Előfizetői tartalom

Ezekkel a befektetésekkel most még megúszhatod a kormány új adóját – Mutatjuk, hogyan

Van még pár órája lépni annak, aki nem szeretné július 1-től megfizetni a szochót a megtakarításira. Mostani cikkünkben felelevenítjük, mit is kell tudni az új szabályokról, mely befektetések után kell megfizetni az új adót, hol lehetnek kiskapuk, illetve milyen befektetések mentesülnek a jövőben is a szocho alól.

Mi az a szocho?

Május végén jött a hír, hogy a természetes személyeket szociális hozzájárulási adó-fizetési kötelezettség terheli július 1-től az szja-törvény szerinti kamatjövedelem (ide értendő az árfolyamnyereség is) után.

Fontos kitétel azonban, hogy az új adó csak a 2023. július 1-jétől megszerzett értékpapírok és bankbetétek kamatára, hozamára terjed ki. Így még maradt pár óra arra, hogy kihasználjuk a szocho-mentességet, sőt, vannak olyan értékpapírok, amelyeknél nem kell sietni, ezekre ugyanis júliustól sem fog vonatkozni a szocho-fizetési kötelezettség.

Nézzünk pár példát:

A cikk tartalmából:

  • Július 1-jén élesedik a szocho-fizetési kötelezettség.
  • Van néhány befektetés, amely mentesül a szocho alól, és vannak olyanok is, ahol lesznek kiskapuk.
  • Összegyűjtöttük, mi lesz a befektetési alapok, állampapírok, részvények, bankbetétek sorsa, és megnéztük, mire kell figyelni a nyugdíjcélú megtakarításoknál.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés