Előfizetői tartalom

Megint ráijesztett a piacokra az amerikai gazdaság, de a legrosszabbat még senki nem akarja elképzelni

Csúnyán belerondítottak az összképbe az Egyesült Államokból érkező makrogazdasági adatok, pedig a piac már nagyon optimista volt az inflációs és gazdasági kilátásokkal kapcsolatban. Az optimizmust a Fed is rombolta kissé azzal, hogy látványosan vonakodik a korai kamatvágástól. A kötvényhozamok ennek megfelelően nőni kezdtek, legutóbb 2022 nyarán volt akkora emelkedés, mint február első napjaiban. Pesszimista fordulatról nincs szó, inkább csak óvatosság látszik, az azonnali kilengések mellett ugyanis a hosszú távú kilátások nem változtak. Legalábbis egyelőre: ha egy-két várakozásoktól eltérő adat befut még a hetekben, könnyen lehet, hogy a tavaly év végén kialakult optimista hangulattól jó időre elbúcsúzhatunk, és megint vérengzés jön a piacokon.

A tavalyihoz képest nyugodtabb évre számítottunk idén a világgazdaságban és a piacokon, és bár a 2024-re vonatkozó nagy kép nem változott, heves mozgásokból már januárra is jutott bőven. Ezúttal is az amerikai jegybanknak köszönhetően: a Fed néhány héten belül nem egyszer megtáncoltatta a befektetőket.

Emlékezetes, hogy a kötvényhozamok ősszel a Fed kamatszigorára válaszul gyorsan emelkedtek, októberben a 10 éves kötvény referenciahozama átvitte az 5%-ot. Aztán jött a gyors fordulat, decemberre már jelentős esést láttunk, ahogy a Fed fokozatosan elkezdte adagolni a narratívát, amely szerint a túl erős amerikai gazdaság valójában annyira nem is erős, ezzel implicite jelezte, hogy az inflációs veszélyeket már kisebbnek látja. Decemberi ülésén a központi bank már egyenesen azt kommunikálta, hogy 2024-ben jelentős kamatcsökkentések jönnek, az inflációs kockázatok mérséklődtek.

A piac örült az üzeneteknek, ez látszott a részvényárfolyamok emelkedésén és a kötvényhozamok esésén is. A jegybankárok december végén és január elején igyekeztek tompítani korábbi üzeneteiket, aminek hatására rövid időre stabilizálódott a kötvénypiac: a 10 éves hozam január folyamán 4% körül ingadozott.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Milyen adatok érkeztek az USA-ból?
  • Mennyire – és miért – aggasztó, hogy erős az amerikai gazdaság?
  • Hogyan változtak a kamatokkal kapcsolatos kilátások?
  • Milyen mozgások voltak a kötvénypiacokon?
  • Milyen mítosz halálának lehetünk szemtanúi?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés