Portfolio signature

Lemaradtál az aranyról? Ebben a befektetésben még bőven van fantázia!

Geopolitikai feszültségek, egyre aktívabb jegybankok, makacs infláció, erős dollár és amerikai elnökválasztás: az elmúlt hónapokban nagyon összeálltak a csillagok az arany felett, aminek köszönhetően sorra dönti a történelmi csúcsokat a sárga nemesfém jegyzése. Korábban már felhívtuk rá a figyelmet, hogy komoly rali várható az aranybányász vállalatok részvényeinél, ami el is indult - de vajon van még tere az emelkedésnek? És mi az a befektetési lehetőség, ami a biztonságos megoldásokat kedvelőknek is az ínyére válhat?
Az aranybefektetéssel és a nyersanyagpiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

Csúcsról csúcsra jár az arany

Nemrég egy részletes elemzés során foglalkoztunk azzal, hogy miért került történelmi csúcsra idén az arany árfolyama - a fontosabb tényezők összefoglalva:

  • Élesedő geopolitikai konfliktusok: Irán szíriai nagykövetsége ellen intézett légi csapást Izrael, amelyben Irán legfőbb parancsnoka és több tisztviselő is életét vesztette. A támadást követően megnőtt a piaci szereplők félelme azzal kapcsolatban, hogy Irán akár közvetlenül is beszállhat a közel-keleti konfliktusba. Eközben az orosz-ukrán háború kapcsán mostanában az orosz olajfinomítókat ért dróntámadások borzolják a kedélyeket: Kijev az év eleje óta számos csapást mért az orosz energetikai infrastruktúrára, az ukrán hírszerzés szerint tucatnyi finomítói létesítményt ért már sikeres találat. Az olajárakra gyakorolt hatás mellett a biztonságos menedéknek számító arany iránt is jelentősen megnőtt a kereslet a fokozódó feszültségek láttán.
  • Jegybankok növekvő aranytartalékai: egyre nagyobb elánnal halmozzák a világ jegybankjai a sárga nemesfémet, azaz a fizikai arany iránti erős kereslet is táplálja az árfolyam emelkedését: a jegybankok közül különösen Kína kereslete ugrott meg nagyon az elmúlt években.
  • Makacs infláció, dollár ereje: az év első hónapjaiban érkeztek olyan gazdasági adatok az Egyesült Államokban, amelyek arra engedtek következtetni, hogy makacsan magasan maradhat az infláció és lelassult a dezinflációs folyamat. Ezzel párhuzamosan többek között az erős amerikai foglalkoztatási adatoknak és ebből következően a júniusi kamatvágással kapcsolatos várakozások visszaszorulásának köszönhetően egyre erősebb lett a dollár.

    az a tény pedig, hogy erős dollár mellett tudott csúcsra lőni az arany, azt támasztja alá, hogy lehet még további tér a sárga nemesfém emelkedésének

    - ugyanis ha jönnek a kamatcsökkentések, akkor gyengülhet a dollár, ami magával hordozza az aranyár növekedését.
  • Elnökválasztási bizonytalanság: fontos választások következnek idén, melyek közül néhány jelentős, határokon átnyúló következményekkel is járhat - a befektetők számára a leglényegesebb az amerikai elnökválasztás lesz novemberben. Ha a történelmi példákból indulunk ki, akkor elmondható, hogy az arany nagyobb valószínűséggel teljesít jobban a demokrata győzelem után, mint a republikánus győzelmet követően: ez azonban nem biztos, hogy most is megállja a helyét, egyes elemzők szerint ugyanis Donald Trumppal egy impulzív és nehezen kiszámítható elnöke lenne az USA-nak, az ezzel járó bizonytalanság pedig kedvezhet az aranynak.

Elsősorban a fenti körülményeknek köszönhetően tehát többször is hajtott már végre idén sikeres csúcstámadást az arany, jelenleg unciánként 2336 dollárt kell fizetni a nemesfémért. A komoly rali egyébként február közepén indult csak el, azt követően, hogy megérkeztek az első kellemetlenebb adatok a makacs amerikai inflációról, ezzel párhuzamosan a Davosi Világgazdasági Fórumon pedig felröppentek az első olyan kommunikációk az EKB és a Fed felől, amelyek a korábban vártnál visszafogottabb kamatvágási kilátásokat sugalltak.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés