Gazdaság

Mostantól senki nem foghatja rá Magyarországra, hogy bóvli lenne

Portfolio
Pénteken a Moody's is visszaemelte a befektetésre ajánlott kategóriába a magyar adósságot, így mindhárom nagy hitelminősítőnél kikerültünk a bóvli kategóriából. Az új Baa3 besorolás mellé stabil kilátást adott a cég. Utoljára majdnem öt éve volt példa arra, hogy mindhárom hitelminősítő befektetésre ajánlotta Magyarországot.
Pontokba szedve az alábbiak voltak a fő mozgatórugók a mai lépés mögött:
  • Az állam csökkenő adósságterhe, ami egyrészt a csökkenő adósságrátában, másrészt az alacsonyabb deviza arányban testesül meg.
  • Srtukturális lépések, melyek segítenek elérni a 2-2,5%-os növekedést a következő években is.
  • A külső sérülékenységünk jelentős csökkenése, ami miatt Magyarország ellenállóbb lehet a jövőbeli sokkoknak.


Mostantól senki nem foghatja rá Magyarországra, hogy bóvli lenne
Számszerűsítve a hitelminősítő arra számít, hogy a GDP-arányos adósságunk jövőre 72% környékére csökken a néhány évvel ezelőtti 81% körüli csúcsról, ez pedig már érezhető elmozdulás a jó irányba. Emellett az adósság struktúrájában is egészséges változás állt be az utóbbi években a devizaadósság egyre alacsonyabb arányával, ami csökkenti az esetleges árfolyamsokkok negatív hatásait. Ebben a mutatóban már a Baa besorolású országok átlagánál jobban állunk a 30%-os arányunkkal, náluk ugyanis 2015-ben 35% volt az átlag.

A gazdasági növekedéssel kapcsolatban a Moody's kiemeli, hogy a következő öt évben nagymértékben profitálhat Magyarország az EU-források felhasználásából, hiszen évente a GDP mintegy 3%-ának megfelelő forrás érkezhet, ami az egyik legmagasabb arány a régióban. Kiemelik, hogy a kormány lépései, például a közmunkaprogramok jelentős javuláshoz vezettek a munkaerőpiacon is, a devizahitelek kivezetése pedig kedvezően hatott a háztartások elkölthető jövedelmeire. A bankszektor kapcsán a hitelminősítő megjegyzi, hogy arra számítanak, hogy a kormány betartja majd a bankadó csökkentéséről az EBRD-vel kötött megállapodást, és nem hoz további egyoldalú intézkedéseket, melyek növelnék a bankok terheit.

A harmadik tényező a javuló külső egyensúly, a fizetési mérleg jelentős többletének köszönhetően Magyarország többé nincs ráutalva a külső forrásokra. A cég szakemberei arra számítanak, hogy a következő években tovább csökken majd hazánk sérülékenysége. A negatívumok között említik, hogy Magyarország tőkevonzó képessége továbbra is gyenge, a World Economic Forum versenyképességi rangsorában pedig történelmi mélypontra, a 69. helyre estünk.

Az elemzésben kiemelik, hogy ugyan a 2018-as választások előtt bevallottan lazítani készül a kormány a fiskális fegyelmen, azonban szerintük a GDP mintegy 0,6%-át kitevő mozgástér lehetővé teszi, hogy az elsődleges egyenleg továbbra is többletet mutasson.

A jövőbeli lépésekkel kapcsolatban annyi megjegyzéssel zárul a hitelminősítő közleménye, hogy további felminősítés akkor jöhet, ha az ország gazdasági és fiskális mutatói tovább javulnak, az adósság pedig a vártnál gyorsabban tud csökkenni. Emellett a kormány strukturális reformokkal tud tenni a még jobb besorolás érdekében, különösen olyan lépésekkel, melyek ösztönzik a beruházásokat.

A bóvli kategória akkor fenyegetne ismét, ha a cég megítélése szerint csökkenne a kormány elkötelezettsége a költségvetési fegyelem és az adósságcsökkentés irányába, illetve olyan intézkedéseket hoznának, melyek a növekedési kilátásokat rontanák, ami miatt az adósságkép is negatív irányban változna.

Most indulhatnak csak meg igazán a milliárdok Magyarország felé

Több cikkben is foglalkoztunk a felminősítések lehetséges piaci hatásaival azóta, hogy szeptember közepén meglepetésre a Standard & Poor's is visszaemelte a befektetésre ajánlott kategóriába a magyar osztályzatot. Elvileg még mindig vannak olyan befektetők, akik nem fektethetnek bóvli kötvényekbe, az ő rohamuk indulhat meg most a magyar piac felé. Legjobban a Morgan Stanley erről készült ábráján lehet szemléltetni a hatást:

Mostantól senki nem foghatja rá Magyarországra, hogy bóvli lenne
Ennek alapján a szeptemberi S&P-lépés után mintegy 140 milliárd forint már megmozdulhatott, most ezt további 50 milliárd követheti a forintkötvények felé. Ezen felül a magyar devizakötvények is újabb 0,7-2,1 milliárd dollárnyi friss tőkét vonzhatnak a harmadik felminősítés után, ami indokolttá teheti, hogy új devizakötvényt bocsásson ki az ÁKK 2017-ben.

Majdnem öt év után ráztuk le magunkról a bóvli jelzőt

Utoljára 2012 decemberében, vagyis majdnem öt éve volt példa arra, hogy mindhárom nagy hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriában legyen Magyarország, akkor utolsóként a Fitch Ratings vágta bóvliba a magyar besorolást. A Moody's esetében 2011 novembere óta folyamatosan bóvliban voltunk.

Érdemes még egy ábrát felidézni, ez a JP Morgan friss elemzésében található, és azt ábrázolja, hogy az egyes régiós országok minősítése hogyan változott az utóbbi években:

Mostantól senki nem foghatja rá Magyarországra, hogy bóvli lenne
Erről azt érdemes kiemelni, hogy miközben például Dél-Afrika vagy Lengyelország az utóbbi hónapokban leminősítői nyomás alá kerültek, a magyar besorolás éppen ellentétes utat járt be. Ennek köszönhetően az egykor még öt fokozatnyi különbségünk már háromra olvadt a lengyelekkel szemben.
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
iphone 12 apple