Előfizetői tartalom

Ami mindenkit érdekel: a TBSZ-re is vonatkozik az új megtakarítási adó?

Mint az nemrég kiderült, az eddigi 15%-os kamatadón felül 13%-os szociális hozzájárulást is fizetni kell a július 1-je után keletkező kamatbevételekre, illetve az utána vásárolt befektetési alapok, kötvények (kivéve állampapírok) hozamára, amit a kamatadóhoz hasonlóan a szolgáltató von le a befektetés bruttó hozamából. Vajon a TBSZ-en lévő befektetések és a nyugdíjcélú megtakarítások is adózni fognak? Utánakérdeztünk.

TBSZ-re is fizetni kell szochót?

A tartós befektetési számla (TBSZ) egy olyan, a hitelintézeteknél és befektetési szolgáltatóknál a természetes személyek számára elérhető speciális pénz- és értékpapírszámla, amely részben vagy egészben mentességet biztosít a 15 százalékos kamat-, árfolyamnyereség- és osztalékadó alól. Pénzkivét esetén 

  • a számlanyitás évét követő 3 év elteltével 10%-kal, 
  • 5 év elteltével pedig 0%-kal adóznak a TBSZ-en vásárolt befektetések hozamai az általános 15%-os kamatadó helyett.

Az új, 13%-os mértékű szociális hozzájárulást ugyanúgy a szja-törvényre hivatkozva szabályozza a kormány új rendelete, ahogy a TBSZ szabályozása is a szja-törvényen alapul. Ez alapján akár az is logikus lehetne, hogy a TBSZ-en elhelyezett megtakarítások és befektetések szochója hasonlóan működik majd, mint a kamatadó, ugyanakkor ez nincs így.

A Portfolio megkeresésére Süli Szilvia, az RSM Hungary Zrt. Adóüzletágának menedzsere kifejtette, hogy a 205/2023. (V. 31.) Kormányrendelet által bevezetett szocho-fizetési kötelezettség kizárólag az Szja törvény 65.§-a szerinti kamatjövedelmekre vonatkozik – az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével –, így az Szja törvény 67/B. §-ában szabályozott

A cikk tartalmából:

  • A TBSZ szabályozása is a szja-törvényen alapul, így kérdés, hogy az itt elhelyezett megtakarításokra is meg kell-e fizetni a szochót.
  • A nyugdíjcélú megtakarítások esetében előjöhet a szochó fizetési kötelzettség.
  • Kiderül az is, hogy mi lesz a rendszeres és egyszeri díjas életbiztosítások adózásával.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés