Tényleg érdemes antitest-szintet vagy sejtes immunitást vizsgáltatni?
Gazdaság

Tényleg érdemes antitest-szintet vagy sejtes immunitást vizsgáltatni?

Miközben augusztus 1-től elérhető Magyarországon a koronavírus elleni harmadik védőoltás, a környező országok járványstatisztikai adatai alapján küszöbön a negyedik hullám, amiben jelentős szerepe van a delta variáns erőteljes terjedésének. Azokat, akik átestek a fertőzésen, vagy akik túl vannak az első két oltáson, okkal foglalkoztathatja a kérdés, vajon kialakult-e védettség a szervezetükben, ugyanakkor lehet, hogy sokakat visszatart, hogy a szakemberek sem értenek egyet abban, érdemes-e ellenanyag-szintet nézetni. A Vascular Diagnostics szakértőinek segítségével jártunk utána, hogy pontosan milyen vizsgálati lehetőségek érhetőek el és hogy kinek melyik elvégzése javasolt.

Az elmúlt hetek a koronavírus elleni harmadik védőoltás lehetőségétől voltak hangosak: július 29-e óta lehet az eeszt.gov.hu oldalon időpontot foglalni, az oltás önkéntes és ingyenes, ugyanakkor azt, hogy ki milyen típusú oltóanyagot kap, a szakmai ajánlást figyelembe véve a helyszínen az oltóorvos dönti el. Nem meglepő tehát, hogy aki korábban átesett a betegségen, vagy túl van a második oltáson, a harmadik dózis előtt esetleg hezitál.

Nagyon sokan szeretnék tudni, kialakult-e védettség a szervezetükben. Erről ad információt az ellenanyagszint-vizsgálat, ugyanakkor az egyszeri teszt nem ad egzakt választ a kérdésre

– mondta a Portfolio-nak Dr. Nagy Orsolya, a Vascular Diagnostics laborvezetője, mikrobiológus szakorvosa. A szakember hangsúlyozta: abból, hogy az adott pillanatban valakinek van kimutatható antitest a szervezetében, nem jelenti azt, hogy pár hónap múlva is védett lesz.

"Tehát egy pillanatnyi antitest-mennyiség nem jelent örökké tartó védelmet, ezért is kínálunk például COVID-védettség nyomonkövetési csomagot: javasolt az ismétlő vizsgálat elvégzése bizonyos időközönként, hogy a különböző időpontban levett vérminták alapján láthassuk, milyen trend rajzolódik ki: csökken-e, és ha igen, milyen ütemben mérséklődik az ellenanyagszint” – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a piacon nagyon sokféle teszt érhető el, van olyan – a védettségi igazolvány kiváltásához ez is elég –, amelyik csak arról ad információt, van-e kimutatható ellenanyag valakinek a szervezetében. A szofisztikáltabb vizsgálatok ugyanakkor pontos mennyiségi adatot is közölnek, így két különböző időpontban vett vérminta eredményei összehasonlíthatóak. Érdemes olyat választani, amelyik a WHO standard kontrolljához méri az eredményeket, ezáltal precízebb meghatározást tesz lehetővé.

Portfolio_COVID labor-20
Dr. Nagy Orsolya és Dr. Péterfi Zalán

Dr. Péterfi Zalán, a Vascular Diagnostics kutatási igazgatója megjegyezte, a harmadik hullám lecsengésével egyidejűleg nő az ellenanyagszint-vizsgálatra érkezők száma, és egyre többen érdeklődnek a sejtes immunitás vizsgálat iránt is.

"A Covid-19 fertőzés elleni védekezésben az ellenanyagok mellett fontos szerepet töltenek be az immunsejtek is, melyeknek a fertőzést követően, vagy a védőoltás hatására kialakult koronavírus elleni specifikus aktivitását mikrobiológiai módszerekkel igazolni lehet. A sejtes immunitás a védettség egy másik fontos pillére, a T sejteknek rendkívül szerteágazó szerepük van: többek között felismerik és elpusztítják a vírussal fertőzött sejteket a szervezetben, de szabályozzák az ellenanyag termelő sejtek kialakulását is. A vizsgálat során 24 órás, vírus-specifikus antigénnel történő stimuláció után mérjük a T-limfociták által termelt interferon-gamma kibocsátást, melynek szintje alapján meghatározható a T-limfociták aktivációjának mértéke. A vizsgálatot alvadásgátolt vérből végezzük, melyhez vénás vérvétel szükséges" – mondta.

Továbbra is napi több száz PCR tesztet végeznek

A Vascular Diagnostics laborja két helyszínen üzemel, a koronavírus-járvány alatt építettek egy 24 konténerből álló komplexumot a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház mellé. Békeidőben vérdonorminták szűrésével, diagnosztikai vizsgálatokkal foglalkoznak, de tavaly óta leginkább a Covid-tesztekre fókuszálnak.

Jelenleg a járvány nyugalmi időszakában naponta átlagosan 300-400 PCR-tesztet végeznek, ugyanakkor ez a szám a járványhullám idején jóval magasabb volt, akár napi 6-7 ezer minta kiértékelésére is volt példa.

Napi szinten a labor kapacitása 10 ezer minta vizsgálatát teszi lehetővé. Miután a legújabb technológiával dolgoznak és egyidejűleg több gép is működik, nincs arra szükség, hogy adott mintaszám beérkezésére kelljen várni, így a folyamat gyors és gördülékeny. A mostanáig elvégzett vizsgálatok száma már 700 000 körül jár, amivel a Covid-tesztek specialistáinak és piacvezetőnek számítanak Magyarországon.

A Vascular Diagnostics laborjában többek között úgynevezett nukleinsav kimutatáson alapuló technológiával detektálják a Covid-19 fertőzést a szájgaratból vagy orrgaratból vett mintákban. A teszt során a rendszer a vírus genetikai örökítő anyagát (RNS-ét) mutatja ki. Előnye az antigén gyorstesztekkel szemben, hogy a mintában található kis mennyiségű vírus RNS-t is képes a reakció során megsokszorozni és ezáltal kimutatni, tehát sokkal érzékenyebb, megbízhatóbb eredményt ad, akár napokkal a tünetek megjelenése előtt lehetővé válik a diagnózis felállítása, az izoláció és a fertőzési lánc megszakítása. Ilyen vizsgálati módszer a PCR-teszt vagy a TMA, mind a kettő a virális RNS-t detektálja. A TMA módszer a hagyományos PCR módszerekhez képest sokkal érzékenyebb, így általa jóval előbb kiszűrhetőek és elkülöníthetőek a SARS-CoV2 fertőzött betegek, a labor ebből a szempontból is egyedülálló. Ebbe a folyamatba nyert bepillantást a Portfolio. A képre kattintva galéria nyílik.

"A második hullám idején bővítenünk kellett a létszámot. Mivel ez egy modern gépekkel felszerelt, szinte teljesen automatizált labor, frissen végzettek, kevés munkatapasztalattal rendelkezők is helyt tudnak állni, e tekintetben munkaerőt találni nem volt nehéz. Ugyanakkor szükség volt néhány komolyabb szakmai múlttal rendelkező szakemberre is, az már nagyobb kihívást jelentett” – mondta Dr. Péterfi Zalán. A márciusban bevezetett új egészségügyi szolgálati jogviszony, ezzel együtt az egészségügy átalakításának folyamata a kutatási igazgató szerint azt eredményezte, hogy csökken a bérkülönbség az állami és a magánszektorban dolgozó egészségügyisek között, ugyanakkor véleménye szerint az anyagiaktól független tényezők egyre nagyobb hangsúllyal esnek latba.

A jelentkezők számára nagyon fontos, milyen a csapat, milyenek a továbblépési lehetőségek, milyen a labor felszereltsége, vagy, hogy milyen a menedzsment. Ez számít a szakképzett munkavállalóknak

– mondta. Dr. Nagy Orsolya hozzátette, a munkakörülmények nagyon fontosak, az, hogy kiszámítható a munkaidő és jól tervezhető a beosztás, ritkán kell túlórázni, és ha kell, akkor plusz pénzt kapnak érte. A munkaeszközök nem elavultak, hanem modernek, így a folyamatok is gyorsak és rendelkezésre állnak a minőségi munkavégzéshez szükséges tesztek, eszközök és van elegendő, megfelelően képzett személyzet. Dr.Péterfi Zalán szerint a magánszolgáltatók azért is jelentenek vonzó munkahelyet, mert rugalmasabb struktúrában működnek és kevésbé hierarchikus a szervezet, valamint kiszámíthatóbb karrierlehetőséget biztosítanak.

A munkavállalók szempontjából az sem elhanyagolható, hogy a két labor, valamint a cégcsoportunkhoz, a Vascular Grouphoz tartozó Vascular Research Group közt van mobilitás, van fejlődési lehetőség

– tette hozzá a kutatási igazgató. A járványhullám lecsengésével ez szakmai előrelépést is jelenthet, mivel a Covid-labor munkatársai más kutatási területekre mehetnek át dolgozni. 

A cikk megjelenését a Vascular Diagnostics támogatta.

Fotók: Mónus Márton

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
iphone 12 apple