Jelentős hitelkihelyezést hajtott végre az első félévben az Eximbank
Bank

Jelentős hitelkihelyezést hajtott végre az első félévben az Eximbank

Portfolio
Nagy mennyiségű hitelkihelyezést hajtott végre az első félévben az Eximbank, érdemben többet, mint 2022-ben. A növekedésben nagy szerepe volt a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramnak. A bővülés várhatóan folytatódik az idei év hátralevő hónapjaiban és 2024-ben is. Ennek érdekében több, forintban és dollárban denominált kötvényt is kibocsátottak. Növekszik a zöld hitelezés szerepe is.

Anticiklikus gazdaságpolitikai lépésekkel támogatja a kormány a gazdasági nehézségek enyhítését, ennek fontos résztvevője az Eximbank, amely állami bankként tevékenyen részt vállal a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram megvalósításában – mondta el a Portfolio-nak Hoffmann Mihály, az Eximbank pénzügyi vezérigazgató-helyettese. Ennek következtében a korábbi évekhez képest nagymértékű aktivitást mutatott a pénzintézet, a 2022-es év első félévéhez viszonyítva ötszörös, az egész 2022-es teljesítményhez képest pedig mintegy kétszeres hitelfolyósítást könyvelhetett el a bank az idei év első félévében. 2023 első félévében a mérlegfőösszeg meghaladta a 3100 milliárd forintot, ami a tavaly év végi adatokhoz képest több mint 1000 milliárd forintos emelkedést jelent.

A hitelfolyósítások nagyjából fele az idén februárban indult Baross Gábor Hitelprogram keretén belül történt. Az eredetileg 700 milliárd forintban meghatározott keretösszeget további 300 milliárd forinttal emelte a kormány mind a kereskedelmi bankok, mind a vállalati ügyfelek részéről mutatkozó nagyfokú érdeklődésre való tekintettel. Ezt a keretösszeget mostanra túljegyezték a befutott hitelkérelmek. A hitelezési folyamat során minden szereplő a gyors elbírálásra törekedett, így már márciusban lezajlottak az első folyósítások, de a tranzakciók legnagyobb részét április és június között bonyolították le. A teljes összeg háromnegyede, 750 milliárd forint már lekötésre került, ebből már több mint 500 milliárd forint folyósítása is megtörtént az első félévben.

A hitelkérelmek nagyobbik részét a forgóeszközhitelek teszik ki, de a beruházási hiteligénylések is fokozatosan érkeztek a bankhoz. Az igénylések szektorális bontása leképezi a magyar gazdaság szerkezetét, vagyis legnagyobb mértékben, mintegy 40%-ban a feldolgozóipar felől érkeztek be kérelmek, ezt követi a kereskedelmi szektor. Hoffmann Mihály kiemelte, hogy a zöldhitelezésre való igény is megnőtt, ez többek között az MNB által tavaly elfogadott zöldfinanszírozási keretrendszernek, és a Baross Gábor Hitelprogramon belül működő Zöld Beruházási alprogramnak köszönhető, amely kamatelőnyt biztosít az igénylők számára:

forint alapú hitel esetében 6, euró alapú esetén 3,5 százalékos kamatlábat határoztak meg a hitelprogramon belül, amely a zöldhitelhez folyamodók számára egy, illetve fél százalékponttal alacsonyabb szinten áll rendelkezésre.

A vezérigazgató-helyettes arról is beszélt, hogy nagy mennyiségű forintban, illetve dollárban denominált kötvényt bocsátottak ki az idei év első felében. Erre a megnövekedett hitelezési tevékenység miatt volt szükség, ugyanis állami bankként az Eximnek nincsenek betéti bevételei, így a pénz- és tőkepiacról szükséges forrásokat bevonnia. Azért döntöttek a dollár alapú kötvény mellett, mert a nagyobb piaci likviditás, a mélyebb piac szélesítette a globális befektetői bázist, ami biztosította az alacsony hozamot és a magas keresletet. A kötvénykibocsátást jó kondíciók mellett sikerült véghez vinni, jelentős, 1,25 milliárd dolláros volumennel, ami a szuverén magyar állami kibocsátásokat nem számítva az egyik legnagyobbnak tekinthető magyarországi viszonylatban.

A kötvénykibocsátások mellett hitelfelvétellel is volt lehetősége a banknak forrásokat bevonni, két nagyobb tranzakcióra is sor került az év folyamán. 300 millió eurót vett fel az Eximbank az ING Banktól a Világbank-csoporthoz tartozó MIGA garanciájával, illetve egy év eleji, 100 millió eurós volumenű hitelfelvétel is lezajlott az Európai Beruházási Banktól (EIB). Mindkét hitelfelvétel dedikáltan zöld projektek finanszírozását szolgálja.

A most tapasztalható aktivitás a várható makrogazdasági és hitelpiaci folyamatok függvényében folytatódhat tovább. Hoffmann Mihály úgy látja, amennyiben erre kereslet mutatkozik, további forrásokat is be tudnak vonni a hitelpiac dinamizálása érdekében.

Címlapkép: Portfolio

A cikk megjelenését az Eximbank támogatta.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
lakás, társasház, erkély, ház