Előfizetői tartalom

Félelmetes rivális hozhatja össze a Közel-Kelet két nagyágyúját - Félre lehet tenni a régi ellentéteket?

A török külpolitikát górcső alá vevő cikksorozatunk ötödik részének főszereplője Szaúd-Arábia lesz. Rijád és Ankara viszonya az elmúlt harminc évben számtalan hullámvölgyet megjárt már, a régió fekete báránya, Irán ugyanakkor összehozhatja a Közel-Kelet két kulcsfontosságú szereplőjét. Nézzük, hogyan.

Cikksorozatunk korábbi részei itt olvashatóak:

Ankara és Rijád alapvetően jó gazdasági kapcsolatokat tart fent egymással, a köztük fennálló diplomáciai viszonyt korán sem lehet ilyen barátinak mondani. Törökország az Iszlám Testvériség nevű, rendkívül befolyásos szunnita vallási-politikai szervezet egyik kiemelt támogatója, ami Ankara és Rijád között komoly feszültségeket szült, hiszen a szervezet működését Szaúd-Arábia ellenzi, mi több terrorszervezetként tartja számon.

Azonos problémák, eltérő prioritások

Bár a szíriai konfliktus során mindkét állam a kormányellenes felkelőket támogatta, tehát bizonyos értelemben egymás szövetségeseinek voltak tekinthetőek, fontos kiemelni, hogy Törökország merőben más koncepciókkal rendelkezett, mint a monarchia: ahogyan azt cikksorozatunk első részében részletesen kifejtettük, Ankara számára a legnagyobb közvetlen fenyegetést a déli szomszédjában eluralkodó anarchia, valamint a kurd fegyveresek megerősödése jelentette. Szaúd-Arábia ezzel szemben az iráni rivális túlzott megerősödésétől tartott, a kurdok térnyerése – szemben olyan, nem állami szereplőkkel, mint a jemeni húszi harcosok – alapvetően semmilyen érdemi fenyegetést nem jelentett a monarchiára. Aszad elnökre is sokkal inkább mellékszereplőként tekintettek, mint a régió jövője szempontjából prominens politikai szereplőként.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Milyen tényezők nehezítik meg Törökország és Szaúd-Arábia közeledését?
  • Milyen szerepet játszik Irán a török-szaúdi kapcsolatokban?
  • Milyen veszélyekkel kell szembenéznie Szaúd-Arábiának Jordániában?
  • Hogyan viszonyulnak a felek Izraelhez?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés