Bank

Devizahitelek: a gazdagok bankárainak is feladták a leckét

Szabics András Zsolt
A hazai privátbankok számára a 2013-as év nagyon jól sikerült, a friss adatok szerint a lendület ebben az évben is kitartott, 6 hónap alatt 192 milliárd forinttal (6,9%-kal) nőtt a kezelt vagyon. A javuló gazdasági környezet, az alacsony kamatok miatti hozamvadászat és a forint gyengülése is segített. Ellenben meglepő eseményre is sor került, az egyik legnagyobb privátbanktól közel 40 milliárd forintot rántotta ki májusban. A kilátások kedvezőek, a növekedés szektorszinten 4-8% között lehet a következő években a Portfolio Privátbanki Felmérése alapján, a piaci körülmények viszont inkább az alternatív szolgáltatóknak kedveznek. A bankok sem állnak feltartott kézzel, bár számukra nagy kihívást jelent, hogy a devizahitelek kapcsán több százmilliárdos összeg kifizetését kell lerendezni.

1 2

Többek között erről és ehhez hasonló témákról is szó lesz az október 30-án megrendezésre kerülő Öngondoskodás konferenciánkon.


A féléves gyakoriságú Portfolio Privátbanki Felmérést 2006 vége óta rendszeresen elkészítjük. Az augusztus-szeptemberi felmérésünkben 16 különböző privátbanki szolgáltató vett részt, a szektor legnagyobb szereplőit sikerült elérnünk. A válaszadók által nyilvántartott vagyon 2014 júniusában 2971 milliárd forint volt, ami gyakorlatilag teljes piaci lefedettséget jelentett.
Megállíthatatlanul törnek előre a privátbankok.
Amióta a Portfolio rendszeresen beszámol a hazai privátbanki piac alakulásáról, azóta nem volt olyan jó esztendő, mint 2013-ban, a kezelt vagyon 405 milliárd forinttal nőtt egyetlen év leforgása alatt. Több ok is meghúzódott a tavalyi növekedés mögött: az adóamnesztia áthúzódó hatása, az alapkamat csökkentése, a portfólió-tisztítás, a friss tőkebeáramlás és a hozamok. Arra lehetett számítani, hogy egy ilyen kivételes év után visszafogottabb növekedés következik, azonban a Portfolio privátbanki felmérése azt mutatja, hogy 2014 első féléve is erősre sikeredett.

A június végi adatok alapján a kezelt vagyon 2779 milliárd forintról 2972 milliárd forintra nőtt, vagyis fél év alatt 6,9%-kal bővült a szolgáltatóknál lévő vagyon. A 176 milliárdos növekedés, ismerve a rövid lejáratú hozamokat, arra utal, hogy a rendszerben még mindig vannak tartalékok. Magyarországon létezik kimagasló vagyonnal rendelkező ügyfélkör, amely igenis nyitott a privátbanki szolgáltatások iránt. A piac növekedésének bázisát egyre inkább a tőkebeáramlás adja, ami a gazdasági növekedés beindulásával, a kedvezményes állami hitelkínálattal, az EU-forrásokkal és a Stabilitás Megtakarítási Számla elindításával együtt nagyon jó alapot szolgáltat a bővülésre.

Devizahitelek: a gazdagok bankárainak is feladták a leckét
A privátbankoktól származó információk alapján a hazánkban potenciálisan megszólítható ügyfelek többségét már tanácsadói oldalról elérték a szolgáltatók, korábban viszont voltak olyan ügyfelek szép számmal, akik elzárkóztak és nem voltak nyitottak a szolgáltatásra. A historikus mélységbe csökkentett kamat érezhető változást hozott, az ügyfelek hozaméhsége most mutatkozik meg igazán, ami egyrészt azt jelenti, hogy hajlandóak többet fizetni, ha jobb befektetési szolgáltatást kapnak, másrészt nyitottabb szemmel járnak, ami a kereskedelmi bankok dominanciája mellett az alternatív szolgáltatóknak kedvez.

Ideális a környezet a szektorban a portfólió-tisztításra, ami azt jelenti, hogy a prémium- és privátbanki szegmensek között komoly ügyféláramlás indult el. Utóbbi szegmensben az utóbbi években folyamatosan nőtt az egy ügyfélre eső átlagos vagyon, ma már 65 millió forint körül tartunk, miközben a válság idején 50 millióról beszélhettünk. Ez persze azért is van, mert emelkedtek a privátbanki limitek, most is tudunk két nagyobb kereskedelmi bankról, amely a limitjét várhatóan megemeli.

Devizahitelek: a gazdagok bankárainak is feladták a leckét
Szektorszinten 2,1%-kal nőtt fél év alatt az ügyfélszámlák száma, a statisztikákból világosan kirajzolódott, hogy igazán nagy potenciál az alternatív szolgáltatóknál van, a nagyobbra nőtt kereskedelmi banki üzletágak már nem tudnak akkora növekedést elérni. A nagyobb intézmények közül az Erste és az MKB stagnálást mutatott az év első felében, az ügyfélszámlák csökkenése csak a CIB bankot és a Citigoldot érintette. De ezek mértéke sem volt akkora, hogy az aggodalomra okot adott volna.

A kisebb és még fiatalabb üzletágak igazán aktívak voltak, ha a számlanyitásokról van szó, a Generali és a Concorde Értékpapír kiemelkedett a mezőnyből, a számlák rendre 40,4% és 54,4%-kal nőttek. De más szolgáltatókat sem kellett félteni, viszonylag könnyedén lehetett kétszámjegyű bővülést elérni 6 hónap leforgása alatt. Ahogy korábban említettük, a kereskedelmi bankokon kívüli szolgáltatók helyzete kedvezőbb, így a jövőben is itt lehet meglepetésekkel számolni. Ez még akkor is igaz, ha egy ügyfélnek párhuzamosan több számlája is van, tehát a valós ügyfelek száma jóval kisebb a számlák alapján kimutatottnál.

Devizahitelek: a gazdagok bankárainak is feladták a leckét
A kezelt vagyont vizsgálva kifejezetten üdvözítő kép tárult elénk, 6 hónap alatt a szektorban lévő vagyon 6,9%-kal emelkedett. Az ügyfélszámlák emelkedése már önmagában növelni tudta a szektorban kezelt vagyont, a friss tőkebeáramlás (például az SMSZ-ek miatt) mellett jótékony hatással volt a portfólióra az átértékelődés is. A 2,1%-os jegybanki alapkamat mellett sokat nem lehet keresni rövid lejáratú pénzpiaci eszközökkel, bár a forint nagyobb mértékű gyengülése a dollárral és az euróval szemben a hozamokra pozitív hatást gyakorolt. A privátbanki ügyfélkörben szignifikáns a devizaarány a portfóliókon belül, így egy nagyobb forintgyengülés megdobhatja a kezelt vagyont.

Az év első felében kezelt vagyon tekintetében egyedül az MKB nem tudott növekedést felmutatni, ennek viszont az volt az oka, hogy május folyamán a bank kiutalt egy befektetői csoportnak 38 milliárd forintot, méghozzá külföldi ingatlanvásárlási cél miatt. Ha a Citigold stagnálását nem számítjuk, akkor az összes piaci szereplő vagyonbővüléssel zárta júniust, ahogy az ügyfélszámláknál, itt is az alternatív szereplők tudtak nagyobb ütemben előrelépni. Több esetben is viszont az ügyfélszámláknál kisebb mértékben nőtt a kezelt vagyon, ami arra utal, hogy a korábbi átlaghoz képest kisebb összegek érkeztek a privátbankokhoz.

Devizahitelek: a gazdagok bankárainak is feladták a leckét
Az alternatív szolgáltatók előretörése minden egybevéve folytatódott a szektorban, a privátbankok esetében a koncentráció csökkent, a legnagyobb 6 szolgáltató részesedése 74%-ról 73%-ra csökkent 2014 első felében. Még most is nagyon sok "kisebb" szereplő van, amely a piaci átlagot jóval meghaladó ütemben képes növekedni, ezzel együtt vannak már olyan alternatív szolgáltatók is, amelyek méretükből fakadóan versenyre kelhetnek a kereskedelmi bankokkal is. A nyugat-európai és amerikai példákat alapul véve a folyamat nem áll meg, a következő években is az alternatív szolgáltatóknak áll a zászló.

Devizahitelek: a gazdagok bankárainak is feladták a leckét
Ez a cikk folytatódik
1 2
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
MBH 5