Üzlet

Mától eltűnik a legegészségtelenebb zsírfajta

Portfolio
Hamarosan végleg eltűnnek a boltok polcairól a magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek. A túlságosan hidrogénezett növényi zsírtartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztása növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát - számol be az InfoRádió.

A magas transzzsírsav-tartalmú termékek eddig hidrogénezett növényi zsiradékkal készültek, ilyenek a nápolyik, a túró rudik vagy egyes péksütemények

- mondta Martosi Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet vezetője. Hozzátette: a szerdán életbelépő rendelet komoly változást hozhat.

"A mesterséges transzzsírsav a legegészségtelenebb zsírfajta, amire a világon semmi szükség nincs a táplálkozásban. A rendelet minden élelmiszerre kiterjed, amiben zsiradék és transzzsírsav lehet, de vannak jellemző élelmiszercsoportok, ilyenek a pékáruk, egyes édesipari termékek: a kekszek, nápolyik, bevonómasszás termékek, cukrászsütemények, egyes margarinok, tejfehérítők, habporok."

Antal Emese dietetikus szerint a túlzottan hidrogénezett növényi zsírtartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztása növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

"Körülbelül 5 gramm/nap transzzsírsav-bevitel már 23 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Emelik a rossz, az LDL-, és csökkentik a jó, a HDL-koleszterin szintjét. Gyulladáskeltő és érfalkárosító hatása felgyorsíthatja az érelmeszesedés kialakulását is."

Martos Éva kiemelte, hogy a szerdán életbelépő rendelet csak nagyon kevés transzzsírsav-felhasználást enged meg az élelmiszergyártóknak.

"A hazai becslések alapján úgy tűnik, hogy hosszútávon évente 3-6 ezer szív-és érrendszeri megbetegedés megelőzését segíti elő."

Antal Emese arról is beszélt, hogy az élelmiszeripar mivel pótolhatja majd a hidrogénezett növényi olajokat.

"A margarinok esetében már meg is tette: egy új technológiát alkalmaz, illetve a hidrogénezett növényi olajok helyett inkább szilárd halmazállapotú kókusz- és pálmaolajat használ."

A rendelet csak a mesterséges transzzsírsavakra vonatkozik, az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem, azok ugyanis a tudományos szakirodalom szerint nem jelentenek egészségügyi kockázatot - mondta Martos Éva.

A transzzsírsavakkal kapcsolatos kutatások az utóbbi öt-tíz évben gyorsultak fel, így derült fény arra, hogy ezek fogyasztása negatív következményekkel járhat. Az élelmiszeripar fejlődik, javítja a termékeit. Otthon is termelhetünk transzzsírsavat, amikor olajban sütünk, pláne ha többször is, ilyenkor sokat teszünk az egészségünk ellen - figyelmeztetett Antal Emese.

Antal Emese felhívta a figyelmet arra, hogy főleg a nagy zsírtartalmú édesipari termékekben: kakaós tejmassza, étbevonó massza, illetve ebből készült különböző édességekben, levesporokban, mártásokban, pattogatott kukoricában fordulnak elő hidrogénezett transzzsírsavak. Az tanácsolta, olvassuk el a termékek címkéjét és olyat ne vegyünk, amelyen a hidrogénezett zsírok, olajok kifejezéseket tartalmazza.
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó