Előfizetői tartalom

Idei mélypontra ütötték a forintot – Irány az új történelmi mélypont?

A koronavírus-járvány harmadik hullámának magyarországi berobbanása és az egyébként is borongósabb nemzetközi befektetői környezet együtt fontos sávokból lökte ki a forintot a gyengülés irányába és hétfőn kora estére új idei mélypontra bukott 364 felett a forint az euróval szemben. A technikai elemzési kép rövid távon további forintesés felé mutat és az egyik elemzési eszköz szerint most a forint eddigi történelmi mélypontjának újratesztelése várható, egy ilyen újratesztelési kísérletből pedig kialakulhat új mélypont is. Egy másik elemzési eszköz szerint a 370 feletti zónában a kerek 400-as szint kerül a célkeresztbe. Mindezzel párhuzamosan a forint dollárral szembeni árfolyamában is kifejezetten fontos fejlemények zajlanak, azokra is kitérünk.

Múlt héten többször felhívtuk rá a figyelmet, hogy szokatlanul szűk sávba szorult a forint az euróval szemben 357-360 körül és furcsa módon minden forintgyengülési kísérlet elakadt a 359,5 körüli zónában. Aztán amint a múlt héten egyre világosabbá vált, hogy a koronavírus-járvány itthon is berobbant és sajnos nem lehetett már kizárni az újabb gazdasági korlátozó intézkedéseket, annak minden kárával együtt, úgy kezdett esni a forint is egy egyébként is borongósabb nemzetközi befektetői környezetben.

Ezt részben az inflációs aggodalmak miatti fejlett piaci kötvényhozam emelkedés mozgatott, ami szűkítette a forinteszközök által kínált hozamfelárat, így ez is aláásta a forint erejét.

A forint csütörtökön tartósabban a 360 feletti tartományba gyengült az euróval szemben, 362 közelében zárt, aztán pénteken kissé tovább gyengült, ma pedig további forintesés bontakozott ki, főként a délutáni órákban. A jegyzések kora estére elérték, majd átlépték a 364-es szintet is.

Miről szól ez a cikk?

  • Összefoglaljuk, hogy melyek voltak a főbb fundamentális okok a forint néhány napja elindult, egyre látványosabb gyengülésében.
  • Miután fontos technikai szinteken jutott át az EURHUF, több elemzési módszerrel rámutatutnk, hogy most milyen szinteket érdemes figyelni.
  • A 370 feletti zónában is kerestünk egy fogódzót, ha tesztelné ezt a tartományt az árfolyam.
  • Az USDHUF-ban is megvizsgáltuk, hogy milyen szintekre kell most figyelni, miután kilépett az árfolyam egy három hónapja kialakult kereskedési sávból.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés