Előfizetői tartalom

Rengeteg külföldi jön Magyarországra: ők mentik meg a magyarok munkáját?

Célegyenesben van a külföldi munkavállalók beáramlását szabályozó törvényjavaslat, amelynek a kormányzat érvelése szerint az a célja, hogy megvédjék a magyarok munkahelyét, hiszen ha nincs elegendő munkavállaló, akkor a gyárak nem bővítenek Magyarországon, másrészt viszont az is fontos, hogy "a külföldiek nem vehetik el a magyarok munkáját". A külföldi munkavállalók beáramlása az elmúlt években erősödött fel, akiknek a létszáma a Covid-válság előtti 50 ezer fő körüliről 80 ezer fölé emelkedett tavaly. Úgy tűnik, a kormány a belső tartalékok kimerülése után is a foglalkoztatás növelésében látja a fejlődés útját, ám kérdéses, hogy az olcsó munkaerőre építő gazdasági modell mennyire lehet sikeres.

Úgy tűnik, a kormány komolyan gondolja, hogy a következő években 500 ezer fővel növekedjen a foglalkoztatottak száma Magyarországon. Habár a jelenlegi, a foglalkoztatás bővítésére épülő növekedési modell egyre közelebb van a határaihoz, egyelőre nem igazán mozdul el az ország abba az irányba, hogy jobb munkahelyek legyenek, sokkal inkább a több munkahely létesítése a cél. Itthonról azonban már nem igazán lehet bevonni több dolgozót, szinte teljes foglalkoztatásról beszélhetünk. A külföldiek bevonását részben indokolhatja az is, hogy a demográfiai folyamatok miatt tízezrekkel többen lépnek ki a munkaerőpiacról évente, mint amennyien elkezdenének dolgozni.

"Dacára a gazdaságot érő sokkoknak, a magyar munkapiac meglehetősen stabilnak mutatkozik. Válságok sora követi egymást, ennek ellenére az alacsonynak számító munkanélküliségi rátánk alig változott érdemben az elmúlt években. A hazai gazdaság tehát – részben a demográfia alakulásának köszönhetően – alapvetően munkaerőhiányos" - mondta a Portfolio-nak Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető közgazdásza.

"Anekdotikus információkat olvashatunk arról, hogy a mostani nehezebb időkben is sok cég inkább vállalja az átmeneti kapun belüli munkanélküliséget, minthogy később a fellendülés idején kelljen foglalkozniuk a toborzás időigényes és a költséges feladatával. További jelentős számú hadra fogható munkaerő híján értelemszerűen adódik, hogy importáljunk külföldi dolgozókat. Mostanában sokat hallhattunk arról, hogy a szükséges vendégmunkások száma akár a 300-500 ezer főt is elérheti. Úgy tűnik, ez lesz most egyfajta megoldás" - fejtette ki Nyeste Orsolya.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés