Bejelentette a kormány az új otthonfelújítási programot, 6 millióra lehet pályázni
Bank

Bejelentette a kormány az új otthonfelújítási programot, 6 millióra lehet pályázni

Portfolio
Az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni a júniusban induló új otthonfelújítási programot - jelentette be a kormány egy mai sajtótájékoztatón. 108 milliárd forintot szánnak a REPowerEU keretből a programra részben támogatás, részben hitel formájában. A házszigetelésre, nyílászárók cseréjére, melegvíz- és gázfűtésrendszer korszerítűsésére felhasználható programban legfeljebb 7 milliós beruházással lehet részt venni legalább 30 százalékos energiamegtakarítás elérésével. 1 millió forint önerőt minden esetben biztosítani szükséges hozzá, a maradékra legfeljebb 6 millió forint kamatmentes hitelt lehet felvenni a hamarosan felálló lakossági MFB Pontok hálózatán, a vissza nem térítendő támogatás ezt utólag 2,5-3,5 millió forinttal csökkentheti az adott járás fejlettségétől függően.
Megosztás
Megosztás

Közel 20 ezer családi ház újulhat meg a programban

A kormány várakozása szerint legalább 127 milliárd forintnyi beruházás fog elindulni, ezzel támogatja a kormány a hazai építőipar fellendülését. Egy egyszerűsített környezetvédelmi minősítés is támogatni fogja ezt. Kérdésre Fábián Gergely elmondta: a beruházási összeg maximuma 7 millió forint lesz, közel 20 ezer családi ház felújítását várják ettől a programtól.

Megosztás

25-36 ezer forint lehet a hitelrész törlesztőrészlete

A RePower elnevezésű uniós forrásból vezeti be a kormány a 108 milliárdos programot: önerő, kamatmentes hitel és vissza nem térítendő támogatás lesz – mondta Fábián Gergely államtitkár. A CSOK Pluszhoz hasonlóan a támogatás a hitel tőketartozását fogja csökkenteni – tette hozzá. Az önerő 1 millió forint lehet, a másik kettő 2,5-3,5 millió forint között szóródhat. Minél magasabb egy járásban a jövedelem, annál kisebb lesz az ott élők vissza nem térítendő támogatásának az összege, és annál nagyobb a felveendő hitel. 25-36 ezer forint lesz a törlesztőrészlet, a hitelt 8 éven belül kell visszafizetni. A kereskedelmi bankok MFB Pontjain lehet majd igényelni. Ahol eléri a járási átlagjövedelem az országos átlag 110 százalékát, ott 2,5 millió forint lesz a vissza nem térítendő támogatás, 75 és 110 százalék között 3 millió, az országos átlag 75 százaléka alatti jövedelem esetén (63 járás) pedig 3,5 millió.

Megosztás

Június elejétől indulhat a program

A kormány azt reméli, hogy jelentős költséget spórolhatnak meg az új támogatási program segítségével a családok. A pontos részleteket társadalmasítják majd, és a kormány tervei szerint június elejétől már pályázni lehetne a programra. A további, főleg EU-forrásokból finanszírozandó programok részleteiről még zajlanak az egyeztetések - közölte Steiner Attila. A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközön (RRF) belül további forrásokat terveznek fordítani energiahatékonyságot javító beruházásokra, így a későbbiekben ez kiterjedhet a középületek korszerűsítésére is.

Megosztás

6 millió forintot lehet egy házra igénybe venni

Szigetelésre, nyílászárók cserére, használati melegvíz rendszer korszerűsítésére, fűtésrendszer korszerűsítésére (gázkazáncsere és kapcsolódó kéménybélelés) lehet 7 millió forintos beruházási keret mellett igénybe venni a támogatást. Ehhez 1 millió forint önrészt kell biztosítani a tulajdonosnak, a maradék 6 millió forint fog megoszlani egy vissza nem térítendő támogatás és a egy kedvezményes hitel között. Ez utóbbi arány a jövedelemtől és a járás fejlettségétől függ majd (előbbitől csak a legmagasabb jövedelmek esetén). 30%-os energiamegtakarítást kell hoznia a beruházásnak, ezt igazolni is kell a beruházás előtt és után egyaránt elkészített egy-egy energetikai tanúsítvány segítségével.

Megosztás

108 milliárdos program indul

Az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet felhasználni az új 108 milliárd forintos keretösszegű programot, azok vehetik igénybe, amelyek a vezetékes gázhálózatra rá vannak csatlakozva - jelentette be Steiner Attila.

Megosztás

Az energiaszuverenitás növelése a cél

Steiner Attila államtitkár felhívta a figyelmet: a kormány célja az, hogy tiszta, megbízható és megfizethető energiát biztosítson a lakosságnak, növelje az energiaszuverenitásunkat, és emellett a fogyasztás mérséklésével is csökkentse kitettségünket. A napelemek már 6100 megawatt energiát termelnek, ami három Paksnak felel meg. A válság előtti években 10 milliárd köbméter volt az ország éves gázfogyasztása, ez március végéig 8,1 milliárd köbméterre csökkent le.

Megosztás

Mi várható most?

Lantos Csaba energiaügyi államtitkár március 26-án közölte, hogy a közeljövőben két energia-korszerűsítési pályázatot is kiírnak majd. Az egyiket kifejezetten az 1945 és 1990 között épült családi házakra, "Kádár-kockákra", ezek szigetelésére, nyílászáróik cseréjére és fűtésrendszerük korszerűsítésére. Emellett középületekre is kiírnak majd hasonló célok megvalósítására pályázatot - hívta fel a figyelmet. Nagy Márton miniszter csütörtökön beszélt arról, hogy a kormány a napokban bejelenti az új otthonfelújítási program részleteit, amire egyébként már hónapok óta várnak az építőipar szereplői.

Megosztás

Ilyen volt az előző otthonfelújítási program

Emlékezetes a legutóbbi ilyen támogatási forma: 2021. január 1-je és 2022. december 31-e között akár 3 millió forintot is felvehettek az államtól vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatás formájában mindazok, akik saját tulajdonú ingatlanukban 25 év alatti gyermeket neveltek, és felújították a lakóingatlanjukat. Energetikai megkötés nem volt, e téren várható most talán a legnagyobb változás. Az igénybe vett támogatás akkor a teljes beruházás legfeljebb 50%-ára rúghatott, 50-50%-ban lehetett munkadíjra és anyaköltségre felhasználni, és legfeljebb 6 millió forint összegű, fix 3%-os kamatozású kamattámogatott jelzáloghitelt is fel lehetett hozzá venni, ami részben a támogatás megelőlegezésére szolgált. Az akkori programra több mint 600 milliárdot fizetett ki az állam.

otthonfelújítási
Megosztás

Rövidesen bejelenti a kormány az új otthonfelújítási programot

Új lakossági energiahatékonysági programot indít a kormány. Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára és Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára 9 órától közös sajtótájékoztatón tesznek bejelentést a családok épületenergetikai korszerűsítéseit támogató programról.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Fundamenta Morafcsik László interjú