Portfolio signature

Hónapok óta nem volt ilyen szoros a verseny Biden és Trump között: közeleg a fordulat?

Szabó Ákos
A közvélemény-kutatások összesített átlaga alapján hónapok óta nem volt ilyen szoros a verseny a hivatalban lévő amerikai elnök, Joe Biden és az újrázni szándékozó elődje, Donald Trump között. A héten volt, hogy kevesebb, mint egy százalék választotta el a két jelöltet egymástól, ami statisztikai döntetlennek tekinthető, hiszen jócskán a hibahatáron belül található. Az elnökválasztáson azonban nem az nyer, aki országos szinten több voksot szerez – ahogy ezt 2000-ben és 2016-ban is saját bőrükön tapasztalták a demokraták –, hanem a tagállamokban kell összegyűjteni 270 elektori szavazatot. A legnagyobb versenyhelyzettel az úgynevezett csatatérállamokban találkozhatunk, itt viszont a felmérések szerint egyelőre nem sikerült Bidennek behoznia a lemaradását.

Joe Biden várható demokrata elnökjelölt, aki 2021 januárja óta a Fehér Házban tengeti mindennapjait az ország vezetőjeként, erőteljes kampányolást tudhat maga mögött az elmúlt hónapban. A március eleji évértékelő beszédét egyfajta "újraindító gombként" próbálta felhasználni a kampánya, mivel az azt megelőző hetekben a 81 éves politikus szellemi alkalmassága körüli kétségek uralták a címlapokat. A Kongresszus előtt elmondott harcias beszéde után Biden bejárta az összes csatatérállamot, valamint a múlt héten Barack Obamával és Bill Clintonnal az oldalán tartott adománygyűjtő rendezvényt, amely során 26 millió dollárt kalapoztak össze a négy évtizedet lefedő demokrata elnökök.

Donald Trumpnak eközben március idusán jelenése volt a New York-i bíróságon, és egyre csak közeleg az április 15-ére kiírt büntetőügyének első tárgyalása, ami egyben a 88 vádpontban perbe fogott volt republikánus elnök első büntetőeljárását is jelenti. A többi három ügyben továbbra sem tudni, mikor ülhet a vádlottak padjára. A korábban rá kiszabott tetemes pénzbüntetések és jogi kiadások miatt azonban jócskán apad a vagyona, és bár az ingatlanjai megmenekültek a lefoglalás elől, a médiacégét tőzsdére vitte, hogy pótolni tudja a kieső bevételeit. Ráadásul a kampányadományok sem úgy folynak be a republikánus elnökvárományoshoz, ahogy az illene. Noha márciusban már jobb számokat produkált, kérdés, hogy utol tudja-e érni Biden rekordmennyiségű adományozóktól származó bevételeit.

Itt tartunk tehát április elején, hét hónappal az elnökválasztás napja előtt. A két, az előválasztáson szinte kihívók nélkül végigsöprő politikus 2020 utáni visszavágója így még csak most kezdődik igazán. Igaz, az időbeli távolság miatt a közvélemény-kutatások még nem sokat árulnak el a végeredményről, ráadásul a regisztrált választók körülbelül 8-10 százaléka nem döntötte még el, hogy kire fog szavazni.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés