Előfizetői tartalom

Újabb leépítési hullám söpörhet végig Magyarországon?

A magyar gazdaság idén várhatóan növekedésnek indul a tavalyi mély recesszió után. A kilábalás azonban csak fokozatos lesz, így várhatóan az év első felében még gyengébb lesz a munkaerőpiac is. Habár a gazdaság teljesítménye valószínűleg csak 2022-ben éri el a válság előtti szintet, a foglalkoztatottság terén kedvezőbbek a kilátások. De a számok javulása mögött láthatunk problémákat is, ugyanis a gazdaság strukturális gyengeségei nem hagyják érintetlenül a dolgozókat.

A koronavírus-járvány első hullámában érdemben csökkent a foglalkoztatás és habár az adatokban szinte láthatatlan maradt, de jelentősen nőtt a munkanélküliség is. Tavaly nyáron és ősszel azonban fokozatosan javult a helyzet, így az év vége felé már nem sokkal volt rosszabb a munkaerőpiac állapota – a fő számok alapján –, mint egy évvel korábban.

Az év végén újra visszafogottabban alakult a kiskereskedelem, visszaesett a szolgálató szektor teljesítménye, romlott az üzleti és a fogyasztói bizalom, de a foglalkoztatásban és a munkanélküliségben még nem látszódtak a járvány második hullámának negatív hatásai novemberben. Igaz, az állásvesztők egy részét megint az inaktívak közé sorolják, nem pedig a munkanélküliek táborába – mert nem felelnek meg a módszertani/statisztikai követelményeknek.

Az idei év első fele azonban még sajnos nem lesz könnyű. Miután a járvány a 2021-es esztendő egy részét biztosan terheli, így a korlátozó intézkedések, a bizonytalanság, így a gyengébb kereslet is velünk maradhat. Mindez pedig a munkaerőpiacot is megviseli, hiszen a bevételeik visszaesését elkönyvelő vállalatok újra költségcsökkentésre kényszerülhetnek. Az alábbiakban 3 forgatókönyvet vizsgáltunk meg, hogy miképp alakulhat a munkaerő-piac állapota.

Miről szól a cikk?

  • A foglalkoztatás a tavalyi év második felében növekedésnek indult
  • A járvány második hulláma megtörheti a kedvező trendet
  • Hogyan alakulhat idén a munkaerőpiac?
  • Elérjük-e a válság előtti szintet?

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái