáadott értékű beruházásokat támogatja, míg a balti államok, valamint a legutóbbi időben Lengyelország, már inkább a fejlett, magas hozzáadottértékű gyártási feladatokba fektetnek be.

Miután az EU-csatlakozást követően „agyelszívás” következett be, az elmúlt években számos ilyen ország esetében fordulat következett be: több polgár tért vissza, mint ahányan elmentek. Ez a tendencia hozzájárult a munkaerőhiány enyhítéséhez és az életminőség javulásához ezekben a nemzetekben.

Két kivétel van ebben: Magyarország és Szlovákia, ahol egyelőre nem indult jelentős visszaköltözési hullám.

Az egyértelmű gazdasági előnyök ellenére a politikai előnyök nem mindig voltak ilyen nyilvánvalóak. Néhány újabb tag, például Magyarország és Lengyelország, összeütközésbe került Brüsszellel a jogállamiság miatt, ami az uniós finanszírozás befagyasztásához vezetett. Emellett az EU támogatottsága több országban is csökkent, mivel a növekvő euroszkepticizmus azt tükrözi, hogy a kormányok az EU-t hibáztatják a problémákért, és másodosztályú tagnak érzik magukat – írja a lap.

Mivel ezeknek az országoknak új kihívásokkal kell szembenézniük, hogy megőrizzék versenyképességüket, a 2004-es uniós bővítés folyamatos sikere modellként szolgálhat Ukrajna jövője szempontjából, amint az Oroszországgal fennálló konfliktus megoldódik. Azonban az EU vezetése már reformokat sürget, hogy a kohéziós politika problémáit – például a fejlődés és a konvergencia lassulását – megakadályozzák.

Címlapkép forrása: EU

MNB Intézet

A növekvő adósságok dilemmája

Mind az USA-ban, mind Kínában heves viták folynak az adósságszintek emelkedéséről. Michael Pettis szerint ez alapvetően strukturális probléma, és szükségszerűség a jelenlegi gazdaságpoliti

Holdblog

Lítiumbirodalommá vált a kenguruk földje

Két ország dominálja a lítium globális kitermelését, a versenyhivatalok vakarhatják a fejüket egy esetleges lítiumkartell felemelkedése miatt. Ami az olajban az Arab-félsziget, az uránban Kaza

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új nagybank született Magyarországon, ötből egy bankszámlát már nála nyitnak a magyarok
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eu-zaszlo-magyar-zaszlo-europai-unio-europai-parlament-valasztas-europai-parlamenti-valasztas-2024-es-europai-parlamenti-valasztas