Előfizetői tartalom

Magyar receptet követve készül eddigi legnehezebb küzdelmére az európai jobboldal nagy reménysége

Október 15-én parlamenti választásokat és négykérdéses népszavazást tartanak Lengyelországban. A tét: harmadik ciklusát kezdheti-e egyhuzamban a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) vezette kormány, vagy 2014 után visszatér a miniszterelnöki bársonyszékbe a Brüsszelt is megjárt Donald Tusk. Bár a PiS vezet a közvélemény-kutatásokban, a Tusk-féle Polgári Koalíció (KO) két középpárttal koalíciót kötve akár többséget is szerezhet a lengyel parlamentben, így abszolút kétesélyes a játszma. A kampány egyre személyeskedőbb és durvább, miközben a kormánypárt a népszavazással akar minél több választót maga mellé állítani. A PiS Magyarországon már bevált módszereket másol látványosan – kérdés, a lengyel választók mennyire lesznek vevők ezekre.

A legfontosabb európai választás 2023-ban

Az október 15-én esedékes lengyel parlamenti választás minden bizonnyal az év legfontosabb európai (uniós) választása lesz, amelynek komoly kihatása lehet a jövő júniusban esedékes EP-választásokra is. A tét: marad-e hatalmon hazájában az Európai Néppárttól (EPP) jobbra álló, de Moszkvával nem szimpatizáló pártokat tömörítő Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) egyik vezető ereje, a Jog és Igazságosság (PiS), vagy 2015 újra hatalomra kerül a Polgári Platform (PO), melynek vezetője és kormányfőjelöltje az Európai Tanács és az EPP elnöki posztját is megjárt Donald Tusk. Az EPP és az ECR néhány hónapja kezdődő közeledésének is éppen e két párt lengyelországi küzdelme lehet az egyik fő kerékkötője.

Korábbi cikkeinkben bemutattuk, hogyan élezi ki az orosz és fehérorosz helyzet a lengyel választási kampányt, mely pártok és milyen esélyekkel csapnak össze, miért fontos a választás az Európai Unió, illetve Ukrajna szempontjából, és melyik párt lehet a mérleg nyelve, ha sem a PiS, sem a PO nem tud kormányt alakítani.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés