Üzlet

Így éld túl a hőséget!

Portfolio
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek a Magyarország fölé. A legnagyobb hőség vasárnap várható, ekkor 25-28 Celsius fok közötti középhőmérséklet valószínű, de a nagyobb városokban ennél melegebb is lehet. Mivel éjszaka sem hűl le a levegő, a hőség egyre jobban igénybe veszi az emberi szervezetet.
Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását 2015. június 11. csütörtök 12:00 órától június 15. hétfő 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást adott ki.

A hőhullám során jelentkező panaszok lehetnek: szédülés, fejfájás, bőrkiütés, fáradtság, görcs, hirtelen ájulás, kimerülés, stroke. A legfontosabb, amit mindenki megtehet: igyon több folyadékot, ami segíti fenntartani szervezet hőegyensúlyát. Aki teheti, töltsön több órát légkondicionált helyiségben. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a fővárosi és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

Mit tehetünk?

  • A kánikula kedvezőtlenül hat a fizikai munkát végzők szervezetére, mind a szabadban, mind a zárt térben dolgozóknál, ezért ajánlott fokozottan figyelni a munkavédelmi előírásokra, kellő mennyiségű folyadékot biztosítani és betartani a pihenésre szánt időt.
  • Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet fokozhatja a szív- és érrendszeri panaszokat. Érdemes hűvös szobában vagy árnyékos helyen pihenni, és szükség esetén kérni a kezelőorvos tanácsát.
  • Ajánlott kerülni a megterhelő fizikai munkát, és naponta többször langyos vízzel zuhanyozni.
  • A kánikula idején fontos a fokozott folyadékbevitel, a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet. Fontos a só pótlása is!
  • A napszúrás veszélye miatt nem ajánlott a tűző napon tartózkodni 11 és 15 óra között. A káros UV-A és B sugárzás ellen fényvédő krémmel és UV szűrős napszemüveggel érdemes védekezni.
  • Aki nem használ légkondicionálót, lehetőleg éjjel szellőztessen, amikor frissebb és tisztább a levegő, nappal redőnnyel, behúzott függönnyel lehet védekezni a lakás túlzott felmelegedése ellen.
  • Senki ne hagyjon kisgyermeket vagy állatot bezárt gépkocsiban!
  • A csecsemők sok folyadékot igényelhetnek a szoptatáson kívül is, ezért bébi vízzel, gyenge teával lehet megitatni őket szoptatás után.
  • Közlekedés során mindenki vegye figyelembe, hogy a hőség csökkentheti a koncentrációs képességet, figyelmetlenné és ingerültté teszi az embereket.
  • Ajánlott rendszeresen, óránként inni: vizet, ásványvizet, teát, szénsav- és cukormentes üdítőket, aludttejet, kefírt, joghurtot, cukormentes gyümölcslevet, különösen jó hatású a paradicsomlé és a könnyű, nyári levesek fogyasztása.
  • NEM ajánlott inni: kávét, alkoholos italokat, magas koffein-, cukor- és szénsavtartalmú üdítőket, mert ezek vízhajtó hatásúak.
  • Aki a kánikulát vízparton tölti, napozás után hűtse le magát, mielőtt a vízbe menne, és ne ugorjon a vízbe felhevült testtel.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
waberers