Előfizetői tartalom

Mekkorát csökkenhet még a kamat Magyarországon?

Az MNB januári és februári döntésének konkrét mértéke (75, vagy 100 bázispontos csökkentés) valószínűleg jóval kevésbé fontos, mint amit a piac ezeknek a lépéseknek tulajdonítani látszik. Sokkal fontosabbnak tűnik a következő néhány hónap inflációs adata, és az, hogy a tengerentúli és az euróövezeti kamatok mikor indulhatnak csökkenésnek, és hogy ennek mekkora a tere. A nyár elejére várhatóan kialakuló, 6-7 százalék közötti kamatszintig vezető utat (főleg a forint árfolyamában) az aktuális lépések mértéke azonban döcögőssé teheti.

Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.

A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

A januári és a februári kamatdöntés nem mondható, hogy a várakozások szerint alakult volna. Januárban a legtöbb elemző (mi is) 100 bázispontos vágást várt az MNB-től, ehhez képest érkezett a 75 bázispontnyi mérséklés. Ez azért volt meglepő, mert korábban Virág Barnabás alelnök utalt arra, hogy gyorsítás is jöhet a tempóban, és megítélésünk szerint a fundamentumok (vártnál gyorsabban csökkenő infláció, gyenge növekedési helyzet) indokolták is volna a 100 bázispontot.

Ehhez képest a februári ülésnél úgy láttuk, hogy ha akar, az MNB ismét találhat érveket a 75 bázispontos vágás mellett: bár az infláció januárban újra pozitív meglepetést okozott, és közben a negyedik negyedéves GDP is a vártnál alacsonyabban alakult, a forint árfolyama lényegében a január végi szintekig gyengült vissza a februári ülés előtti napokra, és a tavalyi költségvetési hiányról is bebizonyosodott, hogy a korábbi pénzügyminisztériumi előrejelzésnél jóval magasabban alakult. Az elemzői kar teljesen megosztott volt a februári ülés előtt – emiatt egyébként 75 bázispontos csökkentés esetén akár erősödhetett is volna a forint.

Meglepetések sorozata az MNB-től

  • Milyen tényezők befolyásolják a kamatszintet?
  • Meddig merészkedhet az MNB nyárra?
  • Mikor lépnek a világ nagy jegybankjai?
  • Mekkora infláció várható Magyarországon?
  • Mi befolyásolja a forint árfolyamát?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés