Mostantól senki nem foghatja rá Magyarországra, hogy bóvli lenne

2016. november 4. 22:36  english version   
nyomtatás
 
Pénteken a Moody's is visszaemelte a befektetésre ajánlott kategóriába a magyar adósságot, így mindhárom nagy hitelminősítőnél kikerültünk a bóvli kategóriából. Az új Baa3 besorolás mellé stabil kilátást adott a cég. Utoljára majdnem öt éve volt példa arra, hogy mindhárom hitelminősítő befektetésre ajánlotta Magyarországot.


Pontokba szedve az alábbiak voltak a fő mozgatórugók a mai lépés mögött:
  • Az állam csökkenő adósságterhe, ami egyrészt a csökkenő adósságrátában, másrészt az alacsonyabb deviza arányban testesül meg.
  • Srtukturális lépések, melyek segítenek elérni a 2-2,5%-os növekedést a következő években is.
  • A külső sérülékenységünk jelentős csökkenése, ami miatt Magyarország ellenállóbb lehet a jövőbeli sokkoknak.

Mostantól senki nem foghatja rá Magyarországra, hogy bóvli lenne
Klikk a képre!


Számszerűsítve a hitelminősítő arra számít, hogy a GDP-arányos adósságunk jövőre 72% környékére csökken a néhány évvel ezelőtti 81% körüli csúcsról, ez pedig már érezhető elmozdulás a jó irányba. Emellett az adósság struktúrájában is egészséges változás állt be az utóbbi években a devizaadósság egyre alacsonyabb arányával, ami csökkenti az esetleges árfolyamsokkok negatív hatásait. Ebben a mutatóban már a Baa besorolású országok átlagánál jobban állunk a 30%-os arányunkkal, náluk ugyanis 2015-ben 35% volt az átlag.

A gazdasági növekedéssel kapcsolatban a Moody's kiemeli, hogy a következő öt évben nagymértékben profitálhat Magyarország az EU-források felhasználásából, hiszen évente a GDP mintegy 3%-ának megfelelő forrás érkezhet, ami az egyik legmagasabb arány a régióban. Kiemelik, hogy a kormány lépései, például a közmunkaprogramok jelentős javuláshoz vezettek a munkaerőpiacon is, a devizahitelek kivezetése pedig kedvezően hatott a háztartások elkölthető jövedelmeire. A bankszektor kapcsán a hitelminősítő megjegyzi, hogy arra számítanak, hogy a kormány betartja majd a bankadó csökkentéséről az EBRD-vel kötött megállapodást, és nem hoz további egyoldalú intézkedéseket, melyek növelnék a bankok terheit.

A harmadik tényező a javuló külső egyensúly, a fizetési mérleg jelentős többletének köszönhetően Magyarország többé nincs ráutalva a külső forrásokra. A cég szakemberei arra számítanak, hogy a következő években tovább csökken majd hazánk sérülékenysége. A negatívumok között említik, hogy Magyarország tőkevonzó képessége továbbra is gyenge, a World Economic Forum versenyképességi rangsorában pedig történelmi mélypontra, a 69. helyre estünk.

Az elemzésben kiemelik, hogy ugyan a 2018-as választások előtt bevallottan lazítani készül a kormány a fiskális fegyelmen, azonban szerintük a GDP mintegy 0,6%-át kitevő mozgástér lehetővé teszi, hogy az elsődleges egyenleg továbbra is többletet mutasson.

A jövőbeli lépésekkel kapcsolatban annyi megjegyzéssel zárul a hitelminősítő közleménye, hogy további felminősítés akkor jöhet, ha az ország gazdasági és fiskális mutatói tovább javulnak, az adósság pedig a vártnál gyorsabban tud csökkenni. Emellett a kormány strukturális reformokkal tud tenni a még jobb besorolás érdekében, különösen olyan lépésekkel, melyek ösztönzik a beruházásokat.


A bóvli kategória akkor fenyegetne ismét, ha a cég megítélése szerint csökkenne a kormány elkötelezettsége a költségvetési fegyelem és az adósságcsökkentés irányába, illetve olyan intézkedéseket hoznának, melyek a növekedési kilátásokat rontanák, ami miatt az adósságkép is negatív irányban változna.

Most indulhatnak csak meg igazán a milliárdok Magyarország felé


Több cikkben is foglalkoztunk a felminősítések lehetséges piaci hatásaival azóta, hogy szeptember közepén meglepetésre a Standard & Poor's is visszaemelte a befektetésre ajánlott kategóriába a magyar osztályzatot. Elvileg még mindig vannak olyan befektetők, akik nem fektethetnek bóvli kötvényekbe, az ő rohamuk indulhat meg most a magyar piac felé. Legjobban a Morgan Stanley erről készült ábráján lehet szemléltetni a hatást:

Mostantól senki nem foghatja rá Magyarországra, hogy bóvli lenne


Ennek alapján a szeptemberi S&P-lépés után mintegy 140 milliárd forint már megmozdulhatott, most ezt további 50 milliárd követheti a forintkötvények felé. Ezen felül a magyar devizakötvények is újabb 0,7-2,1 milliárd dollárnyi friss tőkét vonzhatnak a harmadik felminősítés után, ami indokolttá teheti, hogy új devizakötvényt bocsásson ki az ÁKK 2017-ben.

Majdnem öt év után ráztuk le magunkról a bóvli jelzőt


Utoljára 2012 decemberében, vagyis majdnem öt éve volt példa arra, hogy mindhárom nagy hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriában legyen Magyarország, akkor utolsóként a Fitch Ratings vágta bóvliba a magyar besorolást. A Moody's esetében 2011 novembere óta folyamatosan bóvliban voltunk.

Érdemes még egy ábrát felidézni, ez a JP Morgan friss elemzésében található, és azt ábrázolja, hogy az egyes régiós országok minősítése hogyan változott az utóbbi években:

Mostantól senki nem foghatja rá Magyarországra, hogy bóvli lenne


Erről azt érdemes kiemelni, hogy miközben például Dél-Afrika vagy Lengyelország az utóbbi hónapokban leminősítői nyomás alá kerültek, a magyar besorolás éppen ellentétes utat járt be. Ennek köszönhetően az egykor még öt fokozatnyi különbségünk már háromra olvadt a lengyelekkel szemben.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium