Bejelentette az MNB: indulhat az első fogyasztóbarát lakásbiztosítás
Befektetés

Bejelentette az MNB: indulhat az első fogyasztóbarát lakásbiztosítás

Portfolio
A Union Biztosító dobhatja piacra Magyarországon az első minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítást – jelentette be a Portfolio Biztosítás 2020 konferencián Szeniczey Gergő, az MNB ügyvezető igazgatója. A biztosító ma kapta meg az engedélyt a felügyelettől. A szakember ezen kívül beszélt a biztosítási szektor általános helyzetéről és az MNB legújabb, innovációt támogató stratégiáiról is.

Szeniczey Gergő, az MNB tőkepiacok és biztosítók prudenciális, fogyasztóvédelmi felügyeletéért és piacfelügyeletért felelős ügyvezető igazgatója a biztosítási szektor állapotáról, valamint a felügyelet szektorszintű digitalizációs stratégiájáról beszélt a konferencián. Elmondta: 2019 októberétől újragondolták a stratégiájukat, szervezeti változásokat hajtottak végre, melynek része volt a környezetbarát fejlődés és a digitalizáció felé való elmozdulás is.

A stratégia fő szempontjai többek közt a fenntarthatóság, melyet támogatnak zöld projektekkel, papírmentességgel és innovációval is. Kulcsfontosságú a fogyasztóvédelem is, melynek fontos pillére a minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás is.

Szeniczey Gergő kiemelte: a szektor tőkefeltöltöttsége kellően magas, emellett fontos megjegyezni, hogy a gazdaságilag aktívak 52,8%-a rendelkezik önkéntes nyugdíjpénztári és életbiztosítási szerződéssel, az MNB 2026-os célszáma 80%.

A penetrációban is megtörtént a trendforduló: ez az érték 2,46%-ra nőtt, az MNB 2026-os célértéke 3%. Jelentős, 126 milliárd forintos díjnövekedést történt 2018-hoz képest, a növekedés egy része a biztosítási adóváltozásból származott, körülbelül ez 36 milliárd forintot tett ki.

A jövedelmezőség 2026-os célértéke 10-15%, a biztosítási szektor 2019-ben 24,2%-os ROE-t ért el, ami növekedett a 2018-as 23,8%-hoz képest is.

Az MNB tartósan 150% fölé várja a Szolvencia II szerinti tőkefeltöltöttséget, a 2019-es tényadat 216% volt, mindössze egy biztosító található 150% alatt.

Szeniczey Gergő az MNB új irányaival kapcsolatosan elmondta: egyre több a kihívás a piacon. Ilyen a zökkenőmentes vásárlói élmény elvárása, a challenger biztosítók megjelenése, az árazási kérdések, az új típusú kockázatok és a sokasodó szabályozói elvárások. Újítások például a mesterséges intelligencia, a blockchain és a biztosítási ökoszisztémák kialakulása.

Az MNB is kidolgozta a fintech stratégiáját: versenyképes pénzügyi szolgáltatásokat, hatékony és stabil pénzügyi rendszert és élénk fintech-ökoszisztémát tartanak fő céljuknak. A fintech-stratégiáról itt írtunk részletesen:

Néhány órával ezelőtt megszerezte az első sikeres pályázó a fogyasztóbarát otthonbiztosítás minősítését, ez az Union Biztosító volt, ők tudnak elsőként a piacra dobni ilyen terméket. A harmadik negyedévben alakulhat ki egy kifejezetten erős, többszereplős verseny a magyar piacon.

Szintén újdonság, hogy hitelfedezeti lakásbiztosítások rendszerét blockchainre emelné az MNB és elkészültek az erre vonatkozó stratégiával is. A technológia egy gyorsabb, automatizáltabb és átláthatóbb rendszert hozna a piacra, a fejlesztés 2020 őszére készül el a tervek szerint, élesben várhatóan 2021-re indul el.

Címlapkép: Stiller Ákos

Találd meg a neked való befektetési alapot!
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
budapest felhő borús sas